Így biztonságos a napozás!

2024.07.08


Érdemes pár szabályt betartani!

Nyáron célszerű ügyelni az erős napsugárzásra, hiszen ilyenkor a bőr fokozottan ki van téve az UV sugaraknak. Bár tény, hogy a napsütés és a jó idő feltölti az embert pozitív energiákkal, mégis át kell gondolni, hogy mikor és mennyi időt töltünk napfürdőzéssel.

Mikor napozzunk?

A nyári hónapokban 11 és 16 óra között különösen magas az UV sugárzás, amely veszélyes a szervezetre, hiszen leégést, bőröregedést, napallergiát, legrosszabb esetben daganatos megbetegedést is okozhat. Általánosságban elmondható, hogy nyáron napi 15- 20 percnél többet nem érdemes napozással tölteni, és ezt is csak 11 óra előtt vagy 16 óra után, a megfelelő napvédő krém alkalmazásával. Természetesen a napozással eltöltött időt az is befolyásolhatja, hogy kinek milyen a bőrtípusa, mennyire érzékeny a napsütésre.

Figyelem, kisgyerekek esetében különösen fontos a napvédelem, hiszen az ő bőrük sokkal érzékenyebb! Érdemes kikérni bőrgyógyász véleményét is, ha bizonytalanok lennénk. Azt is érdemes számon tartani, hogy az ultraibolya sugárzás 90 százaléka keresztül jut a felhőkön, így ha nem süt a nap, még akkor is veszélynek lehetünk kitéve. Ezért nem csupán akkor érdemes bekenni magunkat nyáron naptejjel, amikor ezerágra süt a nap, hanem a felhősebb napokon is. Fokozottan kell ügyelni a vízparton is, hiszen a víztükör visszaveri a napsugarakat, így nő a leégés kockázata.

napozás2.png

Hasznos tippek a napvédelemhez

A napvédő krémet érdemes már 20-30 perccel korábban felvinni a bőrre, mielőtt kimennénk a napra. Célszerű ezt a műveletet 2-3 óra elteltével megismételni. Válasszunk minőségi, bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú naptejet. A tűző nap ellen hordjunk kalapot vagy kendőt, a szabad testrészeket igyekezzünk elfedni könnyű , jól szellőző ruhadarabokkal. Gyerekek esetében különösen fontos a naptejezés mellett a megfelelő ruházat (kalapka, napellenzős sapka, testet védő fehér ruha). Kerüljük a tűző napsütést, és lehetőleg árnyékos helyen tartózkodjunk. Fontos a megfelelő hidratálás is, hiszen a nagy melegben sokkal több folyadékra van szüksége a szervezetnek.

Mi a teendő napégés esetén?

A napégés roppant kellemetlen, hiszen a bőr kipirosodott, tapintásra fájdalmas és érzékeny. Tulajdonképpen bőrsérülésről beszélünk, ami a napfény UV sugárzása miatt alakul ki. Érdemes a megfelelő készítménnyel kezelni, hiszen fontos a bőr mielőbbi gyógyulása. Erre tökéletesen alkalmas az octenicare® regeneráló krém, amely nagy segítséget jelenthet a nap okozta égési sérülések gyógyulásának elősegítése és a sebek hámosodásának támogatása esetén. Panthenol tartalma a bőrben B5 vitaminná alakul, amely segíti a sérülések regenerálódását és gyógyulását, valamint javítja a bőr hidratáltságát, ezáltal az rugalmasabb lesz és kevésbé fog feszülni. A benne lévő bisabolol a kamillavirág természetes hatóanyaga. Gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatása lévén ideális az érzékeny és irritált bőrnek, valamint kiváló antioxidáns, ezáltal védi a bőrt a káros környezeti hatásoktól.

Az octenicare®-t naponta 1-3 alkalommal vékony rétegben kenjük az érintett bőrfelületre és masszírozzuk be. Figyeljünk arra, hogy a sebnek már behámosodott állapotúnak kell lennie – akut dermatitisz esetén ne alkalmazzuk a krémet. Ügyeljünk arra, hogy higiéniai okokból a tubus vége ne érintse a sebet vagy más felületet.

octenicare® regeneráló krém

octenicare® regeneráló krém

Irritált és érzékeny bőr védelmére és intenzív ápolására. Optimálisan alkalmas a sebgyógyulási folyamat kisérő kezelésére, érzékeny és irritált bőrterületek – pl. atópiás dermatitisz vagy pszoriázis – ellátására, valamint kisebb égések és leégések utókezelésére. Használható inkontinens betegek bőrének nedvességtől való védelmére.

További információ...
octenicare® regeneráló krém