Terhesség és a fogínygyulladás kezelése

2017.08.28


A várandósság alatt az anyuka hormonrendszere teljesen felborul, és ez a jelenség komoly változásokat okoz a szájban is.

Megváltoztatja a nyálat, fokozódik a nyáltermelés, és több savat fog tartalmazni, ami a fogak állapotát negatívan befolyásolja. Másik ilyen szájüregben történő változás lehet a fogínygyulladás, ez a terhesség második trimeszterében szokott jelentkezni.

A fogínygyulladás kiváltó oka, hogy a terhesség alatt, a fogínyben található pici erecskék elvékonyodnak, és a folyadék bekerül a szövetbe. Ez okozza a duzzadt érzést és a fájdalmat is. Emiatt következik be a fogínyvérzés is.  Egy ritkább jelenség lehet, amikor annyira megduzzad a fogíny, hogy daganat keletkezik rajta, és ezt operációval kell eltávolítani. Az íny gyengülése lehetőséget ad a baktériumoknak is, hogy könnyebben megtámadják a szájat, és ezáltal fertőzések is létrejöhetnek.

Terhesség alatt nagyon körültekintőnek kell lennünk a szájápolás terén. Minden étkezés után ajánlatos a fogmosás, fogselyem és öblögető oldat használata is, hogy elkerüljük a fertőzéseket, és megöljük a baktériumokat. Babatervezés előtt érdemes elmenni fogorvoshoz, és rendbe hozatni a fogainkat, és a várandóság ideje alatt folyamatosan konzultálni a fogorvosunkkal a nagyobb bajok elkerülése végett. Fogmosásra ajánlatos eszköz a Jordan fogkefe ultrapuha sörtés modellje, amely gyengéden bánik a fogínnyel, ezáltal csökken az esély a fogínyvérzésre.

Szájöblögető oldatot meg olyant érdemes kiválasztanunk, amely nem színezi el a fogakat és a nyelvet, alkohol és klórhexidin mentes. Ha létrejött a szájüregben seb, akkor azt érdemes mihamarabb kezelni, olyan oldattal, amely szintén nem tartalmaz alkoholt vagy jódot, de mindenképp ajánlatos konzultálni egyszakorvossal bármilyen szer alkalmazása elött.