Milyen veszélyekre figyeljünk nyáron?

2017.06.27


A nyári hónapok mindenki számára meghozzák a nyaralásokat, kirándulásokat, vagy csak egy délutáni fröccsözést a barátokkal, úgyhogy nem árt tisztában lenni a veszélyekkel, amiket a hőség vagy a napsugárzás okoz.

A nagy melegben fokozatosan alakul ki a rosszullét. Mivel erősebben kezdünk verejtékezni, ezért megnő a folyadék- és sóvesztés is. A kiszáradás súlyos esetben idegrendszeri zavart is okozhat, úgyhogy hatékony kezelése nagyon fontos. Az idősek és gyerekek különösképpen ki vannak téve ennek a veszélynek.

Figyeljük a tüneteket, amik: rossz közérzet, fejfájás, szédülés, gyors pulzus és légzés, végtag görcsök, hányinger. Amit tehetünk: először is vonuljunk árnyékos, hűvös helyre. Csináljunk, vagy kérjünk hűtőborogatást, lehetőleg minél nagyobb testfelületen. Pótoljuk a folyadékhiányt minél hamarabb. Súlyosabb esetben forduljunk orvoshoz. Amikor a napsugárzás közvetlenül a fejünket éri, akkor nagy eséllyel kaphatunk napszúrást. Kedvezőbb esetben ez csak kisebb fejfájással, esetleg szédüléssel jár, komolyabb esetben azonban már hányinger, hányás és eszméletvesztés a tünet. Ilyenkor minél hamarabb meg kell szüntetni a hőhatást a fejen, hűvös, árnyékos helyre kell vonulni. Sokat javít a közérzeten egy fejre tett hidegvizes borogatás. Ha ettől nem múlik el a fejfájás, akkor érdemes fájdalomcsillapítót beszedni. Súlyosabb esetben forduljunk orvoshoz. A nap és meleg által okozott kellemetlenségek könnyen kikerülhetők. Ha nem tudjuk elkerülni a közvetlen napsugárzást, akkor világos színű, nedvesen tartott fejfedővel védekezhet. Viseljen jól szellőző ruhákat és nagyon figyeljen a folyadékpótlásra.