Vitaminok szedése tavasszal – fókuszban az egészségvédelem

2024.04.03


Őrizzük meg az egészségünket!

Itt a tavasz, éledezik a természet, és egyre többet mozdulunk ki, végzünk szabadtéri tevékenységeket. Éppen ezért ebben az időszakban is fokozottan érdemes odafigyelni az egészség megőrzésére, a megfelelő vitaminpótlásra, hogy a betegségeket elkerüljük és immunrendszerünket felkészítsük a kihívásokra. Az alábbiakban összegeztük, milyen vitaminokat érdemes leginkább szedni!

B-vitaminok

Tavasszal fontos a B-vitaminok (együttesen B-komplex) szervezetbe juttatása, hiszen különböző típusai számos feladatot látnak el az emberi szervezetben. A B-vitaminok összességében nélkülözhetetlenek az energiaszint fenntartásához és az immunrendszer megerősítéséhez, a szív védelméhez, valamint a haj, bőr, köröm épségének megőrzéséhez. A B1-, B2- és B3-vitamin például segíti felszabadítani az energiát az elfogyasztott táplálékból, valamint hozzájárul az idegrendszer egészségének megőrzéséhez. Mivel tavasszal többet tartózkodunk kint a napon, így ezek a vitaminok különösen hasznosak, hiszen segítenek megvédeni a bőrt a nap okozta károsodástól. Arról is meg kell győződni, hogy a megfelelő mennyiségű vitamint juttassuk be a szervezetbe, mert ezek közül a vitaminok közül több elveszik az izzadással.

D-vitamin

A legtöbb ember úgy ismeri a D-vitamint, mint azt a vitamint, amit a napsütéssel nyerünk el. Ugyanakkor számos táplálék segítségével tudjuk növelni a D-vitamin szintjét (halak, máj, tojás, gomba). A D-vitamin hozzájárul az egészséges csontok, izmok megőrzéséhez és a fogak épségének javításához. Bár tavasszal több a napfény mint a téli időszakban, mégis előfordulhat, hogy nem kap a szervezet elegendő napsütést a D-vitamin termeléséhez. Ekkor jól jöhet, ha étrendkiegészítőként szedünk plusz D-vitamint, ám figyelni kell arra, hogy ne vigyük túlzásba. A D-vitamin rendszeres szedése mérsékli a fertőzéseket és csökkenti a gyulladást, nem mellesleg pedig hozzájárul immunrendszerünk ellenállóbbá tételéhez.

vitamin.png

C-vitamin

Ez a vitamin segít a fertőzések és a betegségek elleni védekezésben, és döntő szerepet játszik az immunrendszer erősítésében. Támogatja a kollagéntermelést, amely fontos az egészséges bőr, csontok és ízületek számára, valamint segíti a vas megfelelő felszívódását. Tavasszal érdemes tehát C-vitaminban gazdag élelmiszereket magunkhoz venni, például édes piros paprikát, brokkolit, karfiolt, káposztát, sárgarépát, céklát, spenótot, édesburgonyát. Gyümölcsök közül a narancs, körte, szőlő, áfonya, kivi, grapefruit rendelkezik magasabb C-vitamin tartalommal. Mivel a szervezet önmagában nem tudja előállítani, bevitele különösen fontos.

A-vitamin

Az A-vitamin erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek támogatják az immunrendszer és a szervek funkcióit. A bőr egészségét a napsütéssel való érintkezés után is megőrzi azáltal, hogy elősegíti a helyreállítást. Így a napfényes órák számának növekedésével ennek a vitaminnak a bevitele is hasznos lehet. A-vitamint tartalmaz a sárgarépa, a tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája.

Amennyiben bizonytalanok lennénk, hogy milyen vitamint és mekkora adagban érdemes szedni, kérdezzük meg kezelőorvosunkat.

octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat

octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat

Az Octenisept fertőtlenítő oldat, amely hatóanyagként fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkező oktenidin‑dihidrokloridot és fenoxietanolt tartalmaz. Az Octeniseptet alkalmazhatja a sebkezelés támogatására, illetve a sebgyógyulás elősegítésére irányuló ismételt, rövid távú fertőtlenítésre és az ujjközi gombás fertőzés ismételt, rövid távú támogató kezelésére. Az Octenisept életkori korlátozás nélkül mind gyermekeknél, mind felnőtteknél alkalmazható.

További információ...
octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat