Hogyan válasszunk sebkezelő szert a gyerekeknél?

2017.02.20


Otthonunkban leggyakrabban akut sebekkel találkozunk. Ilyenek például a horzsolt, vágott, metszett, szúrt, harapott, zúzott, roncsolt sebek.

Ide tartoznak a kémiai anyagok által okozott sérülések is. Ilyenek például a savas, vagy lúgos vegyszerek által okozott sebek. Valamint az égési és fagyási sérülések is.

A seb, vagyis a bőrön lévő folytonossági hiány, nyitott sérülés is számtalanféle lehet aszerint, hogy milyen erő, eszköz okozta, mekkora kiterjedésű felületen jelent meg, illetve milyen mélységre hatolt. Leírhatók aszerint is, hogy milyen fájdalommal, milyen intenzitású vérzéssel járnak, milyen sebüreg és sebszélek nyíltak meg és mekkora a sebfertőzés veszélye. Így a mechanikai hatás okozta sérülések közt megkülönböztetnek metszett, vágott, zúzott (horzsolt, roncsolt), szúrt, szakított, harapott, lőtt stb. sebeket. A legkisebb fertőzésveszély a metszett és a vágott sebeknél van, ezeknél a sebszélek összeillenek. (Ilyen a nem baleset során, hanem sebészi beavatkozás miatt ejtett műtéti seb is.) A horzsolás felszíni, nem mélyre ható seb, csupán hámsérülés, de nemegyszer szennyezett tárggyal vagy talajjal érintkezve jön létre, így fertőtlenítésre ennél is szükség van. A mélyre hatoló szúrt és a szabálytalan sebszélekkel tátongó szakított sebek esetében fokozottan számolni kell a fertőzés lehetőségével, és különösen nagy ennek a veszélye a harapás okozta sérüléseknél.

Itt a jó idő, egyre többet vagyunk a szabadban és mint tudjuk, a gyerekek esnek-kelnek. Sérülés esetén nehezen tudunk eligazodni a sebkezelő szerek, krémek világában. Minden esetben fontos a seb fertőtlenítése, amelyre legcélszerűbb olyan szert használni, ami közvetlenül a sebbe is bekerülhet. A fertőtlenítőszereket többek között az különbözteti meg, hogy, hogy más a hatóanyaguk. A jód és klórhexidin tartalmú szerek mellékhatása, hogy citotoxikusak, ami annyit jelent, hogy a fertőtlenítés mellett, visszavetik a sebgyógyulást, mivel károsítják a sejteket. A jód felszívódik a bőrfelületen keresztül is, így allergiás reakciót válthat ki. A felszívódás másik mellékhatása, hogy tartós használat esetén befolyásolhatja a pajzsmirigy működését.

Gyermekek esetében érdemes odafigyelni a seb vizuális megjelenésére, mivel a felnőttekkel ellentétben ők nem biztos, hogy minden esetben megfelelő visszajelzést adnak a sérülésről. A színes sebkezelő szerek hátránya, hogy elfedik a pirosodást, ami a gyulladás egyik tünete. Érdemes ezenkívül olyan terméket választani, amely nem csíp, nem irritálja a sebet. A korábban elterjedt jódtinkturát ma már nem forgalmazzák, mivel nem kerülhet a sebbe, használata kellemetlen, mert erősen csíp, ráadásul egyes személyeknél allergiás reakciót váltott ki.

Napjainkban elterjedtek a povidon jód tartalmú (jód hatóanyagú) fertőtlenítőszerek, valamint a korszerű megoldások is, mint az Octenisept, az oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Ez egy fertőtlenítő oldat, amely alkalmazható a sebkezelés támogatására, illetve a sebgyógyulás elősegítésére irányuló ismételt, rövid távú fertőtlenítésre. Nem szívódik fel, így nem allergizál. Színtelen, jódmentes és nem csíp.

Malovecz Zsuzsanna, Diplomás ápoló

OPSITE◊ POST-OP VISIBLE

OPSITE◊ POST-OP VISIBLE

Az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE vízhatlan, baktériumzáró kötszer a seb láthatóságát biztosító méhsejtszerű nedvszívó sebpárnával. A seb gyógyulása a kötszer eltávolítása nélkül is megfigyelhető. A nem megfelelő gyógyulásra utaló jelek gyorsan felfedezhetők a seb láthatóságát biztosító kötésen keresztül.

További információ...
OPSITE◊ POST-OP VISIBLE