A várandósság alatt az anyuka hormonrendszere teljesen felborul, és ez a jelenség komoly változásokat okoz a szájban is.

Megváltoztatja a nyálat, fokozódik a nyáltermelés, és több savat fog tartalmazni, ami a fogak állapotát negatívan befolyásolja. Másik ilyen szájüregben történő változás lehet a fogínygyulladás, ez a terhesség második trimeszterében szokott jelentkezni.

A fogínygyulladás kiváltó oka, hogy a terhesség alatt, a fogínyben található pici erecskék elvékonyodnak, és a folyadék bekerül a szövetbe. Ez okozza a duzzadt érzést és a fájdalmat is. Emiatt következik be a fogínyvérzés is.  Egy ritkább jelenség lehet, amikor annyira megduzzad a fogíny, hogy daganat keletkezik rajta, és ezt operációval kell eltávolítani. Az íny gyengülése lehetőséget ad a baktériumoknak is, hogy könnyebben megtámadják a szájat, és ezáltal fertőzések is létrejöhetnek.

Terhesség alatt nagyon körültekintőnek kell lennünk a szájápolás terén. Minden étkezés után ajánlatos a fogmosás, fogselyem és öblögető oldat használata is, hogy elkerüljük a fertőzéseket, és megöljük a baktériumokat. Babatervezés előtt érdemes elmenni fogorvoshoz, és rendbe hozatni a fogainkat, és a várandóság ideje alatt folyamatosan konzultálni a fogorvosunkkal a nagyobb bajok elkerülése végett.

Fogmosásra ajánlatos eszköz a Jordan fogkefe ultrapuha sörtés modellje, amely gyengéden bánik a fogínnyel, ezáltal csökken az esély a fogínyvérzésre. Szájöblögető oldatot meg olyant érdemes kiválasztanunk, amely nem színezi el a fogakat és a nyelvet, alkohol és klórhexidin mentes. Ha létrejött a szájüregben seb, akkor azt érdemes mihamarabb kezelni, olyan oldattal, amely szintén nem tartalmaz alkoholt vagy jódot, de mindenképp ajánlatos konzultálni egyszakorvossal bármilyen szer alkalmazása elött.

 

fi

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!