Szájhigiénia és sebek kezelése a gyerekeknél

2018.04.10


A tejfogak hullajtásával kevésszer jár csak fájdalom és szinte alig vérzik.

Sok esetben a gyermekek saját maguknak is ki tudják lökni a nyelvükkel, de az is előfordul, hogy étkezés közben esik ki. A tejfog elvesztését követően nem sokkal az íny alól kibújik a maradó fog éle, vagy a csücske.

Előfordulhat azonban, hogy az íny alatt, ahol a maradó fog várható, kékes sötét folt látható. Amennyiben nem vörösödik és dagad be, valamint nem lesz lázas a gyermek, akkor magától meg fog oldódni a probléma, amint előtör a fog. A maradó fogak előbújása során fokozódik a nyálképzés, ami miatt a szájzugban a bőr felázik. Ez könnyen elfertőződhet és begyulladhat a száj ezért érdemes megfelelő szájöblítő oldatot használni ami nem csak  fertőtlenít, hanem hatóanyaggal is rendelkezik, ami elősegíti a gyógyulást.

Idősebb gyerekeknél már a csontfogak kibújás után, a fejforma változásával a tejfogaknál még rendezett fogsor már a végleges fogaknál kuszává vállhat. Erre a legjobb megoldást a fogszabályozás nyújtja, viszont ez idő alatt, amig a készülék a szájban van sok kis apró problémával találkozhatunk, amik megnehezíthetik gyermekeink mindennapjait. Ebben az időszakban gyakrabban fordulnak elő afták és hámsérülések a szájüregben a készülék okozta folyamatos irritációnak köszönhetően ezért érdemes erre a periódusra is beszerezni olyan klórhexidin-mentes szájöblítőt, amik felgyorsítják a sebgyógyulást, és kúraszerűen elvégzik a szájüreg tisztítását a fogak elszíneződése nélkül.

Amennyiben tüneteink nem enyhülnek 4-5 nap után, akkor mindenképp vegyük fel a kapcsolatot a kezelőorvossal.

opsite◊ post-op visible

opsite◊ post-op visible

Az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE vízhatlan, baktériumzáró kötszer a seb láthatóságát biztosító méhsejtszerű nedvszívó sebpárnával. A seb gyógyulása a kötszer eltávolítása nélkül is megfigyelhető. A nem megfelelő gyógyulásra utaló jelek gyorsan felfedezhetők a seb láthatóságát biztosító kötésen keresztül.

További információ...
opsite◊ post-op visible