Hatásos sebkezelés

2021.11.26


Sebről akkor beszélünk, amikor a test kültakarójának folytonossága megszakad, valamilyen külső, mechanikai hatásra.

Ezek a sérülések gyerekeknél játék vagy sport közben, mind otthon, mind oktatási intézményekben igen gyakoriak. Mivel bőrünk hatalmas szerepet játszik szervezetünk védekezőképességében, a rajta esett károsodás nyitott kaput jelent a kórokozóknak, így egy nem kezelt, illetve egy nem megfelelően kezelt seb, nagy veszélyforrás lehet.

Ha már megtörtént a baj az első lépés, hogy a sebet és környékét meg kell tisztítani, a sebbe került idegen anyagokat (kavics, por, föld, szilánkok) el kell távolítani. Ez történhet bőséges langyos vízzel vagy egy megfelelő sebfertőtlenítővel átitatott gézlappal. Ha szükséges használhatunk fertőtlenített csipeszt is a nagyobb szennyeződések eltávolítására.

Miután megtisztítottuk a sebet a látható veszélyforrásoktól, a legfontosabb feladat, hogy foglalkozzunk a szemmel nem látható fenyegetéssel is. A sebbe ugyanis ilyenkor számos baktérium kerül bele, melyek elszaporodhatnak, ezáltal gyulladást, rosszabb esetben fertőzést is okozhatnak. Ennek elkerülése érdekében elengedhetetlen egy korszerű, megbízható sebfertőtlenítő használata. A modern sebkezelésben például már semmiképpen nem kap helyet a régen használt sebhintőpor, ugyanis a sebváladékkal összekeveredve olyan vart képez, amely a sebgyógyuláshoz szükséges oxigén számára is áthatolhatatlan, ezáltal késlelteti a gyógyulást.

A jód tartalmú fertőtlenítőkkel is óvatosan kell bánni, ugyanis jód érzékenység, valamint pajzsmirigy működési zavar esetén ellenjavalt a használatuk, továbbá sebfertőtlenítésre megfelelő hígításban javasolt az alkalmazásuk, amit otthoni körülmények között nehéz pontosan megoldani.

Rengeteg termék elérhető már a polcokon, viszont kellő körültekintéssel kell válogatnunk közülük. Többféle sebkezelő és sebápoló létezik a piacon, melyek a seb tisztítására alkalmasak ugyan, de a sebbe került kórokozókat kimondott sebfertőtlenítővel tudjuk megfelelően elpusztítani. A sebkezelés második lépéseként ezért érdemes az Octenisept nyálkahártya -, bőr- és sebfertőtlenítőt használni. A spray feltétnek köszönhetően könnyen felvihető, egyenesen a sebbe is belefújható. Nem tartalmaz jódot, színtelen, így nem hagy nyomot. Korszerű összetételének köszönhetően fertőtleníti a sebet és környékét, valamint elősegíti a sebgyógyulást. A tisztítás és fertőtlenítés után érdemes a seb további védelmével foglalkoznunk. A sebek optimális gyógyulásához elegendő nedvességre van szükség, mivel a gyógyulási folyamat során a bőrsejteknek osztódniuk és vándorolniuk kell. Ez leginkább nedves sebkörnyezetben lehetséges.

Az Octenisept sebgél különleges összetétele miatt optimálisan nedvesen tartja a sebet és védő réteget alkot a baktériumokkal szemben, ezáltal segíti és gyorsítja a seb természetes gyógyulását.

Mivel a szervezet kültakarója megsérült, a regeneráció idejére a hiányzó részt „be kell foltozzuk”. Ezt egy megfelelő sebtapasszal tudjuk megtenni. Egy jó minőségű tapasz felszívja a sebből a maradék váladékot, valamit véd a baktériumok és más szennyeződések bejutásától. A gyors gyógyulás érdekében célszerű olyan kötszert választani, ami légáteresztő és biztosítja a regenerációhoz szükséges oxigén áramlását. Ugyanakkor a megfelelő higiénia és tisztálkodás érdekében, vízálló kötszert is be kell szereznünk.

Szerencsére az Opsite Post-Op Visible ötvözi magában több kötszer pozitív tulajdonságát. Speciálisan kialakított sebpárnájának köszönhetően felszívja a váladékot, emellett lehetővé teszi a gyógyulás nyomonkövetését anékül, hogy a kötszert eltávolítanánk. Egyedi kialakítású filmfóliája vízálló, ugyanakkor nagyfokú páraáteresztő képességgel rendelkezik, valamint megvédi a sebet a bakteriális felülfertőződéstől. Csere nélkül, akár 7 napig is fent hagyható.

A sebápolás utolsó fázisában biztosítanunk kell, hogy a bőr visszanyerje eredeti állapotát és a sérülés nyom nélkül gyógyuljon. Erre a célra megfelelő segítség az Octenicare regeneráló krém.Panthenol tartalmának köszönhetően táplálja a hámosodó sebeket, segíti a gyógyulási folyamatot, valamint javítja a bőr hidratáltságát, ezáltal az rugalmasabb lesz és kevésbé feszül. A benne lévő bisabolol pedig csillapítja a gyulladást, nyugtató hatású, valamint antioxidáns tulajdonságának köszönhetően védi a bőrt a káros környezeti hatásoktól.

octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat

octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat

Az Octenisept fertőtlenítő oldat, amely hatóanyagként fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkező oktenidin‑dihidrokloridot és fenoxietanolt tartalmaz. Az Octeniseptet alkalmazhatja a sebkezelés támogatására, illetve a sebgyógyulás elősegítésére irányuló ismételt, rövid távú fertőtlenítésre és az ujjközi gombás fertőzés ismételt, rövid távú támogató kezelésére. Az Octenisept életkori korlátozás nélkül mind gyermekeknél, mind felnőtteknél alkalmazható.

További információ...
octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat