Testékszerekről egészségügyi szempontból. A piercing kívánt testrészre való elhelyezése történhet a bőr kilyukasztásával vagy belövésével. A nyugati világban erre szakosodott szalonok állnak a testékszert viselni óhajtók rendelkezésére. Ezek a szalonok higiéniailag meg kell feleljenek a vonatkozó előírásoknak és rendeleteknek. Sajnos hazánkban nem feltétlenül az a jellemző, hogy elit szalonokban történik a testékszerek behelyezése. Természetesen nálunk is meg kell feleljenek a hatósági előírásoknak, de mint azt tudjuk ez nem mindig tart az ellenőrzés időtartamán túl. Nem kell feltétlenül, hogy egy szalon exkluzív legyen, a higiénés szabályokat be lehet tartani szerényebb körülmények között is.

Néhány jó tanács testékszerre vagy tetoválásra vágyakozóknak, mire figyeljünk a szalonban:

 

  • Csak engedéllyel rendelkező, ismert tetováló szalonba menjünk. 18 éven aluliaknak általában csak szülői beleegyezéssel vállalnak tetoválást, piercinget.
  • A piercing és a tetoválás készítésekor legfontosabb a higiénia, mert csak így előzhető meg a fertőzés; a tű, az ékszer és minden egyéb eszköz sterilitásáról győződjünk meg.
  • A szakember mindenkor egyszer használatos kesztyűt kell, hogy viseljen.
  • A műhely legyen tiszta, biztosítson kellő intimitást.
  • Miután a mű elkészült, megfelelő felvilágosítást kell kapnunk a seb kezeléséről, és "garanciát" is kell vállalni.
  • Nagy felelősséggel járó munka, amit 100% sterilitással kell végezni!


Miben különböznek a piacon lévő sebfertőtlenítők?
Alapvetően abban, hogy más a hatóanyaguk. A jód és klórhexidin tartalmú szerek mellékhatása, hogy citotoxikusak, ami annyit jelent, hogy a fertőtlenítés mellett, visszaveti a sebgyógyulást, mivel károsítják a sejteket.

Érdekesség: A body-piercing káros hatásai
Bostoni orvosok nemrégiben a 'The New England Journal of Medicine' című brit orvosi szaklapban közzétették a body-piercing káros hatásainak egyik meglepő és nem várt esetét: egy fiatal bostoni lánynak a mellbimbójába helyezett piercingtől megindult a tejelválasztása. Az történt, hogy a testébe helyezett idegen tárgyat szervezete úgy értelmezte, hogy szoptat, és ezért indult meg a tejelválasztás - állítja Dr. Geoffrey Modest, a bostoni Orvostudományi Kar professzora, aki egyben háziorvosként is praktizál. 'A nőknek számolniuk kell ezzel a hatással is' mondta. 'Ha a piercingtől megindul a tejelválasztás, sürgősen forduljanak orvoshoz.' A tanulmány szerint a nevezetes eset egész pontosan a következőképpen történt: egy húsz éves lány orvoshoz fordult, mivel három héttel azután, hogy mellébe piercinget tetetett, a melle fájt és nedvedzett. Kémiai vizsgálatok kimutatták, hogy szervezetében igen sok a prolaktin, az a hormon, ami a tejelválasztásért felelős, és ami rendszerint a szülést követően termelődik a nők szervezetében. A lány nem szült, így egyértelműen a piercing tehető felelőssé a nem mindennapi történetért. Dr. Modest szerint a tejelválasztás megindulása a mellrákosoknál is gyakori. Óvakodjunk hát a mellbe helyezett piercingtől.

 

Forrás: Hölgyfórum.hu 2002. november 18., hétfő

 

Azonban sokan az említett veszélyek ellenére is ragaszkodnak külsejük egyedivé tételéhez. Ha a piercing viselését választjuk mindehhez, mindenképpen figyelnünk kell arra, hogy a behelyezéskor steril körülmények legyenek, valamint a piercing hordása során is ügyelni kell a megfelelő tisztításra, fertőtlenítésre. A sebfertőtlenítésnél is figyelembe kell venni a behatási időt, ami az Octenisept használata esetében csak 2 perc. És ügyeljünk arra, hogy soha ne keverjünk össze semmit, mert hatását veszítheti a szer, illetve irritációt okozhat. A jód tartalmú szerek allergizálhatnak, illetve a színezék miatt elfedhetik a gyulladást jelző pirosodást. Az Octenisept oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer bármely testfelületre behelyezett piercing esetében használható fertőtlenítő oldat. Jódmentes, színtelen és különlegessége még, hogy a kórokozók elpusztítása mellett, hatóanyagának köszönhetően, segíti a sebgyógyulást.

 

 

Az octenisept külsőleges oldat oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú,
vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!