Meglepő tény, hogy 10 emberből 7 szenved a lábgombától. Elcsépelt témának tűnik, de súlyos betegségek forrása is lehet (nyirok érgyulladás, orbánc, ekcéma). Akik elhanyagolják, saját környezetüket sodorják veszélybe.

Érdemes tudnunk, hogy a meleg, nedves és sötét környezetben tenyészik, ezért rendkívül fontos a gondos lábápolás. A tünetek először a talpon és a lábujjak között jelennek meg. Kivörösödik, viszket, majd hámlás és fájdalom jelentkezik.

Ha észleljük a tüneteket, nem kell egyből fejvesztve orvoshoz rohanni. A higiéniai szabályok betartásával megelőzhető a baj, ha pedig már kialakult, akkor bizonyos ideig akár orvosolható is.

Néhány jó tanács, melyek betartásával megelőzhető a lábgombásodás:

 

  • Legyen a lábad mindig tiszta és száraz!
  • Használjon a családban mindenki külön lábtörölközőt, így elkerülhető a fertőzés!
  • Ha a zoknid átnedvesedik, cseréld le! (Legyen nálad pótzokni, kis helyen is elfér)
  • Járj sokat mezítláb a papucsodban, szandálodban!
  • Ne használj kukoricakeményítőt tartalmazó bőrvédő szert, mert az elősegíti a gombák növekedését!
  • Hetente egyszer áztasd ki a lábad, majd reszeld le a bőrkeményedéseket, mert a berepedezett bőrben kórokozók telepedhetnek meg!
    Lábujjaidon mindig vágd rövidre a körmöt!


Az Octenisept oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Fertőtlenítő oldat, amely alkalmazható ujjközi gombás fertőzés ismételt, rövid távú támogató kezelésére. Az érintett területet reggel és este kell bepermetezni a készítménnyel. Alkalmazás után mindig hagyni kell a készítményt legalább 2 percig a kezelt területen a további eljárások elvégzése előtt. Az 50 ml-es kiszerelésű Octenisept ráadásul nagyon kis helyen elfér és gyorsan megoldható vele a lábunk fertőtlenítése sportolás, vagy uszoda használata után is.

 

 

Az octenisept külsőleges oldat oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú,
vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!