Ez legyen az őszi túrazsákban!

2022.10.20


Ősszel is érdemes kirándulni menni, ám nem mindegy, hogy mit teszünk a túrazsákba!


Az ősz sokaknak egyet jelent a hűvös, ködös reggelekkel, a rövidülő nappalokkal, a sütőtök- és gesztenyeszezonnal, a színes falevelek hullásával. Ám nem csupán az ablakon keresztül szemlélődve lehet csodálni az évszak szépségeit a meleg szobából, hanem érdemes kimozdulni a természetbe!

Az őszi táj ezernyi izgalmat tartogat: lehet akár kicsikkel, akár nagyokkal nyakunkba venni a színesedő, avarillatú világot, az biztos, hogy nem fogunk csalódni! Ugyanis a szabadban töltött idő bizonyítottan jó hatással van az egészségünkre – nem csupán testileg, hanem mentálisan is. Nincs más teendő tehát, mint kirándulni menni! A legfontosabb teendő a kirándulás előtt, hogy kiválasztjuk a helyszínt, alaposan megtervezzük az oda- és visszautat. Azt is lényeges tisztázni, hogy könnyedebb, lazább sétát szeretnénk-e tenni, vagy inkább egy hosszabb, komolyabb túrát fogunk teljesíteni. Akármi is legyen a célunk, pár szempontot nem szabad figyelmen kívül hagyni. Például érdemes felkészülni az esetleges időjárási viszontagságokra és környezeti tényezőkre: szeles, napos, vagy csapadékos idő lesz? Milyenek lesznek az utak? Nehéz lesz-e a terep? Amennyiben ezekkel a tényezőkkel számolunk, akkor sokkal könnyebb lesz bepakolni a túrazsákunkba, és felkészülni a nem várt helyzetekre! Így nem csupán a biztonságunkat, hanem a komfortunkat is növelhetjük.

back-view-casual-girl-with-backpack-walking-around-autumn-park-alone.jpg

Ha már kitaláltuk úticélunkat, nincs más teendőnk, mint összeszedni a legszükségesebb dolgokat! Ezek közül pedig az egyik legfontosabb, az elegendő mennyiségű folyadék és élelem. Bár ősszel már nem tesszük ki szervezetünket extrém magas hőhatásnak a hűvösebb időjárásnak köszönhetően, mégis szükségünk lesz vízre és némi harapnivalóra az energiapótlás miatt. Jó választás lehet a szénsavmentes ásványvíz és a fehérjében, szénhidrátban gazdag élelem; valamint egy kis gyümölcs, müzli, csokoládé is jól jöhet egy-egy pihenő közben.

Ami még kihagyhatatlan, az egy jó minőségű eső- vagy vízhatlan kabát, amely nem ereszti át a nedvességet. Ez nem csupán az eső elől védhet, hanem a nyirkos, párás őszi erdőben is hasznosnak bizonyulhat, ha szárazabbak szeretnénk maradni. A biztonság kedvéért egy váltás zoknit, kesztyűt, sapkát, sálat is betehetünk a hátizsákba, hogy megóvjuk magunkat az esetleges meghűléstől. Érdemes ezeket vízhatlan tasakba, zacskóba csomagolni, hogy biztosan szárazon maradjanak.

Ne feledkezzünk meg továbbá a higiéniai kellékekről sem: papírzsebkendő, WC papír mindig kerüljön be a hátizsákunkba! Természetesen egy túratérkép vagy GPS is elmaradhatatlan része poggyászunknak, főleg akkor, ha hosszabb távra indulunk. Szerencsére hazánkban többnyire egyértelmű és jól kivehető turistajelzésekkel találkozhatunk utunk során, ám jobb felkészülni a váratlan helyzetekre.

travel-hiking-adventure-concept-group-young-friends-hiking-autumn-colorful-forest-looking-map-planning-hike.jpg

Érdemes kullancs- és szúnyogriasztóval is felszerelkezni, hiszen az egyre enyhülő őszi időben a kullancsok aktívak maradhatnak, és ha óvatlanok vagyunk, sajnos könnyen ránk akaszkodhatnak. Célszerű az esetleges balesetekre is felkészülni. Egy esés vagy egy szúrósabb növény által okozott karcolás, horzsolás, vágás kellemetlenné teheti a kirándulást. Ezért érdemes a hátizsákba tenni egy octenisept® sebgélt, amely nedvesíti és védi a sebet, így elősegíti a gyógyulási folyamatot. Oktenidin hatóanyaga már 1 percen belül inaktiválja a kórokozókat a gélen belül, így védőgátat képez azok sebbe jutásával szemben.

Szintén hasznos, ha van nálunk egy olyan kötszer, amely segít megelőzni a seb bakteriális felülfertőződését. Ilyen kötszer az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE, mely egy egyedi, méhsejtszerű hab sebpárnából és egy átlátszó védőfilm rétegből áll. A nedvszívó hab nem tapad a sebbe, a váladékot is magába szívja, ráadásul a méhsejtszerű mátrix szerkezet segítségével a seb állapota folyamatosan figyelemmel követhető. Kényelmes és rugalmas, külső filmrétege pedig vízzáró.

Ha már minden szükséges dolgot összeszedtünk, akkor nincs más hátra, elő a fényképezőgépet, és irány a természet!

Az octenisept® sebgél és az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát.

octenisept® sebgél

octenisept® sebgél

octenisept® sebgél alkalmazható akut bőrsérülések, pl. horzsolások, vágások és enyhe égések (pl. leégés is) esetén. A sebek optimális gyógyulásához elegendő nedvességre van szükség, mivel a gyógyulási folyamat során a bőrsejteknek osztódniuk és vándorolniuk kell.

További információ...
octenisept® sebgél