Vízparti nyaralás kisokos

2017.06.15


Ha nyár, akkor vízparti nyaralás. Íme, pár jó tanács kicsiknek és nagyoknak, hogyan legyen biztonságos a kikapcsolódás.

A legsűrűbb vízparti kellemetlenséget a leégés okozza. Minden olyan programon, ami napon tartózkodással jár, használjunk naptejet és ne csak napozáskor. Arról se feledkezzünk meg, hogy a vízben sem vagyunk mindig védve a napsugaraktól, az alacsony vízmélységbe könnyen lejutnak az UV sugarak.

Ha már megtörtént a baj és leégtünk, akkor minél hamarabb hűsítsük bőrünket. A bőr hűsítésére és a fájdalom enyhítésére a legalkalmasabbak az oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú fertőtlenítő oldatok, amelyek alkalmazhatók hólyagok jelentkezése esetén a sebkezelés támogatására, illetve a sebgyógyulás elősegítésére irányuló ismételt, rövid távú fertőtlenítésre.

A nagy hőségben figyelni kell, nehogy napszúrást vagy hőgutát kapjunk. Ilyen esetekben fokozatosan alakul ki a rosszullét. Mivel erősebben kezdünk verejtékezni, ezért megnő a folyadék- és sóvesztés is. A tünetek közt szerepel a fejfájás, hányinger, szédülés. A kiszáradás súlyos esetben idegrendszeri zavart is okozhat. Megelőzhetjük a bajt, ha jól szellőző ruhákat viselünk, fejünket eltakarjuk a közvetlen napsugárzástól és pótoljuk folyamatosan a folyadékveszteséget.

A csecsemők és kisgyermekek védelme a legfontosabb, mert az ő bőrük sokkal könnyebben le tud égni és a kiszáradáshoz vezető út is rövidebb náluk. Mindig a legmagasabb faktorszámú naptejet használja az ő esetükben és figyeljen a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására. A gyermekeket nem csak a vízparton érheti veszély, hanem a vízben. Ne hagyjuk őket felügyelet nélkül, mindig legyünk mellettük. Érdemes olyan partszakaszt választani a nyaraláshoz, ami gyerekbarát és vízimentő felügyelet is található.