Császármetszés után

2024.04.30


Hasznos tanácsok a felépüléshez!

A császármetszés után fáradtság, kimerültség jelentkezhet, a ,,császáros seb” fájdogálhat, így nem árt pár dolgot betartani a gyors és zavartalan felépülés érdekében.

A regenerálódás fontossága

A császármetszés során a magzat nem a természetes, hüvelyi úton születik meg, hanem a hasüreg és a méhfal műtéti megnyitása által. Bár napjainkban már rutinbeavatkozásnak számít, mégis szükséges elegendő időt szánni az utána való regenerálódásra, amely sokkal hosszabb időtartamot ölel fel, mint a hagyományos szülés esetében. A zavartalan gyógyuláshoz akár 6-8 hét is szükséges lehet. Ezért lehetőség szerint fordítsunk minél több időt a pihenésre! Ha a babánk alszik, akkor igyekezzünk mi is inkább nyugalomban maradni, aludni. Ne féljünk segítséget kérni családunktól, barátainktól, akik besegíthetnek a ház körüli teendőkben, pl. főzésben, takarításban. A lényeg, hogy minél kevesebb teher legyen a vállunkon, és tudjunk minél többet magunkra és a babára koncentrálni.

Kerüljük az erős fizikai terhelést

Fontos, hogy nem szabad hirtelen fizikai terhelésnek alávetni magunkat, például a babánál nehezebb dolgokat cipelni, emelgetni. Ugyanakkor lényeges megjegyezni, hogy a kímélő, fokozatos testmozgás jótékonyan hat az egészségre, a gyógyulás folyamatára. Ezért mindenképpen egyeztessünk szakemberrel, hogy milyen könnyű mozgásforma végzése ajánlott, amely nem jár terheléssel, és a szülés után mikortól lehet belekezdeni.

minidoktor cikk2.png

Használjunk megfelelő kötszert

A császármetszés okozta seb gyógyulása során nem csupán a bőr forr össze, hanem az alatta lévő rétegek, szövetek, így érdemes egy megfelelő kötszerrel támogatni a sebgyógyulást. Az OPSITE POST-OP VISIBLE használata ajánlott császármetszést követően, hiszen számos előnyös tulajdonsága segíti a regenerálódást. Célszerű már az eljárást követően felhelyezni és a seb váladékozásának függvényében akár 7 napig (varratszedésig) a seben hagyni. Az OPSITE POST-OP VISIBLE egy vízhatlan, baktériumzáró kötszer átlátható nedvszívó sebpárnával. Egyedi szerkezetének köszönhetően egyesíti magában a láthatóság előnyét, a felülfertőződés ellen való bakteriális védelmet és a kényelmet. A méhsejt szerkezetű hab felszívja a váladékot és egyben vizuálisan láthatóvá teszi a sebet a gyógyulás időtartama alatt. A vízzáró külső rétegnek köszönhetően lehet vele zuhanyozni, mosakodni a kötés eltávolítása nélkül. A védőfilm réteg egyedi molekuláris szerkezete hozzájárul a nedvesség gyors elpárolgásához. A nedvszívó sebpárna felszívja a váladékot és így csökken a sebkörnyéki bőr macerációjának kockázata. Emellett a kötszer puha, rugalmas, ráadásul egyedi kialakítása és a hipoallergén ragasztó megkönnyíti a kötszer rögzítését és eltávolítását.

minidoktor cikk3.png

Segít a sebgél

A sebkezelés további fontos lépése, hogy védjük a sebet a kórokozóktól és támogassuk a gyógyulást – erre tökéletes megoldást kínál az octenisept® sebgél. Ez a termék megakadályozza a seb felülfertőződését és véd a gyulladástól, különleges összetétele miatt optimálisan nedvesen tartja a sebet és védőréteget képez a baktériumokkal szemben. Ez a védőréteg megakadályozza, hogy a kórokozók bejussanak a sebbe, mivel azokat már a gélen belül hatástalanítja. Számos előnyös tulajdonságai közé tartozik még, hogy nem irritál, nem tesz érzékennyé, fájdalommentes, nincs szöveti toxicitás az alkalmazása során.

Ha a heg már hámosodik

Használjunk bátran octenicare® regeneráló krémet, hiszen táplálja a hámosodó sebet, elősegíti a bőr regenerációját és alkalmas a heg ápolására is az összetevőinek köszönhetően. Panthenolt tartalmaz, amely hidratál és elősegíti a bőr regenerációját. Emellett bisabolol is van benne, amelynek gyulladásgátló hatása van, és nyugtatja a bőrt. További pozitív tulajdonsága még, hogy színező- és illatanyagmentes.

Az octenisept® sebgél és az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát.

OPSITE◊ POST-OP VISIBLE

OPSITE◊ POST-OP VISIBLE

Az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE vízhatlan, baktériumzáró kötszer a seb láthatóságát biztosító méhsejtszerű nedvszívó sebpárnával. A seb gyógyulása a kötszer eltávolítása nélkül is megfigyelhető. A nem megfelelő gyógyulásra utaló jelek gyorsan felfedezhetők a seb láthatóságát biztosító kötésen keresztül.

További információ...
OPSITE◊ POST-OP VISIBLE