A kisbabák esetében a leggyakrabban allergiát kiváltó anyagok a tej, a szója és a mogyoró. Szoptatás során különösen oda kell figyelnie a kismamáknak arra, hogy milyen táplálékot visznek be szervezetükbe, hiszen az nem csak őket, hanem kisbabájukat is táplálja. Az anyatejen keresztül minden anyag átjut a csecsemő szervezetébe, így érdemes kerülni azokat a termékeket, amelyek köztudottan allergének, vagy már váltottak ki hasonló reakciót a kisbabánál.

A tehéntej allergiát a gyermekek többsége a harmadik születésnapjukig kinővik, ám ez alatt az időszak alatt érdemes odafigyelni a problémára.

A tejallergia tünetei:

A tejallergia leggyakoribb tünete a vörös ekcéma szerű kiütések megjelenése. Ez első ránézésre egy meglehetősen ijesztő látvány, azonban a tejfehérje megszűnésével az allergiás reakció elmúlik pár nap alatt. A kiütések egy napra az után jelentkeznek, hogy az anyatejet ivott. Tápszeres babáknál, ha tehéntej alapú tápszert kapnak már aznap kijöhetnek a kiütések. A kiütésekre vigyázni kell és nem szabad, hogy a gyermek elkaparja mert az maradandó heget hagyhat maga után. (Mint a bárányhimlő.)

tejallergia kép1

További tünetek közé sorolható

  • A fokozott orrfolyás, nehézlégzés, orrviszketés
  • Hasfájás, hasi görcs, hányás, hasmenés

Természetesen az alábbi tünetek más problémára is utalhatnak, így, ha tapasztaljuk érdemes a védőnőnket felkeresni. A tejallergia egyetlen vizsgálattal orvosilag nem diagnosztázálható, így a védőnőnk vagy gyermekorvosunk se fogja tudni rögtön, hogy valóban tejallergiáról van szó. Érdemesebb inkább a természetes módszerekhez folyamodni, és szüneteltetni a tej fogyasztását, ha megszűnnek a tünetek, majd utána egy pohár tej fogyasztása után a kisbabán ismét jelentkeznek a tünetek, egyértelműen megállapíthatjuk, hogy tejallergiáról van szó. Ebben az esetben érdemes mellőzni a gyermek 3 éves koráig a tehéntej fogyasztását, vagy tehéntej alapú tápszer használatát. Új tápszer felkereséséhez mindenképp érdemes védőnőnk vagy gyermekorvosunk tanácsa alapján választani, mivel ő optimálisan tudja kiválasztani a megfelelő terméket a kisbaba egészségi állapotának és tüneteinek ismeretében.

tejallergia kép2

 

Amennyiben az édesanya továbbra is szeretne tejet fogyasztani érdemes zabtejet, illetve zabtejszínt fogyasztani. A szójatej azonban növényi hormontartalma miatt kerülendő, mivel megzavarhatja a gyermek fejlődését.

Ugyan a gyermekek 80% kinövi az allergiát, előfordul, hogy megmarad az érzékenység. Amennyiben 3 éves kor után is jelentkeznek a tünetek a diétát folytatni kell. Érdemes felkeresni egy gasztroenterológust aki összeállít egy megfelelő diétát, amelyben a kalcium és egyéb tejben található fehérjék pótolva vannak. A későbbiekben gasztroenterológussal együtt, egy általa megadott időpontban fokozatosan vissza kell vezetni a tehéntejet a gyermek étrendjébe.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!