Aktuális cikkünket annak ajánljuk, aki pattanással és mitesszerrel küzd, illetve akinek éppen pubertás korú gyermeke van. Összefoglaljuk mik is állhatnak a bőrproblémák hátterében, illetve bemutatunk néhány praktikát, a hegek és sebek esztétikus gyógyulásához.

pattanásos kép 1

Kialakulása

A pattanás hátterében a faggyútermelődés, illetve az eltömődött pórusok állnak. Pattanás akkor alakul ki, amikor a megtermelt faggyú nem tud megfelelően a bőr felszínére jutni, mivel valamilyen szennyeződés elállja az utat a felszín felé vezető úton. Az eltömődés miatt elszaporodik a Propionbacterium acnes baktérium, a szervezet a baktérium minél gyorsabb eltávolítása miatt gyulladást hoz létre, amely során a fehér vérsejtjeink igyekeznek „bekebelezni” az említett baktériumot. A gyulladás következtében jön létre a piros, duzzadt pattanás.

A legtöbb embernek a pattanás szó hallatán a serdülőkor jut eszébe, hiszen ebben a korban a legtöbben megtapasztalhatjuk ezt a kellemetlen folyamatot. Serdülőkorban az emberek 85%-ának pattanás jelenik meg az arcbőrén vagy a hátán. Ez a jelenség a serdülőkori hormonváltozásokra vezethető vissza. Ebben a korban a fizikai változásokért felelős hormonok száma megnövekedik, aminek hatására a faggyútermelés is jelentősen nő. Természetesen pattanás az ember életének bármely szakaszában megjelenhet kortól és nemtől függetlenül.

Pattanás kiváltó okai

Ahogy említettük a leggyakoribb kiváltó ok a hormonális változások. Amennyiben pubertás kor után jelennek meg súlyos aknék érdemes hormonális vizsgálatot kérni.

 

pattanásos kép 2

A bőrproblémák hátterében a stressz és a lelki problémák is állhatnak. A stressz azon kívül, hogy hormonális változást idéz elő, megváltoztatja hétköznapi szokásainkat. Pótcselekvésként sokan csavargatják a hajukat, rágják a körmüket, illetve piszkálják az arcbőrüket, így a kezünkön lévő zsír, faggyú és baktériumok rendkívül könnyen megülhetnek az arcunkon, pórusainkban, így elindul a pattanás keletkezésének folyamata. A pótcselekvéseken kívül az étkezési szokásaink is megváltozhatnak. Sokan a stressz hatására többet vagy kevesebbet esznek. A nassolás is egy stresszkezelési forma és a zsíros, szénhidrátdús étrend megnöveli a méreganyag termelődést és a faggyúműködést.

A hiányos bőrápolás is megnövelheti a pattanások keletkezésének esélyét. Mivel a bőrön lévő szennyeződések eltömítik a pórusokat és baktériumok maradhatnak bőrünkön, kellő figyelmet kell szentelnünk a bőrünk tisztítására. Ma már számos tonikot, habzó bőrtisztítót, arctejet, micellás vizet találhatunk a drogériákban, érdemes a kiválasztani a bőrtípusunknak megfelelőt és naponta kétszer alkalmazni arcbőrünkön. (Reggel és este)

Az ásványi anyag és nyomelem hiány is okozhat bőrproblémát. Érdemes küraszírűen alkalmazni étrendkiegészítő tablettákat, valamint rendszeresen szedni multivitamint. (Érdemeb Dívitamint, A-vitamint, E-vitamint, Omega3-at, illetve cink-el feltölteni tartalékainkat.)

pattanásos kép 3

Pattanás kezelése

Mivel a legtöbb esetben pattanás során hámsérülés keletkezik bőrünk felszínén heg maradhat utána, így érdemes jelentős szerepet fordítani a megfelelő kezelésre, illetve a megelőzésre. Igyekezzünk nem sajátkezűleg megoldani az esztétikai problémát, mivel a legtöbb esetben többet árt mint használ. Mint a legtöbb betegségnél is a pattanásnál (ha nem serdülő korban keletkezik) egy probléma áll a háttérben, így a kiváltó okot kell megtalálnunk, nem pedig tüneti kezelést alkalmaznunk. A tüneti kezelés enyhíti a pattanásokat, de végleg soha nem szünteti meg. Szakember segítségével felkutathatjuk a probléma hátterét és gyökerestül kezelhetjük azt. A kozmetikusok megfelelő szaktudással tisztítják meg bőrünket és bőrtípustól függően kezeli azt.

Megfelelő táplálkozással és az arctisztítás beépítésével reggeli és esti rutinunkba mi is elősegíthetjük a pattanások megszűnését. A pattanások után maradt sebekre használhatunk olyan krémeket melyek segítik gyógyulásukat.  A sebek és a gyulladás megfelelő kezelésével és ápolásával megelőzhetjük a hegek képződését.

 

6

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!