Így ápold a frissen szúrt piercinged!

2022.10.07


A piercing mutatós és divatos kiegészítő lehet, ám szúrása során gyakorlatilag egy nyílt seb keletkezik bőrünkön. Ezért nagyon fontos a körültekintő utókezelés és az ehhez való készítmények kiválasztása.

A testékszer viselésének évezredes múltja van. Egyes törzsek még napjainkban is hordanak piercingeket, amelyek számos dolgot jelölhetnek: például közösségen belüli rangot, vallási hovatartozást, vagy akár mitológiai jelentéssel is bírhatnak. A nyugati világban leginkább az esztétikai szempontok a mérvadók, de az önkifejezés eszközeiként is használják őket.

Ha piercing viselése mellett döntünk, akkor amennyire gondosan odafigyelünk egy ügyes kezű és megbízható szakember kiválasztására, legalább akkora fókuszt fordítsunk az utókezelésre és az ehhez szükséges megfelelő termékek beszerzésére. A friss szúrás egy nyílt seb, melybe kórokozók milliói juthatnak be, ezért ennek megfelelően kell eljárni az utókezelés során. A gyógyulás ideje függ az immunrendszertől, a kezelésre való odafigyeléstől és a testékszer helyétől (lágyszövet vagy porc). Minél nagyobb és minél keményebb szövetbe kerül a testékszer, annál több idő szükséges a regenerálódáshoz. Ez általában 2-4 hét. Ez idő alatt számos dolgot kerülni kell, például a szoláriumot, napozást, szaunázást, úszást, és általában véve a sportolást és minden nemű fizikai aktivitást, ami nyomást vagy dörzsölést okoz a piercing területén.

piercing cikkhez kép.jpg

A sérült felülethez mindig tiszta kézzel nyúljunk, ezért az utókezelések előtt ajánlott egy gyors behatási idejű kézfertőtlenítő használata. A desmanol® pure egy széles hatásspektrumú higiénés- és sebészeti kézfertőtlenítő. A gyors hatóidő mellett pro-panthenol komplex összetevőjének köszönhetően védi és kíméli a bőrt.

Fontos, hogy a sérülés helyét is korszerű készítménnyel kezeljük le. A külsőleges, illetve felületi piercingekre megfelelő választás az octenisept® oldat, mely nyálkahártya –, bőr – és sebfertőtlenítő, minthogy vírus, baktérium és gombaölő hatással is rendelkezik. Színtelen, így nem hagy nyomot, valamint a spray feltétnek köszönhetően használata is egyszerű. Alkalmazható továbbá az octenisept® sebkezelő gél is, ami speciális gél állagának köszönhetően védőréteget képez a seben, és a kórokozókat már 1 percen belül inaktiválja a gélen belül. Felviteléhez ajánlott egy fültisztító pálca használata.

A szájon belüli és száj környéki testékszerek kezelésére kiváló opció az octenident® szájöblítő oldat. Sok hasonló termék huzamosabb használat után elszínezheti a fogakat, viszont ez a veszély az octenident® esetében nem áll fenn. Speciális összetételének köszönhetően alkalmazását követően egyből lehet enni és inni, ez a hatásosságát nem befolyásolja. Fél perc öblögetést követően az oldatot ki kell köpni, nem szabad lenyelni.

piercing cikk kép.jpg

Az úgynevezett microdermal (bőr alatti vagy egypontos) testékszereknél a gyógyulás ideje alatt javasolt olyan sebtapasz használata, amelyben kényelmesen le tudunk zuhanyozni. Erre a célra megfelelő választás az Opsite Post-Op 6,5*5 cm kötszer. Egyedülálló filmfóliája vízálló, ugyanakkor nagyfokú páraáteresztő képességgel rendelkezik, valamint megvédi a sebet a bakteriális felülfertőződéstől. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően ezt a kötszert nem szükséges olyan sűrűn cserélgetni, mint a hagyományos sebtapaszokat.

A gyógyulás ideje alatt maradéktalanul tartsuk be a tanácsokat, ugyanis a helytelen odafigyelés és a nem megfelelő utókezelés súlyos szövődményekhez vezethet. Egy elfertőződött, begyulladt seb képes úgy „magába szippantani” a piercinget, hogy azt már csak sebészeti úton lehet eltávolítani a szövetek közül.

octenisept® sebgél

octenisept® sebgél

octenisept® sebgél alkalmazható akut bőrsérülések, pl. horzsolások, vágások és enyhe égések (pl. leégés is) esetén. A sebek optimális gyógyulásához elegendő nedvességre van szükség, mivel a gyógyulási folyamat során a bőrsejteknek osztódniuk és vándorolniuk kell.

További információ...
octenisept® sebgél