Tetoválóknak és tetováltatknak

2016.10.15


Napjainkban a testdíszítésnek szinte a tahitii (tatau) korszakát kezdjük megélni, a tetoválás nagy divatja miatt. A szakember kissé aggódva figyeli az igen nagy felületen a festékek további sorsát. Az irharéteg állományába bevitt festékek (a cinóber, a higany-klorid: piros, a kadmium-szulfid: sárga, a kék tus: fekete) biztosan idegen anyagként viselkednek az adott helyen.

Érzékenység esetén komoly szöveti gyulladásos reakciót eredményeznek, sokszor hegesedéssel is járhatnak. Tény viszont, hogy az emberiség kezdete óta, mint szimbolikát, mint-egy kifejezési formát alkalmazzák. A test egyes részeinek hangsúlyosabbá tétele (száj- és szemkontúrok) az érzelmi hatások kihangsúlyozása, figuratív megjelölése stb. a lelki tartalmakat is láthatóbbá teszi. Sajnos az irhába bevitt festéket nyomtalanul eltüntetni alig lehet. Még a legfinomabb folyadéklézeres eljárásokkal sem lehet tökéletesen megoldani. Nagyon-nagyon fontoljuk meg, hogy hova és mit is tetováltatunk. Serdülőkorúakat óvjuk az esetleg nem meggondolt tetoválástól.

Sokféle állásfoglalással találkozni a tetoválások kezelésével kapcsolatosan. Sok cikket találni, amit a tetoválások kiszáradásáról, varasodásáról, feláztatásáról írnak. Nem tesz jót! Ebből adódóan az is igaz, hogy hámosító kenőcsöt (a körömvirágkrém pl. kozmetikai tetoválásoknál nagyon jól bevált termék) kell rá használni egészen addig, amíg a varasodás le nem zárul.

Amiről viszont kevés szó esik, az a fertőtlenítés. Itt nem csak a tetovált területről, hanem a kezek- és eszközök fertőtlenítéséről is beszélni kellene. Tudta, hogy a kesztyűhasználat nem feltétlenül ad maximális védelmet a fertőzések ellen? Tudja, hogy hogyan fertőtlenítik a tűket, amivel tetoválják?Tudja, hogy mivel fertőtlenítik a bőrét mielőtt tetoválják? Ezek rendkívül fontos kérdések, mivel sajnos igen nagy a veszélye azon fertőzéseknek, amelyek kezelése rendkívül nehéz! Nem megfelelően betartott szabályok mellett, Ön fertőződhet pl. HÍV, TBC, valamint több olyan más kórokozóval is, amelyek veszélyes betegségeket okozhatnak.

Hogyan tud vigyázni saját egészségére?

Figyeljen arra, hogy a bőrét lefertőtlenítsék a tetoválás kezdete előtt. Nem csak az a fontos, hogy valóban bőrfertőtlenítőt használjanak, hanem, hogy annak behatási idejét is betartsák! Ez 15 mp-től 1-2 perces behatási időt jelent általában, mely a termék címkéjén minden esetben fel van tüntetve! Mivel a tetoválás során hámsérülést okozunk, a bőr elveszíti védő funkcióját. Nem csak előtte, hanem a tetoválás után is fertőtlenítésre van szükség. Azonban itt már mindenképpen, olyan termék használata javasolt, amely sebfertőtlenítésre is alkalmas, mint például az Octenisept külsőleges oldat.

És miért jobb az Octenisept vény nélkül kapható gyógyszer, mint más fertőtlenítőszerek?

Mert a fertőtlenítés mellett, az Octenisept oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol hatóanyagának köszönhetően, segíti a sebgyógyulást. Jódmentes és színtelen. Jó a nedvesítő hatása, nem csíp és nem okoz allergiás reakciót. Sajnos találhatóak olyan leírások is, ahol a hason végzett tetoválások után, természetes jelenségként írják le a sebgennyedést. De ez korántsem természetes, sőt kifejezetten veszélyes! A megfelelően fertőtlenített terület, nem gyulladhat be és nem fertőződhet el! A tetoválónak a kesztyű felvétele előtt és levétele után is kezet kell fertőtleníteni, mivel a kórokozók közül a vírusok olyan kisméretűek, hogy a gyakran gyártási hibából adódó lyukakon minden további nélkül átjutnak.

Riasztó ugye?

Nem csak a testdíszítés ezen formáját választóknak kell azonban aggódni a fertőzések miatt, hanem annak is, aki a tetoválást végzi, hiszen ő is ugyanúgy ki van téve a fertőzés veszélyének. Fontos, hogy a választott kézfertőtlenítő széles hatásspektrummal rendelkezzen! Nem elég a tudat, hogy lefertőtlenítettem a kezemet valamivel, amire ráírták, hogy „fertőtlenít". Több olyan termék is van a piacon, amely sajnos csak „baktericid" azaz baktériumölő hatásspektrummal rendelkezik! Mielőtt dönt, kérem nézze meg, hogy a választott terméken, minimum a következő szerepeljen: baktericid, fungicid, virucid! Így védve lesz olyan betegségek ellen, amelyeket baktériumok, vírusok és gombák okozhatnak. Kézfertőtlenítésnél is rendkívül fontos a behatási idő betartása! Ez modern készítmények esetében általában 30 mp.    

Az octenisept külsőleges oldat oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú,vény nélkül kapható gyógyszer. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

OPSITE◊ POST-OP VISIBLE

OPSITE◊ POST-OP VISIBLE

Az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE vízhatlan, baktériumzáró kötszer a seb láthatóságát biztosító méhsejtszerű nedvszívó sebpárnával. A seb gyógyulása a kötszer eltávolítása nélkül is megfigyelhető. A nem megfelelő gyógyulásra utaló jelek gyorsan felfedezhetők a seb láthatóságát biztosító kötésen keresztül.

További információ...
OPSITE◊ POST-OP VISIBLE