Sebgyógyulás segítése műtét után

2017.03.21


A jelenlegi egészségügyi helyzet lehetővé teszi, hogy már akár 24 óra kórházi benntartózkodás után a műtéten átesett páciens elhagyja az intézményt.

Egy műtétre jól felkészített beteg tisztában van vele, hogy otthon milyen teendői vannak, így elkerülheti vagy csökkentheti a problémák előfordulását azzal, hogy az utasításokat betartja.  

Nézzük meg melyek is lehetnek ezek:  

  1. a seben a varratok eltávolításáig csak abban az esetben kell kötést cserélni, ha azt az orvos úgy rendeli, amennyiben szükséges orvosa kötéscserére visszarendeli fontos, hogy a tisztálkodást úgy végezze, hogy a seben lévő kötés ne nedvesedjen át, ehhez már kaphatóak olyan kötszerek, amelyek a zuhanyzást úgy teszik lehetővé, hogy védik a sebet a nedvességtől kötéscsere előtt és a használt/levált kötés eltávolítása után, a cserekötszer felhelyezése előtt mindig mosson kezet

  2. amennyiben a kötéscserére mégis szükség van, igyekezzen azt úgy végezni, hogy közben a sebvonalhoz direkt módon nem ér hozzá, ehhez közforgalomban kapható, sterilen csomagolt kötszert használjon minden esetben, ha kötést cserél, figyelje meg a sebet, hogy nem látható-e rajta bármilyen gyulladásra, vagy egyéb elváltozásra utaló jel port, krémet ne kenjen a sebre, a színes folyadékokkal bánjon óvatosan, mert azok elfedhetik a gyulladás (bőrpír, duzzanat stb.) jeleit a kötéscsere elvégzése közben, a használt/ levált kötszer eltávolítása után fertőtlenítse le a sebet, olyan fertőtlenítőszert használjon, amely a sebgyógyulást elősegíti azzal, hogy nedves sebkörnyezetet biztosít

  3. a sebet ne terhelje, ne viseljen szűk ruhát, vagy egyéb olyan ruhadarabot, kiegészítőt, amely a sebet dörzsölheti, macerálhatjaAmennyiben olyan jeleket észlel (gyulladás, kóros mennyiségű vérzés, egyéb váladék megjelenése, duzzanat stb.), amelyek a normális sebgyógyulásnál nem fordulnak elő, keresse fel orvosát!