Gyerekek napi rutinjának építése

2018.01.12


Ahhoz, hogy a gyerekek minél előbb önállósodni tudjanak, elengedhetetlen, hogy minél felépítsük a napi rutinjukat.


Ez a folyamat hosszas kitartást, elkötelezettséget és rengeteg türelmet igényel, de a végeredmény mind a gyerek számára, mind a szülő számára nagyon megéri.

Amikor a gyerekek elkezdenek alkalmazkodni a napirendi pontokhoz és kiszámíthatóvá válnak azok számukra, akkor sokkal előbb tudnak önállósodni, mivel pontosan tudják, hogy mikor, mi a dolguk.Egy pontosan tartott esti rutin például biztonságérzetet ad a gyereknek elalvás előtt és egy idő után már a szervezete is átveszi a rutin ritmust és a megszokott alvásidőre lesz álmos.Az önállósodást azokon a területeken kezdjük el eröltetni, amiket a kicsi már egyedül is képes megcsinálni. Lehet pár perccel tovább fog tartani az öltözködés, ha magátol csinálja, de azt az időt a szülő másra tudja fordítani.  

Ezekkel nem csak a szülők élete egyszerűsödik le, hanem a gyerek önbizalma is rengeteget épül. Amikor úgy érzik, hogy eleget tudnak tenni kötelezettségeiknek, akkor úgy érzik ők irányítják a saját életüket, ami biztosítja az önbizalmuk alapját.

A különleges napokat vagy estéket pedig próbáljuk meg rugalmasan kezelni. Ha vendégek vannak nálunk, vagy ünnepnapokon nem kell feltétlen ragaszkodni a szigorú elalváshoz és a hasonlókhoz. Ennyitől nem fog felborulni még a napi rutinjuk.