Tippek őszi fáradtság ellen

2022.11.18


Mit tehetünk az őszi fáradtság ellen? Cikkünkből kiderül!

A szürke, ködös őszi időjárás, a rövidülő nappalok nem csupán az egészségünknek, hanem a kedvünknek sem tesznek jót. Szerencsére van pár dolog, amire ha odafigyelünk, akkor javíthatunk közérzetünkön, csökkenthetjük a fáradtságot.

Sötétben kelni reggel és sötétben hazaérkezni? Sokak számára ez igencsak demotiváló lehet, annál inkább, ha a napfényes órák száma is egyre kevesebb. Mit lehet tenni? Jó ötlet lehet, ha igyekszünk egyre több D-vitamint begyűjteni! Ha tehetjük, a munkahelyi szünetekben sétáljunk egy kicsit a szabadban, akár pár perc is csodát tehet kedélyünkkel. Hétvégén az időjárás függvényében szervezzünk szabadtéri programot! Ha száz ágra süt nap, érdemes minél jobban feltöltekezni a jótékony napsugarakkal! Célszerű megfelelő mennyiségű D-vitamin kapszula bevételével is támogatni a szervezetünk működését.

beautiful-young-woman-walking-autumn-forest.jpg

A rendszeres mozgás, a testedzés szintén segíthet a kedélyünkön. Sokan feladják a szabadban űzhető mozgásformákat a hideg és a sötét miatt. Márpedig mozgásra ilyenkor is van szüksége a testnek, tehát igyekezzük ezt beiktatni a mindennapjainkba! Például a szobabiciklizés, jóga, gimnasztika a négy fal között is kényelmesen űzhető, vagy ha időnk engedi, elmehetünk edzőterembe, uszodába vagy táncórákat venni. A lényeg, hogy minél többször mozgassuk át tagjainkat, hiszen feltölt energiával, és máris kevésbé érezzük az őszi fáradtságot. Ráadásul a mozgás hatására jobban alszunk, és így máris kipihentebbek lehetünk.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészséges táplálkozás mennyire fontos! Részesítsük előnyben a könnyű fogásokat, és együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt! Ha ezt nem tesszük, vitaminhiány alakulhat ki, melynek következtében akár állandó álmosságot is tapasztalhatunk. Legalább 400 g zöldséget és 200 g gyümölcsöt el kellene fogyasztanunk naponta, hogy szervezetünk elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz és rosthoz juthasson. Nem csupán a bélflórának és az emésztésnek teszünk ezzel jót, hanem energiát is szolgáltatunk a szervezetnek. Válasszunk az őszi szezonális zöldségek és gyümölcsök közül, és erősítsük meg immunrendszerünket!. Az alma, szőlő, körte, sütőtök, cékla, dió, brokkoli fogyasztása segíti az egészségünk megőrzését.

Az alvás ideje és minősége is befolyásolhatja az állapotunkat. A sötét órák számának emelkedése eredményezheti az alvásidő, aluszékonyság megnövekedését. A rendszeres túlalvás okozhat fejfájást és levertséget, ráadásul hozzájárulhat bizonyos betegségek kialakulásához is (például depresszió, cukorbetegség). A túl kevés alvás sem kifizetődő hosszú távon, tehát törekedjünk arra, hogy annyit aludjunk, amennyire a szervezetünknek igénye van. A szükséges alvásmennyiség természetesen egyénenként eltérő lehet (egy felnőtt esetében ez 7-9 óra), érdemes ezt is figyelembe venni.

beautiful-young-woman-sleeping-bed.jpg

A stressz sem tesz jót a szervezetnek, a folyamatos nyomás hatására fáradtabbnak, kimerültnek érezhetjük magunkat. Bár az időjárás is egyre ,,szomorkásabb”, mégis próbáljuk meg kiiktatni a negatív gondolatokat. A relaxációs gyakorlatok sokat segíthetnek, ha megfelelően alkalmazzuk őket. Ne szegje kedvünket a sötétség sem, akasszunk a lakásba világosságot adó fényfüzéreket, vegyünk egy gyertyafényes forró fürdőt, miközben a kedvenc zeneszámaink szólnak. Olvassunk egy jó könyvet, vagy nézzünk meg egy izgalmas filmet! Szervezzünk közös esti programot a családtagjainkkal, barátainkkal: társasjátékozzunk vagy beszélgessünk egy jót! Ezek az apró dolgok segíthetnek javítani a kedélyünkön és csökkenthetik a stresszt, az idegességet. Emellett szellemileg is felpezsdítően hathatnak, így leküzdhetjük az őszi fáradtságot.

Bár az időjárás nem mindig kegyes (eső, köd, szürkeség), az ősz a maga nemében csodálatos évszak! Vegyük észre a színes faleveleket, tegyünk nagy sétákat a friss levegőn, és töltsünk minél több időt a családunkkal, barátainkkal! Ha már a fenti tanácsok, tippek valamelyikét sikerül betartani, már egy lépést tettünk a kiegyensúlyozott, egészséges élet felé!

octenicare® regeneráló krém

octenicare® regeneráló krém

Irritált és érzékeny bőr védelmére és intenzív ápolására. Optimálisan alkalmas a sebgyógyulási folyamat kisérő kezelésére, érzékeny és irritált bőrterületek – pl. atópiás dermatitisz vagy pszoriázis – ellátására, valamint kisebb égések és leégések utókezelésére. Használható inkontinens betegek bőrének nedvességtől való védelmére.

További információ...
octenicare® regeneráló krém