Mi az a köldökcsonk?

Egy kisbaba megszületése után a köldökzsinór még összeköti az anyát az újszülöttel. A szülés után az orvosok megvárják, amíg a köldökzsinórban történő pulzálás megszűnik. Miután az megszűnt a köldökzsinórt elvágják a csecsemő hasától pár centiméterre. A köldökcsonk (ami a köldökzsinór baba hasán maradt része) 1-2 héten belül kiszárad és leesik, ez után a baba köldöke gyógyult lesz.

Köldökcsonk kép 1

Fürdetés köldökcsonkkal, köldökcsont leesése

Az első napokban a köldököt nem érheti víz, így érdemes a babafürdetést kevés vízzel, óvatosan elvégezni.

A köldökcsonk száradásával a seb gyógyul. Amíg a köldökcsonk még nem száradt le, érdemes minden pelenkaváltás során kezelni, hogy elkerüljük a fertőzésveszélyt. (Naponta minimum 4-5 alkalommal.) Amennyiben minden rendben megy, a köldökcsonk a baba 7-10 napos korában leesik és a seb is begyógyul. Fontos a megfelelő ápolásra jelentős hangsúlyt fektetni, hiszen az újszülött ezen területe rendkívül érzékeny a baktériumokra és könnyen megfertőződik.

Amennyiben a seb nem gyógyult be teljesen és nehezen szárad, begyulladt, kellemetlen szagú, jelezni kell a védőnőnek vagy a gyermekorvosnak, hogy megfelelő kezelést írjon elő.

Köldökcsonk kép 2

Köldökcsonk kezelése:

A köldökcsonkot fontos tisztán és szárazon tartani. Javasolt használni Octenisept oldatot a fertőzés megelőzése érdekében. Az Octenisept spray fertőtleníti a területet, így megelőzve az esetleges baktériumok sebbe jutását. Naponta 1x javasolt használni. Az alkohol ebben az esetben kerülendő, mivel egyáltalán nem korszerű megoldás és rendkívül szárító hatású. Bizonyított tény, hogy alkoholos kezelés hatására a köldökcsonk később esik le, ezzel növelve a fertőzés esélyét.

Jódtartalmú készítmény sem javasolt babáknál, mivel a jód felszívódik a bőrön át és pajzsmirigy-alulműködést okozhat. A hintőpor szintén nem ajánlott, hiszen semmilyen antibakteriális hatása nincs.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!