Mi legyen az otthoni elsősegély dobozban?

2020.02.26


A statisztikák szerint a legtöbb baleset otthon ér bennünket. Fontos tehát, hogy ilyenkor is kéznél legyen egy elsősegély doboz. De mi legyen benne?

Magyarországon évente legalább negyedmillió háztartási baleset történik. A gyerekek pedig különösen veszélyeztetettek, hiszen a baleseteik 60-80 százaléka otthon következik be. Milyen sérülések érhetnek bennünket a négy fal között?

Ezek a leggyakoribb háztartási balesetek

A leggyakoribb sérülések a kezünkkel kapcsolatosak: jellemzően a kés- vagy ollóhasználat során szerzünk vágásokat, vagy barkácsolás közben érnek bennünket balesetek. Szintén gyakoriak az égési balesetek (forrázások), amelyek konyhai munka közben történnek meg velünk, gyerekeknél pedig a különféle esések okozta sérülések (horzsolások, duzzanatok, törések) miatt aggódhatnak leginkább a szülők. A balesetek többsége egy kis odafigyeléssel megelőzhető, de mindenképpen fel kell készülnünk arra, hogy otthon is megfelelően el tudjunk látni kisebb sérüléseket. A legfontosabb gyógyszereket tartalmazó házi patika mellett tehát rendelkezésünkre kell, hogy álljon egy jól felszerelt elsősegély doboz is, amely ilyenkor segítségünkre lehet.

Hol legyen az elsősegély doboz?

Ha megtörténik a baj, és gyorsan kell cselekedni, fontos, hogy ne azzal teljék az idő, hogy az idegesség és kapkodás közepette nem találjuk a szükséges eszközöket. Elsősegély dobozunkat mindenképpen olyan helyen tároljuk, ahol a család valamennyi tagja könnyen és gyorsan hozzáférhet. Emellett praktikus olyan elsősegély dobozt vagy csomagot használni, ami színes és könnyen felismerhető.  

Mit tegyünk a dobozba?

A steril sebellátás miatt gumikesztyű és fertőtlenítőszer feltétlenül legyen az elsősegély dobozban. Fertőtlenítőszerből olyat válasszunk, amit közvetlenül a nyílt seben is alkalmazhatunk, és nem okoz allergiás reakciót.

Az Octenisept, oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú, vény nélkül kapható fertőtlenítőszer tökéletes választás a sebfertőtlenítésre, mert fertőtleníti a sebet és így elősegíti a sebgyógyulást, jódmentes, színtelen és gyermekek sebellátásában is használható.A fertőtlenítőszer mellett legyen a csomagban többféle méretű és formájú gyorstapasz a kisebb sérülések ellátására, de gondoljunk a komolyabb sérülésekre is!

Az elsősegély dobozok alapvető darabja a steril mull-lap, amelyből 10x10 cm-est érdemes tartanunk.  Legyen a dobozunkban steril mullpólya (10 vagy 15 cm széles) is, és tegyünk még a dobozba a rögzítéshez szükséges tapaszt, valamint a kötszer vágásához nélkülözhetetlen ollót is.

Szerencsére, ma már léteznek korszerű, otthon is könnyen és gyorsan alkalmazható modern kötszerek, amelyek meggyorsítják a sebgyógyulást, és nem ragadnak bele a sebbe. Ha ilyen kötszerekkel szeretnénk elsősegély dobozunkat feltölteni, kérjük orvosunk vagy gyógyszerészünk segítségét!Érdemes az otthoni kis kiterjedésű, elsőfokú égési sérülések ellátására is felkészülni. Ehhez válasszunk speciálisan égési sérülésekre kifejlesztett termékeket (kötszereket és gyógyszerkészítményeket)!

Praktikus, ha van kéznél a karsérülések ellátásához háromszögletű kendő, de a flexibilis végtagrögzítő is nagy segítség az otthoni elsősegély dobozban is.

Mire figyeljünk?

Rendszeresen vizsgáljuk át elsősegély dobozunkat, és a lejárt szavatosságú eszközöket selejtezzük ki! Ilyenkor ugyanis már csökkenhet a sterilitásuk, vagy veszíthetnek hatékonyságukból.  Ne feledjük azt sem, hogyha a steril eszközök csomagolását megbontjuk, akkor elveszítik sterilitásukat! Emiatt érdemes ezekből többet is beszerezni a dobozunk feltöltésekor. (X)

octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat

octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat

Az Octenisept fertőtlenítő oldat, amely hatóanyagként fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkező oktenidin‑dihidrokloridot és fenoxietanolt tartalmaz. Az Octeniseptet alkalmazhatja a sebkezelés támogatására, illetve a sebgyógyulás elősegítésére irányuló ismételt, rövid távú fertőtlenítésre és az ujjközi gombás fertőzés ismételt, rövid távú támogató kezelésére. Az Octenisept életkori korlátozás nélkül mind gyermekeknél, mind felnőtteknél alkalmazható.

További információ...
octenisept® 1 mg/ml + 20 m/ml külsőleges oldat