Mindent a hidegallergiáról

2022.01.24


Sokan, amikor meghallják a hidegallergia szót, a kézfejen lévő száraz, kirepedezett bőr jut eszükbe. Azonban ez a jelenség egy jóval veszélyesebb és kellemetlenebb tünetegyüttes, amit nem szabad a szőnyeg alá seperni.

A hidegallergia a csalánkiütés egyik speciális formája, amely leginkább a nőket érinti. (A nőknél kétszer gyakoribb, mint a férfiaknál.) A hidegallergiát a bőrt érő hideg levegő, víz vagy tárgy váltja ki. A hideg hatására a bőrben hisztamin szabadul fel, melynek következtében hólyagok jelennek meg a területen és erősen viszketni kezd, pont, mint a csalánkiütésnél. Szélsőséges esetben szájüregi vagy légúti reakció is előfordul, fagylalt, hideg étel/ital vagy belélegzett fagyos levegő hatására.

A hidegallergiát egyénenként eltérő hatás válthatja ki. Vagy olyan, akinél a hírtelen hőmérsékletváltozás váltja ki, másoknál, ha egy bizonyos hőfok alá esik a hőmérséklet, van, akinél a hideg ételek váltanak ki ilyen reakciót.

A hidegallergia kiváltó oka, nemcsak a hideg időjárás okozta bőrirritáció, hanem fertőző betegség, pl. hepatitis, kanyaró, bárányhimlő, a légzőszervi vírusfertőzések, HIV, valamint parazitózis is lehet.

A hidegallergia akár életveszélyes is lehet! Amennyiben a bőrirritáció csak kisebb területen jelentkezik, nem kell aggódnunk, megfelelő ápolással és türelemmel idővel elmúlik. Azonban, ha bőrünk nagy területe van hidegnek kitéve pl: úszás során, a szervezetben hatalmas mennyiségű hisztamin szabadul fel, ami már egyéb szervekbe is eljuthat. Ebben az esetben a hisztamin olyan tüneteket okozhat mint, szapora szívverés, vérnyomásesés vagy akár anafilaxiás sokk.

A hidegallergia kivizsgálása: Ezt a különös érzékenységet már egy egyszerű teszt segítségével meg lehet állapítani. A teszt során az alkarra több jégkockát tesznek és ezeket meghatározott időközönként eltávolítják. Amennyiben a teszt során az egyértelmű tünetek jelentkeznek a teszt eredménye pozitív. A pontosabb kivizsgáláshoz létrehozták a Temptest nevű vizsgálatot, amely során a pontos kiváltó hőmérsékletet is meg tudják határozni.

A hidegallergia kezelése: Elég sok esetben a hidegallergiát valamilyen fertőző betegség váltja ki, így ilyenkor célszerű antibiotikummal kezelni a problémát. A orvosok a legtöbb esetben antihisztamint valamint speciális kenőcsöt ajánlanak, amik megakadályozzák a reakció további terjedését. Természetes gyógymódnak számít az ultraibolya sugárzás terápia, valamint a hozzászoktatás.

Hogyan előzhetjük meg? Akik tudják, hogy hajlamosak a hidegallergiára fokozottan figyeljenek a megfelelő öltözködésre. (Sapka, sál, kesztyű, zokni.) Emellett használjon a hidegallergiára hajlamos területeken megfelelő krémet. Az Octenicare regeneráló krémben található: Panthenol: megfelelő hidratálást. Bisabolol: nyugtatást, Octenidin: fertőtlenítő hatást biztosít.

octenicare® regeneráló krém

octenicare® regeneráló krém

Irritált és érzékeny bőr védelmére és intenzív ápolására. Optimálisan alkalmas a sebgyógyulási folyamat kisérő kezelésére, érzékeny és irritált bőrterületek – pl. atópiás dermatitisz vagy pszoriázis – ellátására, valamint kisebb égések és leégések utókezelésére. Használható inkontinens betegek bőrének nedvességtől való védelmére.

További információ...
octenicare® regeneráló krém