A Crohn betegség az emésztő rendszer ismeretlen eredetű gyulladásos betegsége, az esetek nagy részében a vékonybél alsó részét és a vastagbelet érinti, de az emésztő traktus bármely szakaszán előfordulhat. A betegség általában a fiatal korban jelentkezik és szakaszosan váltakozva tüneteket produkál. Jellemző tünet a hasmenés, amely vért is tartalmazhat, a görcsös hasi fájdalom, láz, esetenként végbéltáji sipoly vagy repedés. Kísérheti étvágytalanság és súlycsökkenés. 

 

Crohn főkép 2

 

A Crohn betegség krónikus betegség, kiváltó okát nem ismerjük, egyes biológiai kezelések mérséklik a tüneteket, de nem nyújtanak gyógyulást.

 

A diagnózis a fentebb leírt klinikai tüneteken alapszik. A pontos kép érdekében endoszkópos vizsgálatra kerülhet sor, amely során megvizsgálják a gyulladásos folyamat kiterjedését és súlyosságát, illetve lehetőség nyílik mintavételre bél nyálkahártyából, melynek szövettani feldolgozásával egyéb más betegségek kizárása is megtörténik.

 

Crohn kép 1 2

Legfőbb diagnosztikai eszköz az endoszkóp

A diagnosztikai eljárásoknál fontos még megemlíteni a hasi ultrahang vizsgálatot az aktivitás megítélésében, a computer tomográfiát és az MRI-t az esetleges belső sipolyok, tályogok és szűkületek vizsgálata tekintetében. Ezek a képalkotó eljárások a felmerülő műtéti beavatkozások tervezésénél nélkülözhetetlenek.

 

A vékonybél szakaszának érintettséget videó kapszula endogészkópia segítsével vizsgálják. 

 

Crohn kép 2 2

Magyarországon elérhető kapszulás centrumok :http://kapszula.eu/hol-erheto-el

 

Jelenleg olyan speciális laboratóriumi diagnosztikai módszer, amely a Crohn betegség lehetőségét egyértelműen alátámasztja, vagy kizárja nem áll rendelkezésre.

 

A laboratóriumi vizsgálatoknak elsősorban a már felismert betegségek aktivitásának megítélésében lehet szerepe.

 

Különböző, eltérő, egyénre szabott biológiai (gyógyszeres) kezelés érhető el, amely hatására teljes akár tünetmentesség is elérhető. 

 

A sebészeti beavatkozás akkor válik szükségessé, ha gyógyszerekkel már nem lehet kontrollálni a tüneteket, illetve ha bélelzáródás, tályog vagy egyéb szövődmény alakul ki. A legtöbb esetben a megbetegedett bélszakaszt eltávolítják és ezután a belet ismét egyesítik. Noha a sebészei beavatkozás megszűntetheti az akut panaszokat, mégsem tekinthető gyógyító eljárásnak, mivel a betegség gyakran visszatér az anasztomózisnál vagy az ahhoz közeli bélszakaszon.

 

Fontos a megfelelő táplálkozás, bár jelenlegi ismeretek szerint a tápláléknak nincs szerepe a Crohn betegség létrejöttében, a könnyű ételek fogyasztása kevesebb kellemetlen érzéssel jár, mint a fűszeres, rostdús ételek fogyasztása. A betegek számára kiegyensúlyozott, ízletes, választékos, könnyen emészthető étrend ajánlott.

 

Crohn kép 3 2

A Crohn egy krónikus, jelenleg nem gyógyítható betegség, de csak igen ritkán végzetes. Folyamatos gasztroenterológiai megfigyelésre van szükségük a betegségben szenvedőknek és időnként kórházi kezelésre is szorulhatnak, de az egyre hatásosabb biológiai és diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően akár teljes tünetmentesség is elérhető, ennek hatásásra képesek teljes életet élni.

 

Mi az a köldökcsonk?

Egy kisbaba megszületése után a köldökzsinór még összeköti az anyát az újszülöttel. A szülés után az orvosok megvárják, amíg a köldökzsinórban történő pulzálás megszűnik. Miután az megszűnt a köldökzsinórt elvágják a csecsemő hasától pár centiméterre. A köldökcsonk (ami a köldökzsinór baba hasán maradt része) 1-2 héten belül kiszárad és leesik, ez után a baba köldöke gyógyult lesz.

Köldökcsonk kép 1

Fürdetés köldökcsonkkal, köldökcsont leesése

Az első napokban a köldököt nem érheti víz, így érdemes a babafürdetést kevés vízzel, óvatosan elvégezni.

A köldökcsonk száradásával a seb gyógyul. Amíg a köldökcsonk még nem száradt le, érdemes minden pelenkaváltás során kezelni, hogy elkerüljük a fertőzésveszélyt. (Naponta minimum 4-5 alkalommal.) Amennyiben minden rendben megy, a köldökcsonk a baba 7-10 napos korában leesik és a seb is begyógyul. Fontos a megfelelő ápolásra jelentős hangsúlyt fektetni, hiszen az újszülött ezen területe rendkívül érzékeny a baktériumokra és könnyen megfertőződik.

