Ugyan, erre az évre véget ért a pancsolás a medence szélén és nemigen találkozunk leégett emberrel ebben az, nem szabad megfeledkeznünk a melanóma szűrésről. Érdemes minden évben a nyár végeztével elmenni anyajegyvizsgálatra. Azoknál a gyermekeknél különösen fontos a gyakori és rendszeres vizsgálat, akiknek sok anyajegy van a bőrükön. Minél korábban hozzászokik az ember a vizsgálat elvégzéséhez, annál természetesebb lesz felnőtt korban a rendszeres vizsgálat.

Kutatások bebizonyították, hogy az életünk során szerzett UV terhelés 80%-a gyermekkorunkban terheli szervezetünket, azonban a melanóma gyerekkorban igen ritka esetben alakul ki. Azt azonban érdemes tudni, hogy azoknál a személyeknél, akik 18 éves koruk előtt nap okozta súlyos leégést szívednek, sokszorosára növekszik az esélye annak, hogy a későbbiekben bőrprobléma alakul ki. 

melanóma kép 1

Mi is az a Melanóma és hogyan alakul ki?

A legtöbben hallhattunk már a rémisztő hírekről, az ózonréteg elvékonyodásával kapcsolatban. Főként nyáron számtalan figyelemfelkeltő információval találkozhatunk az UV sugárzás elleni védekezéssel kapcsolatban és ezek a felhívások nem véletlenül gyakoribbak. Sajnos a statisztikai adatok szerint egyre több embernél és egyre fiatalabb korban alakul ki Melanóma. Ennek a betegségnek a száma rohamosan növekszik, az elmúlt hetven évben közel húszszorosára emelkedett.

A Melanóma a bőr festéksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Mint minden daganatnak ennek is vannak stádiumai. Azért fontos évente elvégezni a szűrést, mivel így még időben észre vehető az esetleges rosszindulatú elváltozás.

Melanóma szűrés képe 2

Tünetei és a vizsgálat menete

A Melanómát érdemes erre szakosodott bőrgyógyásszal megnézetni, azonban mi is felfigyelhetünk az intő jelekre. Betegségre utaló jel lehet, ha egy korábbi anyajegyünk színe, formája, mérete vagy felszíne megváltozik. A Melanóma nem csak anyajegyből alakulhat ki, a test bármely részén jelentkezhet. Melanóma rendszerint azoknál alakul ki, akiknek világos a bőrük (így hajlamosabbak a leégésre), sok anyajeggyel rendelkeznek, vagy már volt korábban a családjukban Melanómás személy.

Melanóma vizsgálat során a bőrgyógyász egy speciális, erre a célra kifejlesztett dermatoszkóp segítségével megvizsgálja az anyajegyek szerkezetét. Kiszűri azokat az anyajegyeket, amelyek veszélyforrások lehetnek, vagy azzá válhatnak. Azokat az anyajegyeket, amelyek problémát okozhatnak, beavatkozás során eltávolítják, majd szövettani vizsgálatra küldik, hogy megállapítsák jó, vagy rosszindulatú volt-e.

Melanóma szűrés képe 3

Eltávolítást követően

A gyógyulási periódust leginkább az anyajegy mérete és terjedelme határozza meg. Mivel egy anyajegy eltávolítás mindenképp hámsérülést idéz elő, elkerülhetetlen a seb kialakulása. Az optimális sebgyógyulás érdekében érdemes nekünk is odafigyelni a sebhely ápolására. Az Octenicare regeneráló krém táplálja a hámosodó sebeket, panthenol tartalma pedig elősegíti a bőr regenerációját. Az eltávolított anyajegy méretétől függően össze is varrhatják a keletkezett sebet.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!