Szövődmény- és hegmentes sebkezelés

2023.04.05


Mindig legyen otthon a házipatikában néhány, a biztonságos sebkezeléshez szükséges szer.

A hétköznapi balesetek (apró szúrások, vágások, horzsolások) sajnos bárhol, bármikor előfordulhatnak, ezért nem árt résen lenni, és a biztonságos sebkezeléshez szükséges eszközök birtokában lenni. A bőr ugyanis hatalmas szerepet játszik a szervezet védekezőképességében, ezért indokolt a sérülést mihamarabb rendbe hozni. Sajnos a nem kezelt, vagy nem megfelelően kezelt seb súlyosabb szövődményekhez vezethet. Sebről akkor beszélünk, amikor megszakad a test kültakarójának folytonossága. Ennek oka általában valamilyen külső, mechanikai hatás. A kórokozók számára a bőrön esett károsodás nyitott kaput jelent, ugyanis a sebhelybe számos mikroorganizmus (pl. baktérium, gomba, vírus) kerülhet bele, amelyek elszaporodhatnak, így gyulladást, rosszabb esetben fertőzést okozhatnak. A helyi gyulladásos tünetek (vörösség, túlmelegedés, duzzadás, fájdalom) mellett előfordulhat az érintett személynél láz, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás is. A sebfertőzés terjedése a legrosszabb esetben akár életveszélyes szepszist eredményezhet. Ezért nagyon fontos, hogy a sebet mihamarabb kezeljük megbízható, gyors regenerálódást segítő készítményekkel.

Az első és legfontosabb dolog, hogy a sebet és a sebkörnyéket megtisztítsuk az idegen anyagoktól (például homokszemcse, kavics, üvegszilánk). Ez a művelet történhet bőséges langyos vízzel vagy egy megfelelő sebfertőtlenítővel átitatott gézlappal. A lényeg az, hogy semmi olyan ne maradjon a sebben, ami nem odavaló. Ezt követően fertőtleníthetjük a sebet egy korszerű, biztonságos készítménnyel. Az octenisept® seb-, bőr- és nyálkahártya fertőtlenítő fertőtleníti a bőr- és nyálkahártya sérüléseit, így elősegíti a sebgyógyulást. A spray feltétnek köszönhetően könnyen felvihető, egyenesen a sebbe is belefújható. Nem tartalmaz jódot, színtelen, így nem hagy nyomot.

A tisztítás és fertőtlenítés után érdemes a seb további védelmével foglalkoznunk. A sebek optimális gyógyulásához elegendő nedvességre van szükség, mivel a folyamat során a bőrsejteknek osztódniuk és vándorolniuk kell. Ez leginkább nedves sebkörnyezetben lehetséges. Erre a célra használjunk octenisept® sebgélt! Különleges összetétele miatt optimálisan nedvesen tartja a sebet, valamint védőréteget képez a baktériumokkal szemben, ezáltal segíti és gyorsítja a természetes sebgyógyulást.

A sérült kültakarón a ,,hiányzó” részt a regeneráció idejére be kell ,,foltozni”. Ehhez szükséges egy megfelelő sebtapasz használata. Ugyanis egy jó minőségű tapasz nedvesen tartja a sebfelszínt, felszívja a sebből a felesleges váladékot, továbbá véd a baktériumok és más szennyeződések ellen. Szerencsére az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE ötvözi magában több kötszer pozitív tulajdonságát. Speciálisan kialakított sebpárnájának köszönhetően felszívja a felesleges váladékot, emellett átlátható szerkezete lehetővé teszi a gyógyulás nyomonkövetését anélkül, hogy a kötszert eltávolítanánk. Egyedi kialakítású filmfóliája vízálló, ugyanakkor nagyfokú páraáteresztő képességgel rendelkezik, valamint megvédi a sebet a bakteriális felülfertőződéstől. Csere nélkül, akár hét napig is fent hagyható a seben, így hosszabb távú megoldást kínál.

A szövődmény- és hegmentes sebkezeléshez elengedhetetlen, hogy támogassuk a regenerációt, a bőr visszanyerhesse eredeti állapotát, és a sérülés nyom nélkül meggyógyulhasson. Erre a célra megfelelő segítség az octenicare® regeneráló krém! Panthenol tartalmának köszönhetően táplálja a hámosodó sebeket, segíti a gyógyulási folyamatot, valamint javítja a bőr hidratáltságát, ezáltal az rugalmasabb lesz és kevésbé fog feszülni. A benne lévő bisabolol pedig csillapítja a gyulladást, nyugtató hatású, emellett antioxidáns tulajdonsága által védi a bőrt a káros környezeti hatásoktól. Előnye, hogy színezék- és illatanyagmentes, alkalmasságát bőrgyógyászatilag tesztelték érzékeny és irritált bőr ápolására.

Az octenisept® oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol hatóanyagú, vény nélkül kapható gyógyszer. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az octenisept® sebgél és az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

OPSITE◊ POST-OP VISIBLE

OPSITE◊ POST-OP VISIBLE

Az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE vízhatlan, baktériumzáró kötszer a seb láthatóságát biztosító méhsejtszerű nedvszívó sebpárnával. A seb gyógyulása a kötszer eltávolítása nélkül is megfigyelhető. A nem megfelelő gyógyulásra utaló jelek gyorsan felfedezhetők a seb láthatóságát biztosító kötésen keresztül.

További információ...
OPSITE◊ POST-OP VISIBLE