A gyermekkor talán a legaktívabb időszaka az ember életének. Ebben az időszakban minden újdonságnak számít, amit mindenképp ki kell próbálni. A gyermekek azzal a csodálatos képességgel vannak megáldva, hogy egy apró dolog is hatalmas örömöt tud okozni. Legyen az őszi gesztenye/falevél gyűjtés, fáramászás, egy új játszótér felfedezése, kirándulás közbeni fogócska, az biztos, hogy gyerekek mellett nem unatkozik a szülő. Főleg azért sem, mert amíg a nagy felfedezések közben a gyermek önfeledten kacarászik és élvezi az újdonságokat, a szülő árgus szemekkel figyeli a kaland minden történését, nehogy valamilyen baleset legyen belőle. Szerencsére a legtöbb esetben ezek a kalandok épségben végbe mennek és mindenki megnyugodhat.

De mit kell tenni akkor, ha a gyermek mégis elesik, meghorzsolja a térdét, megkarcolja az ujját vagy bármilyen más bőrsérülést szerez? Ilyenkor az optimális sebgyógyulás mellett a gyorsaság a legfőbb szempont. Cikkünkben összegezzük milyen fontos lépéseket kell megtenni a megfelelő sebgyógyulás érdekében, hogy a lehető leggyorsabban teljes egészségben folytatódhasson az önfeledt felfedezés.

A szülőknek fontos, hogy felkészültek legyenek egy balesetre. Érdemes mindig maguknál hordani egy neszesszert, amiben megtalálható minden egy vészhelyzet esetére.

 

sebgyógyulás mesterfokon kép 1

 

Mit tartalmazzon a SOS csomag:

  • Sebfertőtlenítő (Pl: Octenisept)
  • Ragtapasz
  • Pólya/gézlap (A nagyobb sebekhez)
  • Szemöldökcsipesz (Kullancshoz és szálkához)
  • Regeneráló krém (Pl: Octenicare)

Ezeken kívül érdemes otthonra beszerezni egy elsősegély dobozt, a teljes biztonság érdekében.

 

sebgyógyulás mesterfokon kép 2

 

Sebkezelés gyermekeknél:

Elsőként nagyon fontos megfelelően kitisztítani a keletkezett sebet. Erre megfelelő bármilyen folyó, vagy palackozott víz. A tisztítás lényege, hogy eltávolítsuk a különböző szennyeződéseket a sebből, pl: kavics, homok, por.

 Miután megtisztítottuk a sebet, a fertőtlenítés következik. A keletkezett sérülés kezelésének az egyik legfontosabb lépése a fertőtlenítés, mivel a hámsérülés lehetőséget ad a baktériumok szervezetbe való bejutására. Friss sebre soha ne tegyünk fertőtlenítő kenőcsöt vagy hintőport, sem olyan pólyát/vattát, ami beleragadhat. A fertőtlenítésre a legmegfelelőbb eszköz a folyékony sebfertőtlenítő, például az Octenisept oldat. Az Octenisept egy rendkívül kompakt csomagolású termék, amely spray ként juttatja az oldatot a sebbe, ezzel is megelőzve a kényelmetlen vatta, fülpálcika vagy más segédeszköz használatát.

 A tisztítás és fertőtlenítés után következik a kötözés. Ilyenkor a friss sebet gézlappal kell lefedni, majd pólya segítségével rögzíteni kell azt. Kisebb sebeknél használhatunk ragtapaszt.

 Miután a gyógyulási folyamat beindult és megkezdődött a hegesedés, a gyors gyógyulás érdekében érdemes regeneráló krémet használni. A Schülke által kifejlesztett Octenicare regeneráló krém kiválóan táplálja a hámosodó sebeket.

 

Octenicare banner

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!