Amennyiben a seb nem gyógyult be teljesen és nehezen szárad, begyulladt, kellemetlen szagú, jelezni kell a védőnőnek vagy a gyermekorvosnak, hogy megfelelő kezelést írjon elő.

Köldökcsonk kép 2

Köldökcsonk kezelése:

A köldökcsonkot fontos tisztán és szárazon tartani. Javasolt használni Octenisept oldatot a fertőzés megelőzése érdekében. Az Octenisept spray fertőtleníti a területet, így megelőzve az esetleges baktériumok sebbe jutását. Naponta 1x javasolt használni. Az alkohol ebben az esetben kerülendő, mivel egyáltalán nem korszerű megoldás és rendkívül szárító hatású. Bizonyított tény, hogy alkoholos kezelés hatására a köldökcsonk később esik le, ezzel növelve a fertőzés esélyét.

Jódtartalmú készítmény sem javasolt babáknál, mivel a jód felszívódik a bőrön át és pajzsmirigy-alulműködést okozhat. A hintőpor szintén nem ajánlott, hiszen semmilyen antibakteriális hatása nincs.

Gyermekkorban az egyik leggyakoribb panasz, amivel orvoshoz fordulnak, az a hasfájás. Nem véletlenül alakult ki az a jelző, hogy „hasfájós baba”. Attól függően, hogy a panaszok milyen gyakran és milyen fájdalommal járnak, érdemes mérlegelni az orvoshoz menetelt. Cikkünkben összefoglaljuk milyen típusai vannak a hasfájásnak, mik állhatnak a háttérben és mikor érdemes orvoshoz fordulni. Bemutatjuk a kapszulaendoszkópiát, amely abban az esetben, ha komolyabb vizsgálatra van szükség, hatalmas segítség lehet gyermekünk számára.

Ha hasfájós kép 1

A tünet meghatározása

Fájdalom helye: Kisgyermek esetében nehéz a fájdalom helyét megállapítani, mivel ebben a korban a fájdalom a köldök környékére sugároz. A kisgyermekek a fájdalom helyét még nem tudják meghatározni, sokszor még az olyan szervekben kialakult fájdalmat, mint például a torok, is hasfájásnak észlelik.

Fájdalom jellege: A fájdalom lehet éles, elhúzódó vagy tompa. Ezt a tünetet egy iskolás gyermek már meg tudja határozni. Az orvosoknak hatalmas támpontot adhat ennek meghatározása, a megfelelő diagnózis felállításához.

Hasfájás ideje: Hasfájás esetében beszélhetünk krónikus, illetve akut hasfájásról. A krónikus hasfájás az, amely időről-időre visszatér, ebben az esetben feltételezhető akár az allergia, vagy ételintolerancia eshetősége. Az akut hasfájást mindig komolyan kell venni, főként, ha több órán át nem szűnik meg a probléma. Vakbélgyulladásra és egyéb beavatkozást igénylő problémára hívhatja fel a figyelmet az akut hasfájás.

Érdemes figyelni, amikor a hasfájás mellett egyéb tünet is jelentkezik, hiszen ez is támpontot adhat orvosunknak. Ilyen lehet a láz, hányás, székrekedés, hasmenés stb…

Ha hasfájós kép 2

Mi állhat a háttérben?

 • Akut hasfájás esetén
  • Hányinger, hányás, hasmenés tünetegyüttessel leginkább ételmérgezésre gyanakodhatunk. Ebben az esetben gyakran lesz lázas a beteg.
  • Jellemző probléma lehet a székrekedés, az epekő, a hasnyálmirigygyulladás.
  • Vakbélgyulladás esetében is akut fájdalomról beszélünk. Ebben az esetben egy idő után a fájdalom a has jobb oldalára húzódik át.
 • Krónikus hasfájás esetén
  • Krónikus hasfájásra utalhat fertőzés, ételintolerancia, felszívódási zavar, reflux.

 

Természetesen megfelelő diagnózist az erre szakosodott orvos, egy részletes kivizsgálás után tud meghozni.

Ha hasfájós kép 3

Kapszula endoszkópia

A gyomor-bélrendszer, nyelőcső, vékony- és vastagbél, máj, epeutak és a hasnyálmirigy problémáival a gasztroenterológia foglalkozik. A leggyakoribb vizsgálat az endoszkópia, amely során a nyelőcsövet, a gyomrot és a belek vizsgálatát végzik el.

A kapszula endoszkópia egy betegbarát megoldást nyújt ennek a vizsgálatnak az elvégzéséhez. Ebben az esetben egy kapszula lenyelésével végezhető el a vizsgálat. A kapszula, amelyet a beteg lenyel, természetes úton halad végig a szervezetben. A beépített fényforrásnak, kamerának és elemnek köszönhetően optimális felvételeket tud készíteni a nyelőcsőről, gyomorról és bélrendszerről. Az adatokat rádióhullám segítségével küldi a hozzá tartozó érzékelőnek.

Gyermekek számára optimális módja a gyomor-bélrendszer nyálkahártyájának vizsgálatára: polyposis, gyulladásos bélbetegség: Crohn, colitis ulcerosa, esetleg daganatos betegség kimutatására. Vékonybél vizsgálata során gyulladás, daganat, vérzésforrás, polyp, lisztérzékenység keresésére alkalmas.

Kapszulás centrumok ezen a linken érhetőek el.

Ugyan, erre az évre véget ért a pancsolás a medence szélén és nemigen találkozunk leégett emberrel ebben az, nem szabad megfeledkeznünk a melanóma szűrésről. Érdemes minden évben a nyár végeztével elmenni anyajegyvizsgálatra. Azoknál a gyermekeknél különösen fontos a gyakori és rendszeres vizsgálat, akiknek sok anyajegy van a bőrükön. Minél korábban hozzászokik az ember a vizsgálat elvégzéséhez, annál természetesebb lesz felnőtt korban a rendszeres vizsgálat.

Kutatások bebizonyították, hogy az életünk során szerzett UV terhelés 80%-a gyermekkorunkban terheli szervezetünket, azonban a melanóma gyerekkorban igen ritka esetben alakul ki. Azt azonban érdemes tudni, hogy azoknál a személyeknél, akik 18 éves koruk előtt nap okozta súlyos leégést szívednek, sokszorosára növekszik az esélye annak, hogy a későbbiekben bőrprobléma alakul ki. 

melanóma kép 1

Mi is az a Melanóma és hogyan alakul ki?

A legtöbben hallhattunk már a rémisztő hírekről, az ózonréteg elvékonyodásával kapcsolatban. Főként nyáron számtalan figyelemfelkeltő információval találkozhatunk az UV sugárzás elleni védekezéssel kapcsolatban és ezek a felhívások nem véletlenül gyakoribbak. Sajnos a statisztikai adatok szerint egyre több embernél és egyre fiatalabb korban alakul ki Melanóma. Ennek a betegségnek a száma rohamosan növekszik, az elmúlt hetven évben közel húszszorosára emelkedett.

A Melanóma a bőr festéksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Mint minden daganatnak ennek is vannak stádiumai. Azért fontos évente elvégezni a szűrést, mivel így még időben észre vehető az esetleges rosszindulatú elváltozás.

Melanóma szűrés képe 2

Tünetei és a vizsgálat menete

A Melanómát érdemes erre szakosodott bőrgyógyásszal megnézetni, azonban mi is felfigyelhetünk az intő jelekre. Betegségre utaló jel lehet, ha egy korábbi anyajegyünk színe, formája, mérete vagy felszíne megváltozik. A Melanóma nem csak anyajegyből alakulhat ki, a test bármely részén jelentkezhet. Melanóma rendszerint azoknál alakul ki, akiknek világos a bőrük (így hajlamosabbak a leégésre), sok anyajeggyel rendelkeznek, vagy már volt korábban a családjukban Melanómás személy.

Melanóma vizsgálat során a bőrgyógyász egy speciális, erre a célra kifejlesztett dermatoszkóp segítségével megvizsgálja az anyajegyek szerkezetét. Kiszűri azokat az anyajegyeket, amelyek veszélyforrások lehetnek, vagy azzá válhatnak. Azokat az anyajegyeket, amelyek problémát okozhatnak, beavatkozás során eltávolítják, majd szövettani vizsgálatra küldik, hogy megállapítsák jó, vagy rosszindulatú volt-e.

Melanóma szűrés képe 3

Eltávolítást követően

A gyógyulási periódust leginkább az anyajegy mérete és terjedelme határozza meg. Mivel egy anyajegy eltávolítás mindenképp hámsérülést idéz elő, elkerülhetetlen a seb kialakulása. Az optimális sebgyógyulás érdekében érdemes nekünk is odafigyelni a sebhely ápolására. Az Octenicare regeneráló krém táplálja a hámosodó sebeket, panthenol tartalma pedig elősegíti a bőr regenerációját. Az eltávolított anyajegy méretétől függően össze is varrhatják a keletkezett sebet.

A kisbabák esetében a leggyakrabban allergiát kiváltó anyagok a tej, a szója és a mogyoró. Szoptatás során különösen oda kell figyelnie a kismamáknak arra, hogy milyen táplálékot visznek be szervezetükbe, hiszen az nem csak őket, hanem kisbabájukat is táplálja. Az anyatejen keresztül minden anyag átjut a csecsemő szervezetébe, így érdemes kerülni azokat a termékeket, amelyek köztudottan allergének, vagy már váltottak ki hasonló reakciót a kisbabánál.

A tehéntej allergiát a gyermekek többsége a harmadik születésnapjukig kinővik, ám ez alatt az időszak alatt érdemes odafigyelni a problémára.

A tejallergia tünetei:

A tejallergia leggyakoribb tünete a vörös ekcéma szerű kiütések megjelenése. Ez első ránézésre egy meglehetősen ijesztő látvány, azonban a tejfehérje megszűnésével az allergiás reakció elmúlik pár nap alatt. A kiütések egy napra az után jelentkeznek, hogy az anyatejet ivott. Tápszeres babáknál, ha tehéntej alapú tápszert kapnak már aznap kijöhetnek a kiütések. A kiütésekre vigyázni kell és nem szabad, hogy a gyermek elkaparja mert az maradandó heget hagyhat maga után. (Mint a bárányhimlő.)

tejallergia kép1

További tünetek közé sorolható

 • A fokozott orrfolyás, nehézlégzés, orrviszketés
 • Hasfájás, hasi görcs, hányás, hasmenés

Természetesen az alábbi tünetek más problémára is utalhatnak, így, ha tapasztaljuk érdemes a védőnőnket felkeresni. A tejallergia egyetlen vizsgálattal orvosilag nem diagnosztázálható, így a védőnőnk vagy gyermekorvosunk se fogja tudni rögtön, hogy valóban tejallergiáról van szó. Érdemesebb inkább a természetes módszerekhez folyamodni, és szüneteltetni a tej fogyasztását, ha megszűnnek a tünetek, majd utána egy pohár tej fogyasztása után a kisbabán ismét jelentkeznek a tünetek, egyértelműen megállapíthatjuk, hogy tejallergiáról van szó. Ebben az esetben érdemes mellőzni a gyermek 3 éves koráig a tehéntej fogyasztását, vagy tehéntej alapú tápszer használatát. Új tápszer felkereséséhez mindenképp érdemes védőnőnk vagy gyermekorvosunk tanácsa alapján választani, mivel ő optimálisan tudja kiválasztani a megfelelő terméket a kisbaba egészségi állapotának és tüneteinek ismeretében.

tejallergia kép2

 

Amennyiben az édesanya továbbra is szeretne tejet fogyasztani érdemes zabtejet, illetve zabtejszínt fogyasztani. A szójatej azonban növényi hormontartalma miatt kerülendő, mivel megzavarhatja a gyermek fejlődését.

Ugyan a gyermekek 80% kinövi az allergiát, előfordul, hogy megmarad az érzékenység. Amennyiben 3 éves kor után is jelentkeznek a tünetek a diétát folytatni kell. Érdemes felkeresni egy gasztroenterológust aki összeállít egy megfelelő diétát, amelyben a kalcium és egyéb tejben található fehérjék pótolva vannak. A későbbiekben gasztroenterológussal együtt, egy általa megadott időpontban fokozatosan vissza kell vezetni a tehéntejet a gyermek étrendjébe.

Aktuális cikkünket annak ajánljuk, aki pattanással és mitesszerrel küzd, illetve akinek éppen pubertás korú gyermeke van. Összefoglaljuk mik is állhatnak a bőrproblémák hátterében, illetve bemutatunk néhány praktikát, a hegek és sebek esztétikus gyógyulásához.

pattanásos kép 1

Kialakulása

A pattanás hátterében a faggyútermelődés, illetve az eltömődött pórusok állnak. Pattanás akkor alakul ki, amikor a megtermelt faggyú nem tud megfelelően a bőr felszínére jutni, mivel valamilyen szennyeződés elállja az utat a felszín felé vezető úton. Az eltömődés miatt elszaporodik a Propionbacterium acnes baktérium, a szervezet a baktérium minél gyorsabb eltávolítása miatt gyulladást hoz létre, amely során a fehér vérsejtjeink igyekeznek „bekebelezni” az említett baktériumot. A gyulladás következtében jön létre a piros, duzzadt pattanás.

A legtöbb embernek a pattanás szó hallatán a serdülőkor jut eszébe, hiszen ebben a korban a legtöbben megtapasztalhatjuk ezt a kellemetlen folyamatot. Serdülőkorban az emberek 85%-ának pattanás jelenik meg az arcbőrén vagy a hátán. Ez a jelenség a serdülőkori hormonváltozásokra vezethető vissza. Ebben a korban a fizikai változásokért felelős hormonok száma megnövekedik, aminek hatására a faggyútermelés is jelentősen nő. Természetesen pattanás az ember életének bármely szakaszában megjelenhet kortól és nemtől függetlenül.

Pattanás kiváltó okai

Ahogy említettük a leggyakoribb kiváltó ok a hormonális változások. Amennyiben pubertás kor után jelennek meg súlyos aknék érdemes hormonális vizsgálatot kérni.

 

pattanásos kép 2

A bőrproblémák hátterében a stressz és a lelki problémák is állhatnak. A stressz azon kívül, hogy hormonális változást idéz elő, megváltoztatja hétköznapi szokásainkat. Pótcselekvésként sokan csavargatják a hajukat, rágják a körmüket, illetve piszkálják az arcbőrüket, így a kezünkön lévő zsír, faggyú és baktériumok rendkívül könnyen megülhetnek az arcunkon, pórusainkban, így elindul a pattanás keletkezésének folyamata. A pótcselekvéseken kívül az étkezési szokásaink is megváltozhatnak. Sokan a stressz hatására többet vagy kevesebbet esznek. A nassolás is egy stresszkezelési forma és a zsíros, szénhidrátdús étrend megnöveli a méreganyag termelődést és a faggyúműködést.

A hiányos bőrápolás is megnövelheti a pattanások keletkezésének esélyét. Mivel a bőrön lévő szennyeződések eltömítik a pórusokat és baktériumok maradhatnak bőrünkön, kellő figyelmet kell szentelnünk a bőrünk tisztítására. Ma már számos tonikot, habzó bőrtisztítót, arctejet, micellás vizet találhatunk a drogériákban, érdemes a kiválasztani a bőrtípusunknak megfelelőt és naponta kétszer alkalmazni arcbőrünkön. (Reggel és este)

Az ásványi anyag és nyomelem hiány is okozhat bőrproblémát. Érdemes küraszírűen alkalmazni étrendkiegészítő tablettákat, valamint rendszeresen szedni multivitamint. (Érdemeb Dívitamint, A-vitamint, E-vitamint, Omega3-at, illetve cink-el feltölteni tartalékainkat.)

pattanásos kép 3

Pattanás kezelése

Mivel a legtöbb esetben pattanás során hámsérülés keletkezik bőrünk felszínén heg maradhat utána, így érdemes jelentős szerepet fordítani a megfelelő kezelésre, illetve a megelőzésre. Igyekezzünk nem sajátkezűleg megoldani az esztétikai problémát, mivel a legtöbb esetben többet árt mint használ. Mint a legtöbb betegségnél is a pattanásnál (ha nem serdülő korban keletkezik) egy probléma áll a háttérben, így a kiváltó okot kell megtalálnunk, nem pedig tüneti kezelést alkalmaznunk. A tüneti kezelés enyhíti a pattanásokat, de végleg soha nem szünteti meg. Szakember segítségével felkutathatjuk a probléma hátterét és gyökerestül kezelhetjük azt. A kozmetikusok megfelelő szaktudással tisztítják meg bőrünket és bőrtípustól függően kezeli azt.

Megfelelő táplálkozással és az arctisztítás beépítésével reggeli és esti rutinunkba mi is elősegíthetjük a pattanások megszűnését. A pattanások után maradt sebekre használhatunk olyan krémeket melyek segítik gyógyulásukat.  A sebek és a gyulladás megfelelő kezelésével és ápolásával megelőzhetjük a hegek képződését.

 

6

A karantén nagy kihívás elé állítja a kisgyermekes szülőket. A beltéri programok megszűnése és a hideg időjárás szinte teljes mértékben ellehetetleníti a kalandra vágyó családok programozását. Ám szomorkodásra semmi ok! Alábbi cikkünkben összeszedtünk 10 tippet, mivel is üthetik el az időt a kisgyermekes családok, sőt igazából bárki aki aktivizálni szeretné magát ebben a furcsa időszakban.

1. Kézműveskédés

Az ünnepek közeledtével érdemes gondolni a karácsonyi dekoráció felfrissítésére. Nincs is szebb egy olyan dísznél, amelyre, ha rápillantunk, a közös barkácsolás emléke melegíti fel szívünket. Számos dolgot készíthetünk sajátkezűleg, például koszorút, karácsonyfadíszt, karácsonyi füzért, ajtódíszt, festményt stb… Az biztos, hogy jó zene mellett, családi hangulatban önfeledten tölthetünk el pár órát, miközben kiéljük kreativitásunkat. A gyerekek pedig biztosan nagyon élvezni fogják a közös mókát.

Karantén alatt 1

2. Moziest otthon

A karantén végre elegendő időt ad nekünk arra, hogy a család összes tagja választhasson filmet. Ha már nem mehetünk moziba, miért ne hozzuk el kedvenc filmjeinket nappalinkba? Ma már szinte bármilyen filmet letölthetünk az internetről jó minőségben. Friss süteménnyel, popcornnal, kakaóval vagy bármilyen nassolni valóval, biztos összehozza a családot pár órára egy jó film.

3. Otthoni sport

Az edzőtermek és uszodák bezárása után sem kell lemondanunk a sportolás öröméről. A Youtube hemzseg a „home workout” névvel ellátott videóktól, melyekben saját testsúlyos edzésektől kezdve a Hiit edzéseken át rengeteg edzésformát választhatunk, eszközökbe való befektetés nélkül.

Karantén alatt 2

4. Rendrakás

A karantén beköszöntével az otthoni tennivalókat könnyebben elláthatjuk. Valószínűleg soha többé nem lesz alkalmasabb időszak a „nagytakarítások” elvégzéséhez, mint a karantén időszaka. A gyerekeket is befoghatjuk a rendrakásba, vagy a szelektálásba. Rájuk bízhatunk olyan egyszerű dolgokat, mint például a páratlan zoknik párosítása, vagy az alsó polcok portalanítása.

5. Társasjáték

A társasjáték mindig jó ötlet, ha a család elszeretné ütni az időt. A közös szórakozás egyik legegyszerűbb formája. Az igazán kreatív kedvűek saját fejlesztésű társast is készíthetnek, papírból.

6. Sütés főzés

Ha már közelednek az ünnepek érdemes kicsit bemelegíteni a nagy lakomákhoz. Elővehetjük kedvenc receptjeinket és továbbfejleszthetjük azokat, hogy biztosan a legfinomabb falatok kerüljenek az asztalra karácsonyra. Az egyszerűbb feladatokba bevonhatjuk gyerekeinket is, ilyen például az összetevők összekavarása (persze kézzel, nem géppel), a tepsi kivajazása és persze a legmókásabb a díszítés.

Karantén alatt 37. Bakancslista jövő évre

Ha már nagyon belesüppedtünk a karantén szürkeségébe és monotonitásába elkezdhetjük tervezni a jövőt. Készíthetünk bakancslistát, hogy miket szeretnénk csinálni, hova szeretnénk utazni, kiket szeretnénk meglátogatni a pandémia után.

8. Családi fotónézés az eddigi nyaralásokról

Az otthonlét alatt elegendő időnk nyílik a fotók rendszerezésére és visszanézésére. Előhivathatunk képeket a lakásba az eddigi kedvenc emlékeinkről, ezzel is színesítve a karantén időszakot.

9. Online foglalkozás gyerekeknek

Ha a gyerekek nagyon unatkoznak, online foglalkozásra invitálja őket Csorba Anita a facebook oldalán. Ha szeretnénk lekötni a gyerekeket érdemes meglátogatni az oldalt, ahol számos kreatív videó lett feltöltve a tavaszi karantén alatt.

Karantén alatt 410. Videóchat a családdal, barátokkal

Utolsó pontként említeném a legfontosabb időtöltést, ami pedig a kapcsolataink ápolása. Mindenkit nehezen érint, akinek idősebb szülei vannak, hogy nem, vagy nagyon ritkán láthatja őket. A videochat funkciókkal közelebb érezhetjük magunkhoz szeretteinket.

 

A pandémia időszakában sokan elmerenghettek azon a kérdésen, hogy vajon megéri-e a kockázatot, elmenni fodrászhoz, kozmetikushoz, körmöshöz, vagy érdemesebb-e otthon elintézni a hajvágást és a körömfestést.

Sajnos a Covid-19 okozta helyzet cseppet sem kedvező a szolgáltatás szektornak, ideérve a fodrászatokat és a kozmetikákat. A legtöbben úgy döntenek, hogy egy időre búcsút mondanak ezeknek a beavatkozásoknak és inkább megoldják maguknak otthon. De vajon tényleg ennyire félnünk kell ettől a betegségtől, hogy a már közeli ismerőssé vált fodrászunk vagy körmösünk újabb vendéget veszítsen személyünkben?

Alábbi cikkünkben összefoglaljuk, hogy milyen kockázattal jár a szépségszalonba járás, illetve milyen óvintézkedéseket tehenünk a vírus elkerülése érdekében. Azoknak is ajánljuk a cikk elolvasását, akik hasonló környezetben dolgoznak és néhány tippet szeretnének kapni, milyen intézkedésekkel csökkenthetik a fertőzés kockázatát.

Szalon covid kép 1

Tények és kockázatok

Idén ősszel hazánkban is jelentősen megnőtt a koronavírus fertőzések száma. Napi szinten több mint 2000 új beteget regisztrálnak a hatóságok és sajnos ez a szám nem csökken. Sokan önkéntes karanténba vonultak, számos munkahelyen kiküszöbölhető az utazás a home office-val.

A szakértők azt javasolják, hogy legalább egy, de inkább 2 méter távolságot tartsanak az emberek egymástól, azonban ez a távolság az olyan szolgáltatásoknál, mint például a pedikűrös nem tartható. Sajnos a kutatások alapján a vírus nem csak szájon, de szemen és orron át is bekerülhet szervezetünkben, így, ha bevállaljuk az otthonról való kimozdulást, jelentős figyelmet kell szentelnünk a védekezésre és a higiéniára.

Szalon covid kép 2

Ha mégis a szépségszalon mellett döntünk

Abban az esetben, ha úgy döntünk, hogy a jó közérzetünk vagy életmódunk miatt, vagy egyszerűen nem merjük levágni gyermekünk haját és bevállaljuk a kockázatot érdemes az alábbi tényezők után érdeklődni és tanácsokat betartani.

Érdemes időpont foglalás során érdeklődni, hogy az adott szalonban, milyen óvintézkedéseket tesznek a vírus terjedésével szemben. Számos fodrászatban, kozmetikában úgy oldják meg a kockázat csökkentését, hogy egyszerre csak egy ember dolgozik a helységben. Ebben az esetben csak két ember tartózkodik egy légtérben, ami már is kisebb kockázatot jelent.

Arról is érdemes érdeklődni, hogy milyen higiéniai protokolt vezettek be a rendkívüli időszakra.

 • Minden dolgozó visel-e szabályosan maszkot?
 • Hogyan és mivel fertőtlenítik az eszközöket, felületeket?
 • Megfelelő figyelmet szentelnek-e a kézfertőtlenítésre, kézmosásra. Ez utóbbi nem csak a dolgozókra, hanem a szalonba belépő vendégekre is vonatkozik.
 • Van-e kitéve kézfertőtlenítésre alkalmas eszköz a bejárathoz?
 • Az ott dolgozók mennyire óvják magukat a vírustól?
 • Mérnek-e lázat belépéskor?

Ha az előbb említett tényezőkre jelentős figyelmet szentelnek az adott helységben, csökkenthető a fertőzés veszélye.

Néhány szalonban a vendégek megtartása érdekében házhoz járást is vállalnak. Ez szintén egy jó lehetőség a kimozdulás elkerülése érdekében. Természetesen ebben az esetben is betartandóak a higiéniai szabályok.

Szalon covid kép 3

Hogyan érdemes fertőtleníteni kezünket, illetve a használatban lévő felületeket?

Kezünket három módon fertőtleníthetjük. A szalonba való belépéskor, ha ki van állítva fertőtlenítő adagoló (Pl: STERIPOWER készülék) akkor egy mozdulattal máris vírusmentessé varázsolhatjuk kezünket. Használhatunk magunknál tartható mini kézfertőtlenítő géleket, vagy egyszerűen alaposan kezet moshatunk.
Felületfertőtlenítéshez használjunk spray-s vagy kendős fertőtlenítőket. Az olyan felületeket, mint például az asztal, szék, uv lámpa, kilincs érdemes kendővel fertőtleníteni, így gyorsan és kényelmesen végezhetünk a fertőtlenítéssel. (Pl: MIKROZID® UNIVERSAL WIPES-t, amely bizonyítottan minden burkos vírust, például a koronavírust 15másodperc alatt elpusztít.)

A gyermekkor talán a legaktívabb időszaka az ember életének. Ebben az időszakban minden újdonságnak számít, amit mindenképp ki kell próbálni. A gyermekek azzal a csodálatos képességgel vannak megáldva, hogy egy apró dolog is hatalmas örömöt tud okozni. Legyen az őszi gesztenye/falevél gyűjtés, fáramászás, egy új játszótér felfedezése, kirándulás közbeni fogócska, az biztos, hogy gyerekek mellett nem unatkozik a szülő. Főleg azért sem, mert amíg a nagy felfedezések közben a gyermek önfeledten kacarászik és élvezi az újdonságokat, a szülő árgus szemekkel figyeli a kaland minden történését, nehogy valamilyen baleset legyen belőle. Szerencsére a legtöbb esetben ezek a kalandok épségben végbe mennek és mindenki megnyugodhat.

De mit kell tenni akkor, ha a gyermek mégis elesik, meghorzsolja a térdét, megkarcolja az ujját vagy bármilyen más bőrsérülést szerez? Ilyenkor az optimális sebgyógyulás mellett a gyorsaság a legfőbb szempont. Cikkünkben összegezzük milyen fontos lépéseket kell megtenni a megfelelő sebgyógyulás érdekében, hogy a lehető leggyorsabban teljes egészségben folytatódhasson az önfeledt felfedezés.

A szülőknek fontos, hogy felkészültek legyenek egy balesetre. Érdemes mindig maguknál hordani egy neszesszert, amiben megtalálható minden egy vészhelyzet esetére.

 

sebgyógyulás mesterfokon kép 1

 

Mit tartalmazzon a SOS csomag:

 • Sebfertőtlenítő (Pl: Octenisept)
 • Ragtapasz
 • Pólya/gézlap (A nagyobb sebekhez)
 • Szemöldökcsipesz (Kullancshoz és szálkához)
 • Regeneráló krém (Pl: Octenicare)

Ezeken kívül érdemes otthonra beszerezni egy elsősegély dobozt, a teljes biztonság érdekében.

