Tavaszi balesetek – ügyeljünk a biztonságra!

2023.03.24


Cikkünkben összegeztük, hogyan csökkenthető a baleset kockázata, és mit tehetünk, ha baj van!

Ha jön a jó idő és száz ágra süt a nap, egyre inkább vágyik mindenki a szabadba, a természetbe. Ilyenkor előkerülnek a görkorcsolyák, biciklik, gördeszkák, labdajátékok kellékei, és még sorolhatnánk. A játék és a mozgás hevében azonban könnyen kisebb balesetek érhetik a csemetéket – vagy akár az óvatlan felnőtteket is. Szerencsére megfelelő körültekintéssel és odafigyeléssel a baj mérsékelhető, megelőzhető!

Mik lehetnek a veszélyforrások?

Tavasszal sokan előkapják a bringájukat, ráadásul ez idő tájban szép számmal vannak olyan gyerekek, akik először tanulnak meg önállóan biciklizni. Náluk a bizonytalan mozdulatok következtében előfordulhatnak esések-kelések, így kisebb horzsolások, karcolások, zúzódások keletkezhetnek. Ugyancsak érhetik a lurkókat apróbb botlások gördeszkázás, rollerezés, görkorizás következtében is. Ám nem csupán a közlekedési eszközök tartogatnak veszélyforrásokat. A parkokban, játszótereken egyre többen veszik igénybe a szabadtéri játékokat, focipályákat, ahol a baj bármikor megtörténhet (ütközés, huppanás, koccanás, megcsúszás, és még sorolhatnánk azokat a dolgokat, amelyek valamennyi szülő számára ismerősek lehetnek). A parkokban, erdőkben megnő a kutyasétáltatók száma is, és sajnos adott esetben nem mindenki köti pórázra szőrös négylábúját. Ezért gyakrabban szenvedhetnek el a gyanútlan járókelők kutyaharapásokat (például akkor, ha valaki meg akar simogatni egy bizalmatlanabb ebet) – vagy éppen csak annyi történik, hogy a nagytestű kutyusok szaladgálás közben óvatlanul fellökik a kisgyerekeket. Nincs mese, a szabadban töltött idő, a sportolás, mozgás, kirándulás mindig tartogathat nem várt ,,meglepetéseket”.

tavaszi baleset kép3.png

Hogyan növelhetjük a biztonságot?

Sosem lehet tudni, mikor történik baleset, ezért nem árt résen lenni! Szabadtéren történő mozgás során érdemes a gyerkőcre bukósisakot, térd- és könyökvédőt adni, így csökkenthető a sérülés kockázata. Ám azzal is tisztában kell lenni, hogy nem mindegyik sporthoz, kültéri tevékenységhez alkalmas ugyanaz a védőfelszerelés. Például más típusú bukósisak kell lovagláshoz vagy biciklizéshez, és nem mindegy, milyen cipőt használunk túrához vagy focihoz. Emellett tisztázzuk le előre a szabályokat – hol, meddig és mivel játszhat a gyermek, lehetőség szerint mire kell neki is figyelnie. Mindig maradjunk a közelében, hogy szükség esetén tudjunk neki segíteni. Csak olyan eszközt, játékot, sportfelszerelést adjunk neki, aminek a használata nem haladja meg a képességeit. Kirándulóhelyeken, erdőben olyan helyeken sétáljunk, túrázzunk, ahol nincsenek veszélyes, technikás terepek, és mindig a megfelelő ruházatot biztosítsuk a csemete számára. Az apró figyelmességekkel, körültekintéssel csökkenthető, mérsékelhető a balesetek kockázata.

tavaszi baleset kép1.png

Mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

Akármennyire óvatosak is vagyunk, egy hirtelen baleset bármikor bekövetkezhet. Ezért legyen nálunk mindig egy biztonságos sebfertőtlenítő, amely fertőtlenít és elősegíti a sebgyógyulást! Az octenisept® seb- és bőrfertőtlenítő spray tökéletes megoldás kisebb szúrások, vágások, horzsolások és enyhe égési sérülések esetén! Az octenisept® sebfertőtlenítő minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami az egyszerű, biztonságos és hatásos sebkezeléshez és fertőtlenítéshez kell. Széleskörű baktérium- gomba és vírusölő hatással rendelkezik, emellett életkori korlátozás nélkül használható gyermekeknél és csecsemőknél is egyaránt. Fertőtleníti a bőr- és nyálkahártya sérüléseit, így elősegíti a sebgyógyulást, alkalmazása fájdalommentes. Ráadásul színtelen, nem hagy foltot. Továbbá jódmentes, így jódérzékenyek is használhatják.

Az octenisept® sebgél fájdalommentes segítség akut sérülések esetén! Alkalmazhatjuk minden típusú heveny bőrsérülésre, pl. vágások, horzsolások, enyhe égési sérülések esetén. Az octenisept® sebgél különleges összetétele miatt optimálisan nedvesen tartja a sebet és védőréteget képez a baktériumokkal szemben. Ez a védőréteg megakadályozza, hogy a kórokozók bejussanak a sebbe, mivel azokat már a gélen belül hatástalanítja. Így az octenisept® sebgél megakadályozza a seb felülfertőződését és véd a gyulladástól. Jó tudni, hogy színtelen, nem hagy foltot, valamint jódérzékenyek is használhatják, hiszen jódmentes.

Ne feledjük: ha kellően körültekintőek vagyunk, mérsékelhetjük a balesetek előfordulásának esélyeit! Ha pedig a keletkezett sérülést a megfelelő készítményekkel kezeljük, akkor elősegítjük a sebgyógyulást!

Az octenisept® oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az octenisept® sebgél gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

octenisept® sebgél

octenisept® sebgél

octenisept® sebgél alkalmazható akut bőrsérülések, pl. horzsolások, vágások és enyhe égések (pl. leégés is) esetén. A sebek optimális gyógyulásához elegendő nedvességre van szükség, mivel a gyógyulási folyamat során a bőrsejteknek osztódniuk és vándorolniuk kell.

További információ...
octenisept® sebgél