Mi legyen a testékszer (piercing) sorsa terhesség idején?

2017.06.18


Terhesség alatt semmiképp sem tanácsos új piercing betétele, de az orvosok, a meglévők mielőbbi eltávolítását is ajánlják, mert az idegen test miatti gyulladás, valamint az allergiás reakciók esélye nagyobb.

Az eltávolítás és a visszahelyezés ideje a testékszer helyétől függően változik. A 3 féle piercing, amiket a terhesség közvetlenül érint a köldök, a mellbimbó és az intim piercingek. Az intim piercinget a terhesség elején el kell távolítani, mert zavarhatja az orvosokat a szakvizsgálatoknál. A terhesség ideje alatt a nemi szervek nyálkahártyája gyakran sokkal érzékenyebb, mint általában, ezért is fontos, hogy eltávolítsuk a testékszert. A nem eltávolított piercing okozhat diszkomfortot és megnőhet a fertőzések kialakulásának kockázata is.

Szülés után, a gátseb teljes gyógyulását követően már vissza lehet tenni. Azoknak, akik nem tudnak ezek nélkül a testékszerek nélkül élni, létezik alternatív megoldás is. Ilyen például a ragasztható piercing. Azok a kismamák, akik a fémallergia veszélye miatt szeretnék kivenni az ékszert, választhatnak hipoallergén műanyagból gyártott piercingeket is. A testékszer behelyezésnél és kivételnél mindig alkalmazzon fertőtlenítő hatású készítményt. A bőr fertőtlenítésére alkalmas az Octenisept oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.