Afták: kellemetlen betegség a szájban

2018.04.10


A leggyakoribb száj nyálkahártyát érintő betegség az afta.

Az általában teljesen veszélytelen - annál inkább kellemetlen – gyulladásos területen fehéres színű, piros szélű foltok jelennek meg, amelyen nehezítik az étel- és italfogyasztást, olykor a beszédet is. Szinte mindig a puha, mozdítható részein jelnnek meg a szájban (ajkak, a pofa belső része, nyelv) és könnyen felszakadnak.

Máig nem tudják pontosan, hogy mi áll kialakulásuk hátterében. Az aftákat okozhatja immunológiai probléma, túlzott stressz, nyálkahártyán lévő felületi sérülések, de akár egyes ételek is hozzájárulhatnak kialakulásukhoz. Ezeken kívül vírusos eredet és hormonális hatás is hatással lehet rájuk, így például a terhes nők kifejezetten ki vannak téve az aftás megbetegedés veszélyének.

Csak súlyos esetben érdemes orvoshoz fordulni, amúgy otthon is könnyen kezelhető a gyulladás fájdalomcsillapítóval és Octenidol szájöblítővel. Azért is érdemes ezt a szájöblítőt használni, mert segít megvédeni a szájat a későbbi afta kialakulásoktól, valamint nem tartalmaz klórhexidint és nem sárgítja a fogakat. Keresse a terméket a patikákban.

OPSITE◊ POST-OP VISIBLE

OPSITE◊ POST-OP VISIBLE

Az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE vízhatlan, baktériumzáró kötszer a seb láthatóságát biztosító méhsejtszerű nedvszívó sebpárnával. A seb gyógyulása a kötszer eltávolítása nélkül is megfigyelhető. A nem megfelelő gyógyulásra utaló jelek gyorsan felfedezhetők a seb láthatóságát biztosító kötésen keresztül.

További információ...
OPSITE◊ POST-OP VISIBLE