Játszóház a fertőzések központja?

2017.09.06


Szinte minden kisgyerek egyik legkedveltebb helye a játszóház. Seretnek oda járni, és a szocializálódásukra is kiváló hely tud lenni, hogy megtanuljanak a saját korcsoportjukkal szórakozni, és játszani.

Ezek a terek az apukák és anyukák számára is remek lehetőséget teremtenek, hogy a más szülőkkel kerüljenek kapcsolatba, megosszák egymással tapasztalataikat, észrevételeiket a gyereknevelésben.

A játszóházaknak létezik egy veszélyes oldaluk is, amikkel a szülőknek számolniuk kell. Mivel az ilyen helyeken naponta nagyon sok gyerek megfordul és egy viszonylag zárt térben sokan tartózkodnak egyszerre, ezért előfordulhat a fertőzések megjelenése is. Az egyik legnépszerűbb játszóházi fertőzés a Rota vírus. Ennek a fertőzésnek tünetei lehetnek a hasi fájdalom, majd hasmenés, émelygés, láz stb. Ezt a vírust gyakorlatilag bármi közvetítheti, ami érintkezett a vírussal, így a gyerekek játékszerei is. Ellene védekezni gyakori kézfertőtlenítéssel lehet, így ajánlatos játszóházak igénybe vétele után alaposan megmosni a gyerkőc kezeit és kimosni a ruháit.

Más fertőzéses betegségek lehetnek a különbféle himlők, bárányhimlő, rózsahimlő, hólyagoshimlő. Ezeknek megvannak a jellegzetes kiütéseik, és egyéb tüneteik, mint például a láz, émelygés, hasfájás. Ha ilyen, vagy ehhez hasonló tüneteket észlelünk gyerekünkön semmiképp sem vigyük játszóházba, vagy más gyerekek közé. Az orvosi diagnózis után kezeljük őket, és a kiütéseiket is. A gyerekek hajlamosak ezeket a kiütéseket addig vakarni, ameddig seb keletkezik belőlük, ilyenkor ezeket is kezelni kell, hogy ne maradjon heg a gyerek bőrén, és ne fertőződjön tovább. Ezek kezelésére alkalmazzunk színtelen, alkohol és jódmentes oldatokat.