Aknés bőr

2017.01.30


A leendő anyukákat gyakran riogatják azzal, hogy a terhesség alatt bőrükön számtalan akné jelenik majd meg.

Bár a terhességgel járó hormonális változások megmutatkozhatnak a bőrön, a tünetek változóak lehetnek. Egyes kismamáknak zsírosabb, míg másoknak szárazabb lesz a bőre. Még az is előfordulhat, hogy a terhesség alatt a már korábban meglévő bőrproblémák javulásnak indulnak.

A beszáradt faggyú és a baktériumok a bőr pórusaiban összegyűlnek (mitesszer), amely elzárja a szőrtüszőből ürülő faggyú útját. Az elzáródás következtében a baktériumok tovább szaporodnak és a faggyúban levő zsírokat lebontva, tovább irritálhatják a bőrt, végső esetben gennyes szőrtüsző és faggyúmirigy gyulladást okoznak.

Ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása eltömődik, a baktériumok elszaporodhatnak, a bőr begyullad, és kialakul az akné. A hormonális változások hatására bármely életkorban kialakulhat. Az akné leggyakrabban a test faggyúmirigyekben gazdag területein jelentkezik például a homlokon, orrcimpákon és az állon. Télen a bőr öntisztulása csökken, így a tünetek fokozódnak, a nyári napfény azonban jótékony hatással van a bőrre – ilyenkor általában kevesebb aknés elváltozás keletkezik a bőrödön. „Arclemosóként” használva az Octenisept. kitisztítja és lefertőtleníti a pólusokat, ezért akne-s, sebes bőrfelület kezelésére is alkalmas.

Mi állhat még a háttérben?

Kamaszkorban a fiúknál a herékben, lányok esetében pedig a petefészekben, illetve a mellékvesében termelődő androgén hormonoknak köszönhetően fokozódik a mirigyek aktivitása, valamint a faggyútermelés. A kamaszkort követően is előfordulhat, hogy valamilyen hormonális változás áll az aknés tünetek hátterében, ez a helyzet azonban már nem feltétlenül természetes. Ilyen esetekben az akné utalhat akár pajzsmirigy-problémákra is. Sokszor elhangzik az is, hogy a sok csokoládéfogyasztás negatív hatással van bőrre. Az újabb kutatások során azonban a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy az akné kialakulása kizárólag abban az esetben hozható összefüggésbe a csokoládéfogyasztással, ha ételallergiáról vagy gombás fertőzésről van szó.

Néhány jó tanács!

  • Vannak olyan kozmetikumok, amelyek irritálhatják a bőrünket, ezért mindig körültekintően válasszuk meg, milyen terméket vásárolunk!
  • A megfelelő táplálkozással, egészséges ételek, gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával jelentősen csökkenthető a pattanások kialakulásának kockázata. Táplálkozzunk egészségesen!
  • Nyáron nem ajánlatos frufrut hordani, mert ha a homlok bemelegszik, akkor is pattanások alakulhatnak ki.
  • Ha lehet, kerüljük a jódozott ételek fogyasztását is!
  • Sajnos az egyre szennyezettebb levegő is melegágya a pattanásoknak. Ha lehetséges, tartózkodjuk sokat friss, tiszta levegőn!
  • Ne együnk olajos, fűszeres ételeket: olajos magvak, túlfűszerezett ételek, pizza!
  • A stressz is fő oka a pattanások kialakulásának. Próbáljuk kerülni az idegességet és a stresszt

Fontos, hogy ha lehet, ne nyomkodjuk a pattanásokat, mert hegesedés jöhet létre, valamint fertőzést vihetünk fel arcunkra! Ha mégsem tudjuk megállni, kizárólag tiszta kézzel végezzük és fertőtlenítsük utána a bőrfelületet! Az Octenisept használata nem csak a fertőtlenítésben, hanem a gyorsabb sebgyógyulásban is segít.

Orbán Andrea, diplomás ápoló

opsite◊ post-op visible

opsite◊ post-op visible

Az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE vízhatlan, baktériumzáró kötszer a seb láthatóságát biztosító méhsejtszerű nedvszívó sebpárnával. A seb gyógyulása a kötszer eltávolítása nélkül is megfigyelhető. A nem megfelelő gyógyulásra utaló jelek gyorsan felfedezhetők a seb láthatóságát biztosító kötésen keresztül.

További információ...
opsite◊ post-op visible