A pandémia időszakában sokan elmerenghettek azon a kérdésen, hogy vajon megéri-e a kockázatot, elmenni fodrászhoz, kozmetikushoz, körmöshöz, vagy érdemesebb-e otthon elintézni a hajvágást és a körömfestést.

Sajnos a Covid-19 okozta helyzet cseppet sem kedvező a szolgáltatás szektornak, ideérve a fodrászatokat és a kozmetikákat. A legtöbben úgy döntenek, hogy egy időre búcsút mondanak ezeknek a beavatkozásoknak és inkább megoldják maguknak otthon. De vajon tényleg ennyire félnünk kell ettől a betegségtől, hogy a már közeli ismerőssé vált fodrászunk vagy körmösünk újabb vendéget veszítsen személyünkben?

Alábbi cikkünkben összefoglaljuk, hogy milyen kockázattal jár a szépségszalonba járás, illetve milyen óvintézkedéseket tehenünk a vírus elkerülése érdekében. Azoknak is ajánljuk a cikk elolvasását, akik hasonló környezetben dolgoznak és néhány tippet szeretnének kapni, milyen intézkedésekkel csökkenthetik a fertőzés kockázatát.

Szalon covid kép 1

Tények és kockázatok

Idén ősszel hazánkban is jelentősen megnőtt a koronavírus fertőzések száma. Napi szinten több mint 2000 új beteget regisztrálnak a hatóságok és sajnos ez a szám nem csökken. Sokan önkéntes karanténba vonultak, számos munkahelyen kiküszöbölhető az utazás a home office-val.

A szakértők azt javasolják, hogy legalább egy, de inkább 2 méter távolságot tartsanak az emberek egymástól, azonban ez a távolság az olyan szolgáltatásoknál, mint például a pedikűrös nem tartható. Sajnos a kutatások alapján a vírus nem csak szájon, de szemen és orron át is bekerülhet szervezetünkben, így, ha bevállaljuk az otthonról való kimozdulást, jelentős figyelmet kell szentelnünk a védekezésre és a higiéniára.

Szalon covid kép 2

Ha mégis a szépségszalon mellett döntünk

Abban az esetben, ha úgy döntünk, hogy a jó közérzetünk vagy életmódunk miatt, vagy egyszerűen nem merjük levágni gyermekünk haját és bevállaljuk a kockázatot érdemes az alábbi tényezők után érdeklődni és tanácsokat betartani.

Érdemes időpont foglalás során érdeklődni, hogy az adott szalonban, milyen óvintézkedéseket tesznek a vírus terjedésével szemben. Számos fodrászatban, kozmetikában úgy oldják meg a kockázat csökkentését, hogy egyszerre csak egy ember dolgozik a helységben. Ebben az esetben csak két ember tartózkodik egy légtérben, ami már is kisebb kockázatot jelent.

Arról is érdemes érdeklődni, hogy milyen higiéniai protokolt vezettek be a rendkívüli időszakra.

  • Minden dolgozó visel-e szabályosan maszkot?
  • Hogyan és mivel fertőtlenítik az eszközöket, felületeket?
  • Megfelelő figyelmet szentelnek-e a kézfertőtlenítésre, kézmosásra. Ez utóbbi nem csak a dolgozókra, hanem a szalonba belépő vendégekre is vonatkozik.
  • Van-e kitéve kézfertőtlenítésre alkalmas eszköz a bejárathoz?
  • Az ott dolgozók mennyire óvják magukat a vírustól?
  • Mérnek-e lázat belépéskor?

Ha az előbb említett tényezőkre jelentős figyelmet szentelnek az adott helységben, csökkenthető a fertőzés veszélye.

Néhány szalonban a vendégek megtartása érdekében házhoz járást is vállalnak. Ez szintén egy jó lehetőség a kimozdulás elkerülése érdekében. Természetesen ebben az esetben is betartandóak a higiéniai szabályok.

Szalon covid kép 3

Hogyan érdemes fertőtleníteni kezünket, illetve a használatban lévő felületeket?

Kezünket három módon fertőtleníthetjük. A szalonba való belépéskor, ha ki van állítva fertőtlenítő adagoló (Pl: STERIPOWER készülék) akkor egy mozdulattal máris vírusmentessé varázsolhatjuk kezünket. Használhatunk magunknál tartható mini kézfertőtlenítő géleket, vagy egyszerűen alaposan kezet moshatunk.
Felületfertőtlenítéshez használjunk spray-s vagy kendős fertőtlenítőket. Az olyan felületeket, mint például az asztal, szék, uv lámpa, kilincs érdemes kendővel fertőtleníteni, így gyorsan és kényelmesen végezhetünk a fertőtlenítéssel. (Pl: MIKROZID® UNIVERSAL WIPES-t, amely bizonyítottan minden burkos vírust, például a koronavírust 15másodperc alatt elpusztít.)
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!