Hogyan válasszunk sebkezelő szert magunknak és gyermekeinknek?

2021.11.26


Otthonunkban leggyakrabban háztartási balesetek fordulnak elő (pl szög, szálka okozta sérülések, a köröm sérülései, vegyszerek által okozott marások), barkácsbalesetek, forrázások, égések. A jó idő bekövetkeztével megnő a szabadidős tevékenységek száma és ezzel együtt az elesésekből eredő horzsolásos baleseteké is.

Ezek a sérülések akut (heveny sérülések, azaz gyorsan alakulnak ki és/vagy rövid lefolyásúak, hacsak a sebgyógyulási folyamatot nem gátolja pl egy sebfertőzés.

Az ép bőrünk védelmet nyújt a kórokozók ellen, de amennyiben sérülést szenved, ezeknek a kórokozóknak lehetőségük nyílik bejutni mélyebb rétegekbe és a seb elfertőződését eredményezhetik, ezért kiemelkedő szerepe van a seb- és a sebkörnyék megfelelő tisztításának, fertőtlenítésének.

Képkivágás.JPG

Sérülés esetén ajánlott a sebkörnyéki börterületnek és magának a sebnek is a fertőtlenitése, azonban nem minden fertőtlenitőszer használható börfertőtlenítésre és sebfertőtlenítésre egyaránt. Sok termék kapható, melyek csak a sebkörnyék fertőtlenítésre alkalmazhatók, de magába a sebbe nem juthatnak be. A választási szempontok között figyelemmel kell lennünk arra, hogy gyermekeknél is használni szeretnénk - e a szert, vagy csak felnőtteknél gyakran van életkori korlátozás egy -egy terméknél.

Fontos figyelembe vennünk továbbá azt is, hogy a fertőtlenítőszer hatóanyagai felszívódnak - e, illetve milyen mellékhatással rendelkeznek, különösen akkor, ha gyermekeknél szándékozzuk alkalmazni. Ezzel kapcsolatban tudnunk kell, hogy egyes hatóanyagok - pl hipoklorossav is lehet ilyen* - hatékonysága nő a hatóanyag mennyiségének növelésével, de ez egyben fokozza a sejtekre gyakorolt toxikus hatását. Ugyanakkor, ha a hatóanyag mennyisége kevesebb és így szövetbarát a készítmény, ez jelentősen csökkenti a kórokozók elleni hatékonyságát. Az optimális kombináció hatékony a kórokozók ellen és nem károsítja a szöveteket.

Mindig szem előtt kell tartani, hogy milyen célból alkalmazunk egy -egy készitményt: a sebet szeretnénk lemosni vagy sebet szeret nénk fertőtleníteni? A hatás szempontjából ez lényeges különbség, hiszen a fertőtlenítéssel adhatjuk a legbiztosabb védelmet a sebünknek.

A színezett fertőtlenítőszerek akadályozhatják a seb vizuális megfigyelését, elfedhetik a szervezet természetes reakcióját - pl börpírt, ami gyulladást jelez. Ez gyermekek esetében különösen fontos lehet, hiszen nem biztos, hogy ők mindig pontos visszajelzést adnak a sérülésükről.

Keressünk olyan fertőtlenítőszert, amit bőr- és sebfertőtlenítésre egyaránt használhatunk, támogatja a sebgyógyulást, színezetlen, így nem fedi el a sebet, biztonságos és fájdalommentes a használata gyermekeknél is.

*A-L Severingt et al. - Journal of Antimicrobial Chemotherapy 2019; 74:365-372

octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat

octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat

Az Octenisept fertőtlenítő oldat, amely hatóanyagként fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkező oktenidin‑dihidrokloridot és fenoxietanolt tartalmaz. Az Octeniseptet alkalmazhatja a sebkezelés támogatására, illetve a sebgyógyulás elősegítésére irányuló ismételt, rövid távú fertőtlenítésre és az ujjközi gombás fertőzés ismételt, rövid távú támogató kezelésére. Az Octenisept életkori korlátozás nélkül mind gyermekeknél, mind felnőtteknél alkalmazható.

További információ...
octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat