Repülős utazási kisokos terhes nőknek és kisbabával utazóknak

2017.06.21


Terhes nőknek:
Indulás előtt mindenképp keresse fel orvosát és konzultáljon vele. Készíttessen egy igazolást a légitársaság részére, hogy repülésre alkalmas.

A 18. héttől a légitársaságok csak ezzel az igazolással engedik felszállni az utast a fedélzetre. Fel kell rajta tüntetni a szülés várható időpontját, valamint a kismama egészségi állapotát és minden tünetet, ami jelentkezhet nála a repülés során. A légitársaságok a 36. hét után már nem javasolják a repülést.

Fontos, hogy nyugodt körülmények legyenek utazás közben, valamint fogyasszon sok folyadékot. Ha teheti, akkor minél többször keljen fel és járkáljon, mozogjon a fedélzeten. A mozgás nagyon fontos. Ha nem feltétlen szükséges, akkor a terhesség utolsó trimeszterében ne menjünk hosszú útra, mert az egyhelyben ülés keringési zavarokat okozhat, aminek a következménye súlyos rosszullét vagy vérnyomás probléma lehet.

Kisbabával utazóknak: 

  • Konkrét jogi megkötés nincs, hogy hány napos/hónapos baba utazhat. Ha van érvényes útiokmánya, akkor felengedik a gépre. Sokan azonban úgy gondolják, hogy az első három hónapban érdemesebb még elkerülni velük az utazást.
  • A kisbabák általában jól viselik a repülést, ameddig szülei is nyugodtak.
  • Jó tudni, hogy, a kézipoggyászon kívül egy pelenkázó táskát is magunkkal vihetünk a repülőre.
  • Ezen kívül fontos tudni azt is, hogy a folyadék mennyiségi szabály nem vonatkozik a tápszerre és a bébiételre, tehát nem kell, hogy 100 mililiterenként legyenek csomagolva. Felszólításra az utas viszont köteles bizonyítani a valódiságát, ami annyit tesz, hogy bele kell kóstolnunk a biztonsági dolgozó előtt.
  • Babakocsit poggyászként kell feladni és babahordozót sem engedélyezik általában a fedélzetre, szóval érdemes pár nappal indulás előtt a babát és magadat is átszoktatni a hordozókendőre. A fedélzeti mosdók tartalmaznak pelenkázó asztalt, szóval emiatt nem kell aggódni. Felszállás és leszállás közben érdemes cumit adni a baba szájába, mert a rágó-szopó mozdulatok segítenek a füldugulás és fülzúgás ellen.