Szájpenész hatékony kezelése

2022.02.02


A szájpenész egy olyan fertőzés, melyet a Candida gomba okoz. A testünkben állandóan jelen vannak a Candida gombák, azonban ezek normális esetben a bélrendszer baktériumflórájának kontrolja alatt állnak. Amennyiben a bélflóra védekezőképessége gyengül, sok esetben előfordul, hogy a Candida gomba elburjánzik a szervezeten belül.

Hogyan alakul ki?

Újszülötteknél szájpenész orális fertőződés hatására alakul ki, abban az esetben, ha a kismamánál hüvelyi candidiasis áll fenn. Ilyenkor a kisbaba már a születés pillanatában megfertőződik.

Felnőtteknél szájpenész abban az esetben alakul ki, ha az immunrendszer legyengül és a bélrendszer baktériumflórája felborul. Rendszeresen előfordul antibiotikumos kezelés hatására, amennyiben nem fordítanak kellő figyelmet a baktériumflóra helyreállítására. Nem megfelelő szájhigiénia, a dohányzás, a radioterápia, illetve a kemoterápia hatásaként is előfordulhat szájpenész.

Hogyan is néz ki?

A szájpenész egyértelmű jele a fehér, kitüremkedő foltok a szájüreg bármely területén. A fehér, túróhoz hasonlító foltokat a legtöbb esetben le lehet törölni, ilyenkor piros, vérző folt marad hátra. További tünetként jelentkezhet ízvesztés, illetve kellemetlen íz érzékelése. Torokkaparás, illetve égőérzet a szájban.

Szájpenész kezelése

Amennyiben a fertőződés egyértelmű jeleit tapasztalja, érdemes felkeresni háziorvosát. Amennyiben a baktériumflóra felborulása következményeként szaporodtak ez a Candida gombák, első lépésben rendkívül fontos, hogy helyreállítsa a megfelelő flórát. (Probiotikum, prebiotikum, táplálkozás) Helyi kezelés gyanánt érdemes olyan készítményt választani, amely gombaöltő tulajdonságú.

Az Octenisept spray megfelelő választás, mivel széleskörű baktérium- gomba és vírusölő hatással rendelkezik. Mivel csecsemőknél és kisgyermekeknél a jód veszélyes, ezért különösen ajánlott az Octenisept használata, hiszen jód és alkoholmentes, így nyugodt szívvel használhatja életkortól függetlenül.

octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat

octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat

Az Octenisept fertőtlenítő oldat, amely hatóanyagként fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkező oktenidin‑dihidrokloridot és fenoxietanolt tartalmaz. Az Octeniseptet alkalmazhatja a sebkezelés támogatására, illetve a sebgyógyulás elősegítésére irányuló ismételt, rövid távú fertőtlenítésre és az ujjközi gombás fertőzés ismételt, rövid távú támogató kezelésére. Az Octenisept életkori korlátozás nélkül mind gyermekeknél, mind felnőtteknél alkalmazható.

További információ...
octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat