Sebkezelés szakszerűen

2022.10.04


Mi történik, ha sebesülés keletkezik a bőrön, és hogyan lehet megfelelően kezelni?

Sebről akkor beszélünk, amikor a test kültakarójának folytonossága megszakad, valamilyen külső, mechanikai hatásra. Ezek a sérülések gyerekeknél játék vagy sport közben, mind otthon, mind óvodában, iskolában igen gyakoriak. Mivel bőrünk hatalmas szerepet játszik szervezetünk védekezőképességében, a rajta esett károsodás nyitott kaput jelent a kórokozóknak. Ennek következtében egy nem kezelt, illetve egy nem megfelelően kezelt seb nagy veszélyforrás lehet.

Ha már megtörtént a baj, az első lépés, hogy a sebet és környékét meg kell tisztítani, a sebbe került idegen anyagokat (például kavics, por, föld) el kell távolítani. Ez történhet bőséges langyos vízzel, vagy egy megfelelő sebfertőtlenítővel átitatott gézlappal. Miután megtisztítottuk a sebet a látható veszélyforrásoktól, a legfontosabb feladat, hogy foglalkozzunk a szemmel nem látható fenyegetésekkel is. A sebhelybe ugyanis számos baktérium kerülhet bele, melyek elszaporodhatnak, ezáltal gyulladást, rosszabb esetben fertőzést is okozhatnak. Ennek elkerülése érdekében elengedhetetlen egy korszerű, megbízható sebfertőtlenítő használata. A modern sebkezelésben már semmiképpen sem kaphat helyet a régen használt sebhintőpor, ugyanis a sebváladékkal összekeveredve olyan vart képez, amely a sebgyógyuláshoz szükséges oxigén számára áthatolhatatlan, ezáltal késlelteti a gyógyulást.

A jód tartalmú fertőtlenítőkkel is óvatosan kell bánni: használatuk ellenjavalt jódérzékenység, valamint pajzsmirigy működési zavar esetén, továbbá sötét színük miatt elfedhetik az esetleges gyulladások jeleit. A polcokon már rengeteg termék elérhető, viszont kellő körültekintéssel kell válogatnunk közülük. Többféle sebkezelő- és ápoló készítmény létezik a piacon, melyek bár alkalmasak a seb tisztítására, a sérülésbe került kórokozókat kimondott sebfertőtlenítővel tudjuk megfelelően elpusztítani.

kép a cikkhez honlapra.jpg

A sebkezelés második lépéseként érdemes az Octenisept® nyálkahártya -, bőr- és sebfertőtlenítőt használni. A spray a feltétnek köszönhetően könnyen felvihető, egyenesen a sebbe is belefújható. Nem tartalmaz jódot, színtelen, így nem hagy nyomot. Korszerű összetételének köszönhetően fertőtleníti a sebet és környékét, valamint elősegíti a gyógyulást. A tisztítás és fertőtlenítés után érdemes a seb további védelmével foglalkoznunk. A sebek optimális gyógyulásához elegendő nedvességre van szükség, mivel a folyamat során a bőrsejteknek osztódniuk és vándorolniuk kell. Ez leginkább nedves sebkörnyezetben lehetséges. Az Octenisept® sebgél különleges összetétele miatt optimálisan nedvesen tartja a sebet, valamint védőréteget képez a baktériumokkal szemben, ezáltal segíti és gyorsítja a természetes gyógyulást.

Mivel a szervezet kültakarója megsérült, a regeneráció idejére a hiányzó részt „be kell foltozzuk”. Ezt egy megfelelő sebtapasszal tudjuk megtenni. Egy jó minőségű tapasz felszívja a sebből a felesleges váladékot, nedvesen tartja a sebfelszínt, valamint véd a baktériumok és más szennyeződések ellen. A gyors gyógyulás érdekében célszerű olyan kötszert választani, amely légáteresztő és biztosítja a regenerációhoz szükséges oxigén áramlását. Ugyanakkor a megfelelő higiénia és tisztálkodás érdekében vízálló kötszert is be kell szereznünk. Szerencsére az Opsite Post-Op Visible ötvözi magában több kötszer pozitív tulajdonságát. Speciálisan kialakított sebpárnájának köszönhetően felszívja a felesleges váladékot, emellett átlátható szerkezete lehetővé teszi a gyógyulás nyomonkövetését anélkül, hogy a kötszert eltávolítanánk. Egyedi kialakítású filmfóliája vízálló, ugyanakkor nagyfokú páraáteresztő képességgel rendelkezik, valamint megvédi a sebet a bakteriális felülfertőződéstől. Csere nélkül, akár 7 napig is fent hagyható.

A sebápolás utolsó fázisában biztosítanunk kell, hogy a bőr visszanyerje eredeti állapotát, és a sérülés nyom nélkül gyógyuljon. Erre a célra megfelelő segítség az Octenicare® regeneráló krém. Panthenol tartalmának köszönhetően táplálja a hámosodó sebeket, segíti a gyógyulási folyamatot, valamint javítja a bőr hidratáltságát, ezáltal az rugalmasabb lesz és kevésbé fog feszülni. A benne lévő bisabolol pedig csillapítja a gyulladást, nyugtató hatású, emellett antioxidáns tulajdonsága által védi a bőrt a káros környezeti hatásoktól.

Az octenisept® oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol hatóanyagú, vény nélkül kapható gyógyszer. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az octenisept® sebgél és az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát.

OPSITE◊ POST-OP VISIBLE

OPSITE◊ POST-OP VISIBLE

Az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE vízhatlan, baktériumzáró kötszer a seb láthatóságát biztosító méhsejtszerű nedvszívó sebpárnával. A seb gyógyulása a kötszer eltávolítása nélkül is megfigyelhető. A nem megfelelő gyógyulásra utaló jelek gyorsan felfedezhetők a seb láthatóságát biztosító kötésen keresztül.

További információ...
OPSITE◊ POST-OP VISIBLE