Sebgyógyítás sebtében

2016.11.02


A háztartási balesetek során a védelmet nyújtó bőr megsérülhet, s "nyitott kapuként" elősegítheti a kórokozók szervezetbe jutását. Szakszerű sebellátással megakadályozhatjuk az elfertőződést, de ehhez egyet s mást a patikából is be kell szerezni...

Gyakori balesetek és következményeik

Kezdjük az alapoknál. Bármilyen otthon történt sérülés esetén ajánlott a sérült bőrfelület lemosása hideg folyóvízzel, a fertőtlenítés és a steril gézlappal való befedés. Égési balesetek során a megégett területet tartsuk hideg víz alá 10-15 percig, így egyrészt az erek összehúzódása révén mérsékeljük a szervezet folyadékvesztését. Másrészt a hűtőhatás a fájdalom enyhítésében is segít. Az égés, forrázás után savóval teli hólyagok jelenhetnek meg, melyek átszúrása szigorúan tilos! Nagyobb területre kiterjedt égési sérülés esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz, aki a sérült bőrfelület ellátásán kívül a szervezet által veszített folyadék mennyiség pótlásáról is gondoskodik.

Felületi vágások, metszések, horzsolások kezeléséhez az érintett területet sebfertőtlenítésre alkalmas szerrel kell kezelni, hogy megakadályozzuk az elfertőződést, gyulladás kialakulását. Erre célszerű olyan szert választanunk, ami a fertőtlenítésen kívül, a sebgyógyulást is elősegíti, és korhatár megkötése nélkül, a család minden tagja használhatja.

Ha a sérülés mélyebbre hatol a bőr felső rétegénél, ha a seb nagyobb kiterjedésű, vagy erősen vérzik, akkor orvosi segítségre van szükség. A hegyes tárgyak okozta mély szúrások orvosi esetek: Akár tetanusz oltás adására is sor kerülhet.