A beszáradt faggyú és a baktériumok a bőr pórusaiban összegyűlnek (mitesszer), amely elzárja a szőrtüszőből ürülő faggyú útját. Az elzáródás következtében a baktériumok tovább szaporodnak és a faggyúban levő zsírokat lebontva, tovább irritálhatják a bőrt, végső esetben gennyes szőrtüsző és faggyúmirigy gyulladást okoznak.

Ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása eltömődik, a baktériumok elszaporodhatnak, a bőr begyullad, és kialakul az akné. Ennek a bőrproblémának fokozottabb jelenléte kamaszkorban figyelhető meg. A hormonális változások hatására azonban a későbbi életkorokban is kialakulhat. Az akné leggyakrabban a test faggyúmirigyekben gazdag területein jelentkezik például a homlokon, orrcimpákon és az állon.

Az akne-s, sebes bőrfelület kezelésére is alkalmas az Octenisept. „Arclemosóként” használva kitisztítja és lefertőtleníti a pólusokat.

Télen a bőr öntisztulása csökken, így a tünetek fokozódnak, a nyári napfény azonban jótékony hatással van a bőrre – ilyenkor általában kevesebb aknés elváltozás keletkezik a bőrödön.

Néhány jó tanács:

 

  • Vannak olyan kozmetikumok, amelyek irritálhatják a bőrünket, ezért mindig körültekintően válasszuk meg, milyen terméket vásárolunk!
  • A megfelelő táplálkozással, egészséges ételek, gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával jelentősen csökkenthető a pattanások kialakulásának kockázata. Táplálkozzunk egészségesen!
  • Nyáron nem ajánlatos a frufrut hordani, mert ha a homlok bemelegszik, akkor is pattanások alakulhatnak ki.
  • Ha lehet, kerüljük a jódozott ételek fogyasztását is!
  • Sajnos az egyre szennyezettebb levegő is melegágya a pattanásoknak. Ha lehetséges, tartózkodjuk sokat friss, tiszta levegőn!
  • Fontos, hogy ha lehet ne nyomkodjuk a pattanásokat, mert hegesedés jöhet létre, valamint fertőzést vihetünk fel arcunkra! Ha mégsem tudjuk megállni, kizrólag tiszta kézzel végezzük és fertőtlenítsük utána a bőrfelületet! Az Octenisept használata nem csak a fertőtlenítésben, hanem a gyorsabb sebgyógyulásban is segít.
  • Ne együnk olajos, fűszeres ételeket: olajos magvak, túlfűszerezett ételek, pizza!
  • A stressz is fő oka a pattanások kialakulásának. Próbáljuk kerülni az idegességet és a stresszt!

 

Betegségek a háttérben

Hormonális változás
A kamaszkorban a fiúknál a herékben, lányok esetében pedig a petefészekben, illetve e mellékvesében termelődő androgén hormonoknak köszönhetően fokozódik a mirigyek aktivitása, valamint a faggyútermelés. A kamaszkort követően is előfordulhat, hogy valamilyen hormonális változás áll az aknés tünetek hátterében, ez a helyzet azonban már nem feltétlenül természetes. Ilyen esetekben az akné utalhat akár pajzsmirigy-problémákra is.

Ételallergia vagy gombás fertőzés
Kamaszként bizonyára hallottad, hogy a sok csokoládéfogyasztás negatív hatással van bőrödre. Az újabb kutatások során azonban a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy az akné kialakulása kizárólag abban az esetben hozható összefüggésbe a csokoládéfogyasztással, ha ételallergiáról vagy gombás fertőzésről van szó.

Terhesség
Leendő anyukákat gyakran riogatnak azzal, hogy a terhesség alatt bőrükön számtalan akné jelenik majd meg. Bár a terhességgel járó hormonális változások megmutatkozhatnak a bőrön, a tünetek változóak lehetnek. Egyes kismamáknak zsírosabb, míg másoknak szárazabb lesz a bőre. Még az is előfordulhat, hogy a terhesség alatt a már korábban meglévő borproblémák javulásnak indulnak.

 

 

Az octenisept külsőleges oldat oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!