Kórházi fertőzések elkerülése, higiénia a kórházban való tartózkodásunk során

2022.09.29


Tudatos betegként Ön is nagyon sokat tehet azért, hogy kórházi tartózkodása során elkerülje a fertőzéseket. Milyen óvintézkedéseket érdemes tenni?

Tudatos betegként Ön is nagyon sokat tehet azért, hogy kórházi tartózkodása során elkerülje a kórházi fertőzéseket. Milyen óvintézkedéseket érdemes tenni?

“Furcsának tűnhet ezt kijelenteni, de a legelső követelmény egy kórház iránt az, hogy ne ártson a betegnek”.

Úgy tűnik, Florence Nightingale gondolata másfél évszázad elteltével is időtálló. A fertőzések közül ugyanis az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések valóban komoly lelki- fizikai és anyagi terhet rónak a betegre és hozzátartozókra, és jelentősen meghosszabbíthatják a kórházi tartózkodás idejét is.

Mit jelent a kórházi fertőzés vagy nozokomiális fertőzés?

A kórházi fertőzés vagy nozokomiális fertőzés egy olyan folyamat, amelynek során kórokozó (baktérium, vírus, gomba, féreg) hatol be a szervezetünkben, ott megtelepszik, elkezd szaporodni, és olyan anyagokat termel, amelyek megbetegítik szervezetünket. A kórházi fertőzések a kórházi vagy egészségügyi intézményben tartózkodás alatt vagy a távozás után jelentkeznek azoknál, akik nem a fertőzés miatt kerültek az intézménybe korábban.

Legyen tudatos beteg!

Szerencsére tudatos betegként sokat tehet Ön is azért, hogy a kórházi fertőzéseket elkerülje. Ehhez adunk most pár hasznos tanácsot.

closeup-support-hands.jpg

Mikor kell minden alkalommal kezet mosnia?

  • a wc használatot követően
  • evés, ivás és gyógyszerbevétel előtt
  • orrfújás, köhögés és tüsszentést követően
  • ha szennyeződött a keze
  • Fontos, hogy a kezek szárítását egyszer használatos papírtörölközővel végezze! Ha szeretné magát megóvni a fertőzésektől, kórházi tartózkodása idején használjon kézfertőtlenítő készítményt is, ami hatékonyabb a mikroorganizmusok elpusztításában, mint az egyszerű víz és szappan kombináció. Az Önhöz látogatóba érkezőket is figyelmeztesse, hogy mielőtt a kórterembe lépnek, illetve amikor elhagyják azt, fertőtlenítsék kezüket a kihelyezett fertőtlenítő kézmosóval. Figyeljen arra is, hogy mielőtt az orvos vagy ápoló Önhöz nyúlna, mindenképpen fertőtlenítse a kezét. Szükség esetén figyelmeztesse, ha ez mégsem történt volna meg. A kórházi pakkja összeállításakor azt tanácsoljuk, hogy széles antimikrobiális hatásspektrumú kézfertőtlenítő készítményt is vigyen magával. Desmanol® pure antimikrobális kézfertőtlenítő hatékony védelmet fog Önnek nyújtani a kórházi fertőzések ellen, miközben kíméli és védi bőrét.

    Tisztálkodjon rendszeresen!

    A rendszeres kézmosás mellett az alapos tisztálkodás is elengedhetetlen. Azt javasoljuk, hogy amennyiben műtéti beavatkozásra készül, kórházi csomagjában antimikrobiális haj- és testlemosót is vigyen magával. Octenisan Wash Lotion antibakteriális haj- és testlemosóa legveszélyesebb kórházi fertőzés, az MRSA ellen is védelmet nyújt. Kórházi tartózkodása során használja e készítményt mosakodáshoz és hajmosáshoz is, különösen ügyelve a lehetséges hordozóterületek tisztítására: ezek a hónalj, a lágyék és a végbéltájék területe.

    Ügyeljen a kötésekre!

    Mindig kísérje figyelemmel a sebet védő kötés állapotát! Ha átnedvesedett vagy szennyezett lett, kérjen cserét!

    kötés.jpg

    Kerülje a közös tárgyakat, eszközöket!

    Ha meg szeretné védeni magát a fertőzésektől, kerülje azoknak a tárgyaknak közös használatát, amelyek a bőrrel kerülnek érintkezésbe. Mindig saját ágyneműt, ruhát, törölközőt és borotvát használjon!

    Fókuszáljon az ágyra!

    Nagyon fontos az ágy körüli higiénia és tisztaság megőrzése. Kérje meg az Önt meglátogatókat, hogy utcai ruhában ne üljenek ágyára, kabátjukat, csomagjaikat szintén ne tegyék oda.

    Rend a lelke mindennek!

    Tartson rendet az éjjeli szekrényén, ágyasztalán és az ágya környékén, hogy a személyzet minden felületet fertőtleníthessen! A fertőzések gyakran terjednek fertőzött vagy rosszul fertőtlenített tárgyakon keresztül.

    El a kezekkel!

    Ügyeljen rá, hogy ne nyúljon az infúziós szerelékekhez, katéter csövekhez, kötésekhez, mert azzal megnőhet a fertőzés veszélye! Mindenképpen figyelmeztesse erre az Önhöz beteglátogatóba érkezőket is!

    Használjon egészségügyi maszkot!

    Ha a kórházban járvány van, illetve Ön szenved valamilyen fertőző betegségben, viseljen egészségügyi védőmaszkot! A fertőzések könnyedén terjedhetnek cseppfertőzéssel, a levegőn keresztül. Ha teheti, szerezzen be vírusszűrő betéttel ellátott maszkot. Mivel a vizes arcmaszk csak fokozza a fertőzésveszélyt, ezért arra is figyeljen oda, hogy a bevizesedett maszkot azonnal cserélje le!

    desmanol® pure alkoholos kézfertőtlenítő

    desmanol® pure alkoholos kézfertőtlenítő

    Felhasználásra kész, alkoholos kézfertőtlenítő panthenollal higiénés és sebészi kézfertőtlenítésre. Színezék- és illatanyag mentes.

    További információ...
    desmanol® pure alkoholos kézfertőtlenítő