A sebellátás különösen nagy odafigyelést igénylő feladat. Milyen sebkezelő készítményeket használjunk a gyermekágyi időszakban?

 


Gátseb
A gátmetszés az egyik leggyakoribb szülés alatt alkalmazott sebészeti beavatkozás, a gátmetszés sebe pedig rendkívül érzékeny és gyakran duzzadt is. A gátseb kezelésekor a legfontosabb szempont a megfelelő higiéniai szabályok betartása, hogy ezzel is minimalizáljuk a fertőzésveszélyt. A legjobb, ha a sebet langyos vízzel lemossuk, a nedvességet egy puha törölközővel felitatjuk, majd a varratokat fertőtlenítjük. De milyen készítményt használjunk ehhez? Mindenképpen olyat, ami megakadályozza a seb gyulladását és elfertőződését, és egyúttal hatékony segítséget is nyújt a sebgyógyulásban. Az Octenisept sebfertőtlenítő készítmény nem csíp, nem is hagy foltot, és szoptatás alatt is biztonságosan használható.
Sebünk gyógyulását elősegíthetjük azzal is, ha speciális gátseb párnát használunk, így a gátsebet nem nyomja alulról semmi.

 


Császáros seb
A császármetszés egy komoly hasi műtét, ami után a nők akár 3-15 százalékának is elfertőződhet a sebe. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ezt elkerüljük?  
Fordítsunk nagy gondot a seb ápolására és tisztántartására! Az elhanyagolt seb sajnos csúnyán és elhúzódóan fog gyógyulni, és fertőzések kockázatának is kitehetjük magunkat.
A sebet langyos vizes lemosással tartsuk tisztán, majd óvatosan itassuk fel róla a vizet, ezt követően pedig használjunk sebfertőtlenítő készítményt.
Az Octenisept sebfertőtlenítő hatékonyan támogatja a sebgyógyulást, ugyanakkor megfelelő védelmet is nyújt a baktériumok ellen, és nem színezi el a seb területét. Ez azért fontos, mert így figyelemmel tudjuk kísérni sebünk állapotát.
Fontos, hogy olyan fehérneműt válasszunk a gyermekágy idején, ami ideális feltételeket teremt a sebgyógyuláshoz, vagyis kényelmes és jól szellőzik. Érdemes olyan speciális, magas derekú fehérneműt használni, amit kifejezetten a hasi műtétek utáni időszakra javasolnak a gyártók.


Berepedezett mellbimbók
A szoptatás során gyakran okoz fájdalmat és nehézséget a berepedezett, sebes mellbimbó. Ilyenkor jól jön egy olyan sebkezelő krém, ami elősegíti a mellbimbó gyógyulását, és a fájdalom csökkentését.
Fontos szempont az is, hogy olyan jódmentes készítményt alkalmazzunk, amely szoptatás alatt, a mell környékén is biztonságosan használható. Az Octenisept sebgél hatékony és megnyugtató megoldást kínál a kismamák számára a berepedezett mellbimbók kezelésekor is.


A köldökcsonk ápolás
Mivel az újszülött köldökcsonkja is egy nyílt seb, így egyfajta nyitott kapu a kórokozók számára. Fontos tehát, hogy a csonk teljes leszáradásáig figyeljünk oda nagyon ennek a területnek az ápolására is.
A legújabb köldökápolási előírások szerint csak annyi a dolgunk, hogy tartsuk tisztán és szárazon a köldökcsonk körülötti területet. Fertőtlenítőszerre csak akkor lesz szükségünk, ha valamilyen szennyeződés érte a csonkot (pl. vizelet vagy széklet). Ekkor se használjunk azonban se alkoholt, se pedig jódtartalmú fertőtlenítőszereket, mivel a baba bőre rendkívül érzékeny, és ezek a hatóanyagok felszívódhatnak a bőrén keresztül.
Ilyenkor először egy vizes gézlappal óvatosan töröljük le a szennyezett területet, majd fújjuk le Octenisept fertőtlenítő készítménnyel. A fertőtlenítő készítményre akkor is szükségünk lesz, ha a baba köldökcsonkja begyullad, váladékozik illetve kellemetlen szagúvá válik. Ilyenkor feltétlenül mutassuk meg gyermekorvosnak is a csecsemőt!


Oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!