Aranyóra, a szülést követő első pillanatok

2022.12.04


Mi is az az aranyóra? Miért fontos? Cikkünkben részletesen mesélünk róla.

Az aranyóra a szülést követő első óra, az újszülött életének első percei, órái, amit az anya és a baba együtt tölthetnek. Régebben ezt az időszakot a baba az orvosok és nővérek kezei között töltötte, ahol különböző kötelező vizsgálatokon esett át, azonban az évek során a szakemberek rájöttek, hogy ez az időszak többet jelent annál, minthogy az édesanya és gyermeke minél több időt töltsenek el együtt.

Ideális körülmények között a karszalag felhelyezése, a köldökellátás, vagy az Apgar-érték meghatározása az anya mellkasára fektetett gyermeken is elvégezhető, a további vizsgálatok pedig várhatnak pár órát, nem muszáj rögtön a születés után elvégezni azokat.

Maga a szülés egy óriási változás a magzat életében, hiszen meg kell tanulnia alkalmazkodni a „kinti” élethez. Hirtelen rengeteg új inger, hangok, fények, hideg levegő éri őket. Nem is csoda, hogy a születés eseményeit követően jól esik mind a babának, mind az anyának együtt megnyugodni egy biztonságos, csendes környezetben. Az aranyóra alatt az apróság megbizonyosodhat arról, hogy az édesanyja továbbra is a közelben van, vigyáz rá.

Az aranyóra módszere szerint fontos, hogy a megszületés után a pici azonnal, csupaszon az anya mellkasára kerüljön. e ermészetesen a nedvességet le kell itatni a baba testéről, illetve meleg takaróval betakarni őt az anyával együtt, nehogy megfázzanak. Így, a puha takaró alatt, az anya csupasz bőrén fekve az újszülött testhőmérséklete, légzésszáma és vérnyomása stabil, jó állapotban tartható.

Mindemellett a bőrkontaktus során lehetővé válik, hogy a pici babán ugyanazok a baktériumok telepedjenek meg, melyek az anya testén is megtalálhatóak, ennek köszönhetően jelentősen fejlődni tud a pici immunrendszere. A bőr-bőr kapcsolat alatt a kisbabában beindul a keresőreflex, elkezdi keresni anyukája mellét és igyekszik elkezdeni a szopizást. Itt nem a táplálkozáson van még a hangsúly, hiszen a tejtermelés csak később indul be és az újszülött gyomra is ici-pici, de a mellben található előtej (colostrum) hihetetlenül fontos az immunrendszer számára, rengeteget segít annak fejlődésében.

Bár az újszülött látása nem éles, de abban biztosak lehetünk, hogy már közvetlenül a szülés után képes az arcokat elkülöníteni. Nincs is annál szebb és meghatóbb pillanat, amikor mama és baba életükben először hosszasan elmerülnek egymás szemében. Az apróság hallja az ismerős szülői hangokat, érzi az illatukat, anya és apa bőrének érintését, óvó simogatását. Így nagyon erős kötődés alakul ki az új család tagjai között már az első pillanatokban.

Ma már a legtöbb kórházban igyekeznek biztosítani a zavartalan aranyóra lehetőségét.

Sőt, akkor sem kell lemondani az aranyóra meghitt pillanatairól, ha császármetszésre kerül sor, ilyenkor vagy a műtőben teszik az anya mellkasára apróságát egy rövidebb időre, vagy egyre több kórházban apai szőrkontaktussal pótolják az édesanya jelenlétét. Természetesen felmerülhetnek olyan helyzetek, ahol nincs lehetőség a zavartalan aranyórára, de láthatjuk, hogy milyen fontos szerepe van a bőrkontaktusnak és az általa megvalósuló első szoptatásnak, ezért fontos, hogy jelezzük az igényünket, beszéljünk erről az orvosunkkal még a szülés előtt.

octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat

octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat

Az Octenisept fertőtlenítő oldat, amely hatóanyagként fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkező oktenidin‑dihidrokloridot és fenoxietanolt tartalmaz. Az Octeniseptet alkalmazhatja a sebkezelés támogatására, illetve a sebgyógyulás elősegítésére irányuló ismételt, rövid távú fertőtlenítésre és az ujjközi gombás fertőzés ismételt, rövid távú támogató kezelésére. Az Octenisept életkori korlátozás nélkül mind gyermekeknél, mind felnőtteknél alkalmazható.

További információ...
octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat