Cukorbeteg láb – fontos a tünetek kezelése

2023.02.07


A lábgomba cukorbetegség alatt veszélyes lehet. Cikkünkben összefoglaltuk a tudnivalókat!

A cukorbetegséget számos tünet kíséri, ezek közül a lábat érintő panaszokra különös tekintettel kell lenni. Például idetartozik a fokozottan sérülékeny bőrön kialakuló lábgomba vagy a különböző jellegű sérülések.

A cukorbetegséggel küzdőknek folyamatos figyelmet kell szentelniük a rendszeres és alapos lábápolásnak, mert akár a lábgomba vagy egy egyszerű otthoni baleset is – pl. akár pedikűr során megsértett bőrfelszín vagy mezítláb belelépve egy éles tárgyba – súlyos következményeket vonhat maga után. Ugyanis a cukorbetegség által előidézett, idegrendszeri károsodás miatt az érintett személy nem érzi a fájdalmat, és megtörténhet, hogy a sebet már csak előrehaladott állapotban észleli. Súlyos esetben akár szövetelhalás is létrejöhet, a seb fekélyesedhet, elfertőződhet. Éppen ezért elengedhetetlen a láb higiéniájának fenntartása, és már az első árulkodó jeleknél a leghatékonyabb módon védekezni a megfelelő eszközökkel.

cukorbeteg láb cikk.png

A lábgombásodást okozó gomba a meleg, nedves, sötét környezetben – mint amilyen például egy zárt cipő – zavartalanul és gyorsan tud szaporodni. A tünetek legelőször a talpon, majd a lábujjakon jelennek meg és a lábkörmökre, más testtájakra is tovább terjedhetnek. A lábgombát viszketés, kivörösödés, hámlás, berepedezés és fájdalom jellemzi. A fertőzés kezelésére és a megelőzésre célszerű olyan készítményt alkalmazni, amely tulajdonságainak köszönhetően egyszerűen, biztonságosan és hatásosan fertőtleníti és kezeli az érintett felületet.

Az octenisept® seb- és bőrfertőtlenítő spray tökéletes megoldást jelent ujjközi gombás fertőzések támogató kezelésére! Fertőtleníti a bőr- és nyálkahártya sérüléseit, és ily módon elősegíti a sebgyógyulást is. Előnyei közé tartozik, hogy széleskörű baktérium- gomba és vírusölő hatással rendelkezik, alkalmazása egyszerű és fájdalommentes. A spray-kiszerelésnek köszönhetően könnyű a kezelendő területre juttatni.

Az octenisept® oldat megakadályozza a seb felülfertőződését, illetve segíti a kialakult fertőzés kezelését. Gyorsan (már 2 percen belül) hat, valamint támogatja az antiszeptikus sebkezelést kúraszerűen - legfeljebb 2 hétig - alkalmazva. Színtelen és jódmentes, így jódérzékenyek is használhatják. Emellett szükség esetén terhes és szoptatós kismamák is alkalmazhatják.

cukorbeteg láb cikk2.png

Összefoglalva az octenisept® jó választás diabéteszes láb problémák, és a láb gombás fertőzésének kezelésére, hiszen használata egyszerű, megbízható és hatékony! Emellett ne feledjük betartani az alapvető higiéniai szabályokat, hiszen ezáltal időben megelőzhető a baj. Például fontos a megfelelő és rendszeres lábmosás, lábápolás, jól szellőző pamutzokni és minőségi cipő viselése, mezítlábas járás kerülése.

Az octenisept® oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat

octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat

Az Octenisept fertőtlenítő oldat, amely hatóanyagként fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkező oktenidin‑dihidrokloridot és fenoxietanolt tartalmaz. Az Octeniseptet alkalmazhatja a sebkezelés támogatására, illetve a sebgyógyulás elősegítésére irányuló ismételt, rövid távú fertőtlenítésre és az ujjközi gombás fertőzés ismételt, rövid távú támogató kezelésére. Az Octenisept életkori korlátozás nélkül mind gyermekeknél, mind felnőtteknél alkalmazható.

További információ...
octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat