Gyermekkorban az egyik leggyakoribb panasz, amivel orvoshoz fordulnak, az a hasfájás. Nem véletlenül alakult ki az a jelző, hogy „hasfájós baba”. Attól függően, hogy a panaszok milyen gyakran és milyen fájdalommal járnak, érdemes mérlegelni az orvoshoz menetelt. Cikkünkben összefoglaljuk milyen típusai vannak a hasfájásnak, mik állhatnak a háttérben és mikor érdemes orvoshoz fordulni. Bemutatjuk a kapszulaendoszkópiát, amely abban az esetben, ha komolyabb vizsgálatra van szükség, hatalmas segítség lehet gyermekünk számára.

Ha hasfájós kép 1

A tünet meghatározása

Fájdalom helye: Kisgyermek esetében nehéz a fájdalom helyét megállapítani, mivel ebben a korban a fájdalom a köldök környékére sugároz. A kisgyermekek a fájdalom helyét még nem tudják meghatározni, sokszor még az olyan szervekben kialakult fájdalmat, mint például a torok, is hasfájásnak észlelik.

Fájdalom jellege: A fájdalom lehet éles, elhúzódó vagy tompa. Ezt a tünetet egy iskolás gyermek már meg tudja határozni. Az orvosoknak hatalmas támpontot adhat ennek meghatározása, a megfelelő diagnózis felállításához.

Hasfájás ideje: Hasfájás esetében beszélhetünk krónikus, illetve akut hasfájásról. A krónikus hasfájás az, amely időről-időre visszatér, ebben az esetben feltételezhető akár az allergia, vagy ételintolerancia eshetősége. Az akut hasfájást mindig komolyan kell venni, főként, ha több órán át nem szűnik meg a probléma. Vakbélgyulladásra és egyéb beavatkozást igénylő problémára hívhatja fel a figyelmet az akut hasfájás.

Érdemes figyelni, amikor a hasfájás mellett egyéb tünet is jelentkezik, hiszen ez is támpontot adhat orvosunknak. Ilyen lehet a láz, hányás, székrekedés, hasmenés stb…

Ha hasfájós kép 2

Mi állhat a háttérben?

  • Akut hasfájás esetén
    • Hányinger, hányás, hasmenés tünetegyüttessel leginkább ételmérgezésre gyanakodhatunk. Ebben az esetben gyakran lesz lázas a beteg.
    • Jellemző probléma lehet a székrekedés, az epekő, a hasnyálmirigygyulladás.
    • Vakbélgyulladás esetében is akut fájdalomról beszélünk. Ebben az esetben egy idő után a fájdalom a has jobb oldalára húzódik át.
  • Krónikus hasfájás esetén
    • Krónikus hasfájásra utalhat fertőzés, ételintolerancia, felszívódási zavar, reflux.

 

Természetesen megfelelő diagnózist az erre szakosodott orvos, egy részletes kivizsgálás után tud meghozni.

Ha hasfájós kép 3

Kapszula endoszkópia

A gyomor-bélrendszer, nyelőcső, vékony- és vastagbél, máj, epeutak és a hasnyálmirigy problémáival a gasztroenterológia foglalkozik. A leggyakoribb vizsgálat az endoszkópia, amely során a nyelőcsövet, a gyomrot és a belek vizsgálatát végzik el.

A kapszula endoszkópia egy betegbarát megoldást nyújt ennek a vizsgálatnak az elvégzéséhez. Ebben az esetben egy kapszula lenyelésével végezhető el a vizsgálat. A kapszula, amelyet a beteg lenyel, természetes úton halad végig a szervezetben. A beépített fényforrásnak, kamerának és elemnek köszönhetően optimális felvételeket tud készíteni a nyelőcsőről, gyomorról és bélrendszerről. Az adatokat rádióhullám segítségével küldi a hozzá tartozó érzékelőnek.

Gyermekek számára optimális módja a gyomor-bélrendszer nyálkahártyájának vizsgálatára: polyposis, gyulladásos bélbetegség: Crohn, colitis ulcerosa, esetleg daganatos betegség kimutatására. Vékonybél vizsgálata során gyulladás, daganat, vérzésforrás, polyp, lisztérzékenység keresésére alkalmas.

Kapszulás centrumok ezen a linken érhetőek el.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!