 

sebgyógyulás mesterfokon kép 2

 

Sebkezelés gyermekeknél:

Elsőként nagyon fontos megfelelően kitisztítani a keletkezett sebet. Erre megfelelő bármilyen folyó, vagy palackozott víz. A tisztítás lényege, hogy eltávolítsuk a különböző szennyeződéseket a sebből, pl: kavics, homok, por.

 Miután megtisztítottuk a sebet, a fertőtlenítés következik. A keletkezett sérülés kezelésének az egyik legfontosabb lépése a fertőtlenítés, mivel a hámsérülés lehetőséget ad a baktériumok szervezetbe való bejutására. Friss sebre soha ne tegyünk fertőtlenítő kenőcsöt vagy hintőport, sem olyan pólyát/vattát, ami beleragadhat. A fertőtlenítésre a legmegfelelőbb eszköz a folyékony sebfertőtlenítő, például az Octenisept oldat. Az Octenisept egy rendkívül kompakt csomagolású termék, amely spray ként juttatja az oldatot a sebbe, ezzel is megelőzve a kényelmetlen vatta, fülpálcika vagy más segédeszköz használatát.

 A tisztítás és fertőtlenítés után következik a kötözés. Ilyenkor a friss sebet gézlappal kell lefedni, majd pólya segítségével rögzíteni kell azt. Kisebb sebeknél használhatunk ragtapaszt.

 Miután a gyógyulási folyamat beindult és megkezdődött a hegesedés, a gyors gyógyulás érdekében érdemes regeneráló krémet használni. A Schülke által kifejlesztett Octenicare regeneráló krém kiválóan táplálja a hámosodó sebeket.

 

Octenicare banner

Az őszi és téli időszakban gyakori az orrszárazság érzete. A száraz orrnyálkahártya nemcsak kellemetlen érzés, de egészségügyileg is számos probléma kiinduló pontja lehet.

 

Miért alakul ki az orrszárazság?

 

Három tényező állhat az orrszárazság mögött.

 • A kevés folyadékfogyasztás dehidratáltsághoz vezet. Az emberi szervezet 70 százaléka vízből áll, ha nem viszünk be elegendőfolyadékot annak mind hosszútávú, mind rövidtávú következményei lehetnek. A dehidratált szervezet mindamellett, hogy nem képes elegendő orrváladékot termelni, fejfájást, szédülést és koncentrációzavart okoz. A kevés folyadék fogyasztása kiszárítja a nyálkahártyákat.
 • Az őszi és téli hónapokban beindul a fűtésszezon. A fűtött lakások levegője meleggé és szárazzá válik, ami nem kíméli az orrnyálkahártyát. Ilyenkor a kinti hideg levegő tovább rontja a helyzetet. Ebben az esetben a párologtató bevezetése, valamint a radiátorra való teregetés is növelheti a lakáson belüli páratartalmat.
 • Sajnos a hideg hónapokban, sokszor megszokottá válik, hogy az orrdugulás ellen orrcseppet, orrspray-t használunk. Azonban fontos odafigyelni ezek mennyiségére, mivel az orrszárazság egyik leggyakoribb kiváltó oka a túlzásba vitt orrcsepphasználat. Fontos az előírásoknak megfelelő mennyiség betartása. Az allergia ellen szedett gyógyszerek is okozhatnak orrszárazságot.

 

orr 1

 

Következményei

Az orrnyálkahártya gazdag érhálózattal ellátott nyálkahártyája felmelegíti és megtisztítja a belélegzett levegőt. Az orron való légzést a szárazság okozta kellemetlen érzés miatt tudattalanul kerülni kezdjük, így a szájlégzés veszi át a helyét. A szájlégzésnek a legfőbb negatív következménye, hogy a levegő melegítés és tisztítás nélkül kerül a légutakba, így könnyen mandula, gége vagy hangszálgyulladás következhet be. Az orrszárazság orrvérzéssel is járhat.

 

Mit tehetünk ellene

Ha végig gondoljuk az orrszárazság megjelenése előtti heteket általában megtaláljuk a kiváltó okot. Ha a dehidratáltság a kiváltó ok, érdemes jobban odafigyelni a folyadékfogyasztásra. Egy felnőtt embernek napi 2 liter vizet kell fogyasztania. Ahogy már említettük a cikkünkben a fűtés okozta száraz levegő ellen érdemes beszerezni párologtató készüléket, illetve nedves ruhát helyezni a fűtőtestre. Amennyiben az orrspray a kiváltó ok érdemes szüneteltetni a használatát, majd az előírtaknak megfelelően használni. 

 

orrszárazság 2

 

SOS segítség: Amennyiben szeretnénk találni egy gyorsabb megoldást az orrszárazság enyhítésére, az Allegro Kft. által forgalmazott Octenisan®md nazális gél nedvesíti az orrnyálkahártyát, ezáltal megszünteti a száraz érzetet. Különleges összetevőinek köszönhetően a gyakori orrfújás okozta orrlyukak alatti irritált bőr kezelésében is segítséget nyújt.