Friss tetoválás? Fontos a napvédelem!

2023.07.20


Hogyan védjük a naptól friss tetkónkat? Cikkünkben összegeztük!

A frissen készült tetoválásra nyáron különösen kell vigyázni, hiszen ilyenkor bőrünk fokozottan ki van téve az erős napsugárzásnak. Ha az alapvető szabályokat betartjuk, tetoválásunk sokáig szép és színes lehet.

Bár a téli hónapokban végig a napfényre vágyunk, a nyári időszakban a túl nagy mennyiségű napsugár káros hatással lehet bőrünkre. Főképpen 11 és 15 óra között magas az UV sugárzás, amely igen veszélyes a szervezetre. Leégés, bőr öregedése, napallergia, rosszabb esetben daganatos megbetegedés is lehet a vége a túlzott napfürdőzésnek.

Miért lehet ártalmas a napfény friss tetkó esetén? A válasz röviden összegezve: a nap hatására az új tetoválás sajnos nagyon gyorsan el tud halványulni, a színek kifakulhatnak, ráadásul a frissen tetovált bőr be is hólyagosodhat. Tudniillik a tetováló tinta a dermiszben (irhában) van – ez a réteg általában védett a nap égető sugaraitól, ám az UVA sugarak könnyen áthatolnak rajta. Ha tetovált bőr ezeknek a sugaraknak folyamatosan ki van téve, a tinta elkezd bomlani. A maradék tinta pedig általában szétterül és foltos, így a tetkó vonalai elmosódnak. A friss tetoválás pedig gyakorlatilag egy nyílt seb, így különösen érzékeny a környezeti hatásokra. Ha a friss varrat leég, akkor meghosszabbodhat a gyógyulási szakasz, a minta akár el is torzulhat. Ezért is kiemelten fontos védekezni a napsugarak ellen.

tetkó (1).png

Mit tehetünk ennek érdekében? Mivel a meleg időjárás miatt szabadabban, lengébben öltözünk, bőrünk nem minden esetben van elfedve ruhadarabokkal. Éppen ezért friss tetoválás esetén ügyeljünk arra, hogy a kivarrt felület mindenképpen maradjon letakarva, beborítva valamilyen ruhaneművel. (Ez utóbbi ne legyen túl szűk, hanem inkább lazább, szellősebb). Emellett igyekezzünk árnyékos, naptól védett helyeken tartózkodni, ahol nem érhet minket közvetlen napfény. A napozás mellett egyébként a strandolást, fürdőzést is célszerű mellőzni, hogy a tetoválás ne ázzon fel.

Fontos tudni, hogy egy tetoválás gyógyulásához körülbelül 2-3 hét szükséges, de speciális esetekben a regeneráció több hónapig is eltarthat. Annak érdekében, hogy ezt a folyamatot biztonságosan támogassuk, válasszunk olyan készítményt, amellyel garantáltan eredményes az utóápolás.

Az octenicare® regeneráló krém megfelel ez utóbbi célra, hiszen összetételét tekintve egyedülálló a piacon. Panthenol tartalma a bőrben B5 vitaminná alakul, amely segíti a sérülések regenerálódását és gyógyulását, valamint javítja a bőr hidratáltságát, ezáltal az rugalmasabb lesz és kevésbé fog feszülni. A benne lévő bisabolol a kamilla virág természetes hatóanyaga. Gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatása lévén ideális az érzékeny és irritált bőrnek, valamint kiváló antioxidáns, ezáltal védi a bőrt a káros környezeti hatásoktól.

tetkó.png

Az octenicare® nagy segítség lehet a nap okozta égési sérülések gyógyulásának elősegítése és a sebek hámosodásának támogatása esetén. Hogyan alkalmazzuk? Az octenicare®-t naponta 1-3 alkalommal vékony rétegben kenjük az érintett bőrfelületre és masszírozzuk be. Figyeljünk arra, hogy a sebnek már behámosodott állapotúnak kell lennie – akut dermatitisz esetén ne alkalmazzuk a krémet. Ügyeljünk arra, hogy higiéniai okokból a tubus vége ne érintse a sebet vagy más felületet.

Összességében elmondható, hogy az octenicare®-t kedvező tulajdonságai alkalmassá teszik arra, hogy hathatós segítséget nyújtson a gyógyuló tetoválásnak.

octenicare® regeneráló krém

octenicare® regeneráló krém

Irritált és érzékeny bőr védelmére és intenzív ápolására. Optimálisan alkalmas a sebgyógyulási folyamat kisérő kezelésére, érzékeny és irritált bőrterületek – pl. atópiás dermatitisz vagy pszoriázis – ellátására, valamint kisebb égések és leégések utókezelésére. Használható inkontinens betegek bőrének nedvességtől való védelmére.

További információ...
octenicare® regeneráló krém