Gombás elváltozás cukorbetegségben

2017.06.08


Sok embert érint a lábgomba. Elcsépelt témának tűnik, de súlyos szövődmények forrása is lehet, és akik elhanyagolják, nemcsak saját környezetüket sodorják veszélybe, hanem cukorbetegség esetén súlyosabb következményekkel is szembesülhetnek.

Érdemes tudnunk a gombáról, hogy a meleg, nedves és sötét környezetben tenyészik, ezért rendkívül fontos a gondos lábápolás, különösen cukorbetegség esetén. A tünetek először a talpon és a lábujjak között jelennek meg. Kivörösödik, viszket, majd hámlás és fájdalom jelentkezik. A diabeteses betegek esetében idegrendszeri károsodás miatt a fájdalom esetleg nem érezhető, de a többi jel is figyelmeztető lehet.

Fontos az is, hogy a cukorbeteg:

  • Megfelelően ápolja a lábát, gyakorta mosson lábat, melyet puha száraz törlővel itasson szárazra.
  • A zokni és a cipő viselése is fontos, a zokni pamut, jól szellőző, ránc-, varrás- és gyűrődésmentes legyen.
  • A cipő kényelmes, lehetőleg gyógycipő, amennyiben nem gyógycipő megfelelő méretű legyen.
  • A lábbeli felhúzásakor mindig ellenőrizze, hogy nincs- e benne meggyűrődve a betét, vagy nincs –e benne megbújva pl. egy kis kavics.
  • A mezítlábas viseletet kerülje.
  • A megfelelő viselet amellett, hogy óvja a lábat a sérülésektől a gomba kialakulásának és terjedésének lehetőségét is csökkenti.

Ha észleljük a tüneteket, nem kell azonnal orvoshoz rohanni. A higiéniai szabályok betartásával megelőzhető a baj, ha pedig már kialakult, akkor bizonyos ideig akár orvosolható is.

Az Octenisept oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Fertőtlenítő oldat, amely alkalmazható ujjközi gombás fertőzés ismételt, rövid távú támogató kezelésére. Az érintett területet reggel és este kell bepermetezni a készítménnyel. Alkalmazás után mindig hagyni kell a készítményt legalább 2 percig a kezelt területen a további eljárások elvégzése előtt. Az 50 ml-es kiszerelésű Octenisept ráadásul nagyon kis helyen elfér és gyorsan megoldható vele a lábunk fertőtlenítése sportolás, vagy uszoda használata után is.