Pelenka dermatitis

2017.02.27


Gyors és hatékony megoldás a pelenka dermatitis kezelésére, már koraszülöttek esetén is.

A pelenka dermatitis a csecsemők széklettel és vizelettel érintkező bőrfelületén kialakuló bőrelváltozás.

A kisbabák bőrén a hámréteg és a szaruréteg vékonyabb, a faggyúmirigyek és a verejtékmirigyek kivezető csatornája még éretlen, emiatt a csecsemők bőre érzékeny, így nem mindegy, hogy hogyan bánunk vele. Gyakran előfordul, hogy a pelenka alatt a bőr kivörösödik, esetleg hólyagok, vagy seb alakul ki. Ezt a kivörösödést hámlás is kísérheti, mely a baba számára fájdalmat okoz. Ennek oka, hogy a pelenkában a bőr nem tud szellőzni, ha nem megfelelő a nedvszívó képessége, állandó nedvességnek van kitéve. A pelenkában bomló széklet és vizelet kórokozókat termel, a pelenka alatti állandó párás környezet pedig kedvez a kórokozók megtelepedésének, a felázott bőr fogékony a sérülésekre, amelyeken keresztül a kórokozók a bőrbe hatolhatnak, súlyosabb bőrelváltozásokat okozva ezzel.

Hogyan lehet kezelni ezeket a problémákat?

  • a legfontosabb, hogy tartsuk szárazon és tisztán a baba bőrét
  • használjunk jó minőségű pelenkanadrágot, amelynek a nedvszívó képessége megfelelő, ha esetleg gyengébb minőségű a pelenka cseréljük gyakrabban.
  • pelenkacserék alkalmával a sérült bőrfelületet inkább vízzel mossuk le, ne használjunk nedves törlőkendőt, mert az az érzékeny bőrt még jobban irritálhatja
  • a lemosás után puha száraz törlővel, óvatosan, nem dörzsölve itassuk fel a nedvességet
  • ha bőrpírt észlelünk, permetezzünk a baba bőrére Octenisept külsőleges oldatot, amely megakadályozza a gyulladás kialakulását. Amennyiben már kialakult a bőrgyulladás és látható nyomai is vannak, esetleg seb formájában, segítséget nyújt a sebgyógyulásban is.
  • súlyosabb tünetek észlelésekor, illetve nem múló elváltozás esetén kérjük gyermekorvos segítségét

Hogyan előzzük meg a pelenka dermatitist?

  • mindig tartsuk a baba bőrét tisztán és szárazon,
  • cseréljük megfelelő időben a pelenkát és
  • kerüljük a bőrirritáló szerek használatát a tisztítások alkalmával.

Az Octenisept oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer, mely használható életkori korlátozás nélkül, már koraszülötteknél is. Fertőtlenítő oldat, amely alkalmazható pelenka dermatitis esetén a kezelés támogatására, illetve a sebgyógyulás elősegítésére irányuló ismételt, rövid távú fertőtlenítésre. Színtelen, jódmentes így nem allergizál és nem csíp. Probléma esetén legalább naponta 1 alkalommal, a tiszta száraz bőrfelületet kell bepermetezni a készítménnyel. Alkalmazás után mindig hagyni kell a készítményt legalább 2 percig a kezelt területen.

Orbán Andrea, Diplomás ápoló

OPSITE◊ POST-OP VISIBLE

OPSITE◊ POST-OP VISIBLE

Az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE vízhatlan, baktériumzáró kötszer a seb láthatóságát biztosító méhsejtszerű nedvszívó sebpárnával. A seb gyógyulása a kötszer eltávolítása nélkül is megfigyelhető. A nem megfelelő gyógyulásra utaló jelek gyorsan felfedezhetők a seb láthatóságát biztosító kötésen keresztül.

További információ...
OPSITE◊ POST-OP VISIBLE