Őszi vitaminkúra – fontos az egészség megőrzése

2023.10.12


Mit tehetünk egészégünk védelmében?

Ősszel nem csupán az idő lesz hűvösebb, hanem gyakrabban előfordulnak különböző megfázásos megbetegedések, vírusfertőzések is. Hogy ezeket kivédjük, érdemes vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag élelmiszert fogyasztani, valamint szükség szerint étrendkiegészítőket (kapszulát, pezsgőtablettát, cseppeket) is szedni, hogy kellőképp megerősítsük és ellenállóbbá tegyük magunkat. Melyek azok a vitaminok, amiket ilyenkor célszerű bevenni? Cikkünkben összegeztük!

C-vitamin

A C-vitamin nélkülözhetetlen vitamin, ráadásul önmagában a szervezet nem tudja előállítani. Segít az immunrendszer felépítésében és erősítésében – így szedése különösen hasznos a téli hónapokban. Vízben oldódó vitaminról van szó, amely számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható, például az eperben, áfonyában, ribizliben, narancsban, kiviben, kaliforniai paprikában, brokkoliban, kelkáposztában, spenótban. A C-vitamin erős antioxidáns, így növelheti a vér antioxidáns szintjét, valamint hozzájárul a csontok és fogak megerősítéséhez. Mivel az emberi testből hamar kiürül, így rendszeresen pótolni kell. A dohányosok szempontjából ez utóbbi lényeges, hiszen folytonos dohányzás esetén a nikotin gátolja a C-vitamin felszívódását, 1 szál cigaretta 25-100 mg-ot is elvonhat a szervezettől.

vitamin.png

D-vitamin

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, segít a szervezetben a foszfor és a kalcium felszívódásában és megtartásában (mindkettő fontos a csontépítéshez). Elővitaminját a napfény UVB sugarai aktiválják a bőrben, viszont minél inkább csökken a napsütéses órák száma és egyre borongósabb az idő, annál inkább javasolt a pótlása. A D-vitamin rendszeres szedése mérsékli a fertőzéseket és csökkenti a gyulladást, emellett erősíti csontjainkat és fogainkat. Nem mellesleg pedig hozzájárul immunrendszerünk ellenállóbbá tételéhez. A D-vitamint kevés élelmiszer tartalmazza természetesen, így a vitamin pótlásának legjobb módja az ezt tartalmazó étrendkiegészítők szedése.

Cink

A cink is jelentős szerepet tölt be az egészség megőrzésénél. Fontos ásványi anyagról van szó, amely számos működési folyamatnál nélkülözhetetlen. Például támogatja a csontok növekedését, segíti a sebgyógyulást, pozitív hatással van a látásra és az agyi működésre. Mindemellett a cink mérsékelheti a megfázás súlyosságát és lefolyási idejét is megrövidítheti. A cink megtalálható számos élelmiszerben, például a tojásban, hüvelyesekben, tejben, halakban.

vitamin3.png

E-vitamin

Ez egy zsírban oldódó vitamin, amely fokozza az immunrendszer működését és megakadályozza a vérrögök kialakulását a szívartériákban. Javítja a sejtek regenerációs folyamatát és védi a szívet. Emellett antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően számos betegség megelőzésére is alkalmas. Megtalálható növényi olajokban, a mogyoróban, mandulában, édesburgonyában. Rendszeres pótlása szükséges, hiszen a szervezetben csak rövid ideig tartózkodik.

Természetesen nem kizárólag csak ezeket a vitaminokat lehet ,,fogyasztani”. Fontos tudni, hogy a vitaminok szedése mellett az egészség megőrzésének kulcsa a megfelelő testmozgás, az elegendő vízfogyasztás és a minőségi étkezés.

octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat

octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat

Az Octenisept fertőtlenítő oldat, amely hatóanyagként fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkező oktenidin‑dihidrokloridot és fenoxietanolt tartalmaz. Az Octeniseptet alkalmazhatja a sebkezelés támogatására, illetve a sebgyógyulás elősegítésére irányuló ismételt, rövid távú fertőtlenítésre és az ujjközi gombás fertőzés ismételt, rövid távú támogató kezelésére. Az Octenisept életkori korlátozás nélkül mind gyermekeknél, mind felnőtteknél alkalmazható.

További információ...
octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat