Babák a téli hidegben: ezekre kell ügyelni

2023.12.15


Hasznos tanácsokat hoztunk kisbabás szülőknek, mire figyeljünk télen!

Ha beköszönt a tél, az újdonsült kismamák szembesülhetnek azzal a kérdéssel, hogyan is kell megfelelően felöltöztetni a kisbabát, ha kimennek a szabadba. Mire kell ügyelni? Mi az a ruhadarab, amire mindenképpen szükség van? Sok minden felvetődhet, így nem árt pár dolgot tisztázni.

Kisbabák és a hideg

A szélsőséges, hűvösebb időre a kisbabák érzékenyebbek, mivel testük még nem képes a testhőmérsékletet szabályozni. Bár az újszülöttek rendelkeznek nagyobb mennyiségű speciális zsírszövettel (ún. barna zsírszövettel), melynek kimondottan a hőgenerálás a feladata, mégis ügyelni kell a hideg elleni védelemre. Ráadásul mivel a babák feje a testük többi részéhez viszonyítva meglehetősen nagy, így egy fedetlen fejű csöppség sokkal gyorsabban kezd el fázni, mint egy felnőtt.

baba-hideg2.png

Amikor a hőmérséklet 0 Celsius fokig vagy az alá süllyed, akkor fagypontról beszélünk. A megfelelően felöltöztetett csecsemők ezen a hőmérsékleten is biztonságosan kint lehetnek – ám csakis rövid időre, és fokozottan, folyamatosan kell figyelni a különböző, kellemetlen érzésekre utaló jelekre. Például az ujjak és orr vörösödésére, az ajkak kékesedésére, hidegrázásra, remegésre. Érdemes a szelet is számításba venni, hiszen a valós hőmérséklethez képest sokkal hidegebb érzetünk lehet, ha fúj a szél.

Hogyan öltöztessük fel?

Fontos, hogy melegen, rétegesen öltöztessük fel a csöppséget, és olyan ruhát válasszunk, amely eltakarja a pici kezét és lábát, ugyanakkor legyen könnyen eltávolítható. Sapka, zokni szintén kötelező elemeknek számítanak, hiszen a babák gyorsabban veszítenek hőt, méghozzá a fejükön és lábukon keresztül. Továbbá védjük gyermekünket az időjárási viszontagságoktól, széltől, esőtől. Egy könnyű takaróval be is takarhatjuk őt, hogy semmiképpen se fázzon meg. A biztonság kedvéért vigyünk magunkkal tartalék ruhát is. Elektromos takarót, melegvizes palackot, túl vastag és nehéz pokrócot, dunyhát lehetőleg ne használjunk, mert ezek könnyen túlmelegíthetik a babát (a túlmelegedésnek a következő jelei lehetnek: vörös arc, izzadt nyak).

baba-hideg3.png

Jó tanácsok hidegben való autózáshoz

Lehet, hogy többletmunkának tűnhet az, hogy az autóba ültetve a babát levetkőztessük, ám mégis célszerű megszabadítani a kicsit a melegebb, plusz rétegektől. Ugyanis a kabát vagy hóruha túl sok anyagot jelent a baba és a biztonsági öv között, ráadásul a vastag, pufi ruha össze is nyomódhat – nem csupán kevésbé biztonságos így utaztatni a picit, hanem balesetveszélyes is. Kabát helyett inkább tegyünk a biztonsági öv fölé takarót, amit szükség szerint le is vehetünk túlmelegedés esetén.

baba-hideg3 (1).png

Téli altatás

Ha röpködnek odakint a mínuszok, hajlamosak lehetünk a babaszobában is feltekerni a hőt. Ám a csecsemők könnyen túlmelegedhetnek a magas hőmérséklettől vagy a sok ágyneműtől. Az ideális alvási hőmérséklet 22-24 °C fok között mozog, érdemes tehát ezt figyelembe venni, amikor altatjuk a babát. Egy egyszerű szobahőmérővel könnyedén tudjuk ellenőrizni a megfelelő hőfokot. Az alvásnál is fontos, hogy rétegesen öltöztessük fel a picit és figyeljük a hidegre vagy melegre való reakcióját.

octenicare® regeneráló krém

octenicare® regeneráló krém

Irritált és érzékeny bőr védelmére és intenzív ápolására. Optimálisan alkalmas a sebgyógyulási folyamat kisérő kezelésére, érzékeny és irritált bőrterületek – pl. atópiás dermatitisz vagy pszoriázis – ellátására, valamint kisebb égések és leégések utókezelésére. Használható inkontinens betegek bőrének nedvességtől való védelmére.

További információ...
octenicare® regeneráló krém