Az őssejtben rejlő lehetőségek

2022.02.03


Napjainkban egyre gyakrabban hallani az őssejt fogalmáról. Őssejt alatt minden olyan sejtet értünk, amely képes önmaga megújítására, valamint át tud alakulni különböző funkciójú sejtté, illetve szövetté. Lényegében, ha úgy adódik az őssejt életet menthet.

Manapság számos magánklinika és gyógyászati központ közvetíti azt, hogy egy gondos szülő egy életen át óvja a gyermekét, erre kínálnak tökéletes megoldást: az őssejtraktározás. Ezt a témát járjuk körül jelenlegi cikkünkben.

Mire jó az őssejt:

Az őssejtek olyan sejtek, melyek képesek különféle sejtekké átalakulni, például idegsejté, vérsejté, izomsejté, májsejté. Amennyiben annál az embernél, akinek elraktároztak őssejtet daganatos betegséget, vérképzőszervi betegséget, illetve örökletes anyagcsere rendellenességet diagnosztizálnak, az őssejt felhasználásával gyógyulás érhető el. Amennyiben szükség van az őssejtek beültetésére, Magyarországon jelenleg 5 olyan transzplantációs központ működik, ahol elvégzik a műveletet, amit 100%-ban az állam fianszíroz.

Az őssejt segítséget nyújthat abban az esetben is, ha a gyermeknél transzplantációt kell végrehajtani. Ilyenkor, mivel az őssejt a saját szervezetből származó szövetté alakul, jelentősen csökkenthető a kilökődés kockázata. Mindez többek között a leukémia, a cukorbetegség, és a Parkinson-kór gyógyíthatóvá tételével kecsegtet.

Égési sérülések, valamint néhány szemmel kapcsolatos betegség esetén is rendkívül jó eredményeket ígér az őssejt terápia. A tudomány jelen állása szerint több mint 80 betegséget lehet gyógyítani őssejtekkel.

Az őssejt forrása és raktározása

Az őssejtet 3 forrásból lehet kinyerni. Az embrióból, a köldökzsinórban megtalálható vérből, a köldökzsinórból.

Napjainkban az erre szakosodott intézetek a köldökzsinórvérből, illetve a köldökzsinórból kinyert őssejtet őrzik meg. Az embrionális őssejt beszerzése etikai és jogi úton is megkérdőjelezhető.

Az őssejtet a szülés után a szülész orvos vagy a szülésznő gyűjti be a köldökzsinórből. A begyűjtött vért egy speciális tasakba tárolják. A levett vért feldolgozzák, bevizsgálják, végül pedig kinyerik belőle az őssejtet, melyet egy speciális fémkazettába zárnak és -190C körüli hőmérsékleten tárolnak. A hideg hőfoknak köszönhetően a sejtek anyagcseréje leáll, így nem „öregszenek”. Amennyiben a későbbiekben szükség van rá, a minta azonnal felhasználható.

Az őssejtben rejlő lehetőségek

Mivel az őssejtkutatás az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata, ezért egyre több lehetőséget tárnak fel vele kapcsolatban. Hazánkban is egyre több terápiában jelennek meg az őssejtek, többek között a porckopások kezelésében, valamint a regeneratív orvoslásban.

octenilin® sebmosó oldat

octenilin® sebmosó oldat

Lepedékes, szennyezett és krónikus bőrsebek tisztítására, nedvesítésére.

További információ...
octenilin® sebmosó oldat